Kabinet gaat voetbalgeweld en overlast in en rond stadions harder aanpakken
Het kabinet gaat voetbalgeweld en overlast in en rond stadions harder aanpakken. Zo moeten in alle stadions straks geavanceerde camera’s hangen die vandalen kunnen herkennen. Ook komt er een app waarmee hooligans die al een stadionverbod en een meldplicht hebben, kunnen aantonen dat ze niet in de buurt van hun club zijn.
In de strijd tegen voetbalgeweld maakten demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid), KNVB, clubdirecteuren, burgemeesters, politie en Openbaar Ministerie vrijdag afspraken, blijkt uit een brief die Grapperhaus naar de Kamer heeft gestuurd. De plannen zouden eigenlijk al dinsdag worden gepresenteerd, maar het coronadebat in de Tweede Kamer zorgde voor uitstel.
,,In stadions horen alleen de echte supporters en is geen ruimte voor misdragingen. Daarom is een gerichte aanpak met lik-op-stuk nodig", aldus Grapperhaus. Eén van de nieuwe maatregelen is dat clubs, gemeenten en justitie samen gaan optrekken om zoveel mogelijk van de schade die hooligans veroorzaken in het stadion, aan straatmeubilair en politiebusjes op hen te gaan verhalen. Grapperhaus zei begin deze maand al dat hij daar meer werk van wilde maken.
Veiligheidsscreening
Een deel van dat pakket is niet nieuw: zo wordt er opnieuw voor elke wedstrijd een veiligheidsscreening gedaan door de club, de burgemeester, politie en OM. Dat was al gebruik, maar de check raakte in het slop nadat er door de coronamaatregelen lange tijd geen publiek welkom was bij voetbalwedstrijden. Als er geen groen licht komt voor een wedstrijd met publiek, kan de wedstrijd zonder (uit)publiek worden gespeeld. Ook kan de burgemeester de wedstrijd verbieden als de veiligheid te wensen overlaat.
Toen supporters weer welkom waren bij het begin van dit seizoen, ging het mis. Er waren grote rellen bij NEC-Vitesse en meerdere wedstrijden werden stilgelegd door onrust op de tribunes. De KNVB deelde in de eerste paar maanden van het voetbalseizoen al 354 stadionverboden uit, méér dan in vorige seizoenen.
Ook de app voor supporters met een stadionverbod is geen nieuw plan. De KNVB kwam er al mee in 2016, een jaar nadat de digitale meldplicht voor hooligans wettelijk mogelijk werd. De ‘hooligan-app’, die werkte met een vingerafdruk om zeker te weten dat de telefoon niet door iemand anders werd gebruikt, werd ook al getest maar kwam er nooit. In het begin van 2022 moet er een pilot komen met de nieuwe app, die ook met een vingerafdruk of gezichtsherkenning gaat werken in een poging fraude te voorkomen.
Slimme camera's
De ‘slimme’ camera's die gezichten kunnen herkennen hangen nog lang niet in alle stadions. Bij onderzoeken naar geweld blijkt dat beelden soms ‘kwalitatief onvoldoende’ zijn, vindt het ministerie van Justitie en Veiligheid. Bij sommige clubs zijn betere camera's nodig. De clubs moeten die apparatuur, eventueel samen met de gemeente, betalen.
Ook kondigen het ministerie, KNVB, clubs, gemeenten, politie en OM een verdiepend ‘fenomeenonderzoek’ aan naar de achtergrond en toename van het recente voetbalgeweld. Grapperhaus sprak eerder al van ‘opgekropt testosteron door corona’.
Lees zaterdag een uitgebreid interview met minister Grapperhaus over de aanpak van voetbalgeweld.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Eenzaam, boos, dronken en daarna spijt van bedreigingen aan politici: ‘Wat heb ik nou getypt?’
-
Update / Video
Grapperhaus: Schade voetbalgeweld verhalen op daders, wedstrijd ‘gaat gewoon niet door’ als veiligheid niet op orde is
Voetbalhooligans die schade veroorzaken, moeten zelf opdraaien voor de kosten. Demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil daarover afspraken maken met voetbalclubs. -
Met video1
Woedende oorlogsweduwen van tribune Tweede Kamer verwijderd: ‘Dit is een schandaal’
Een groep oorlogsweduwen heeft tijdens een vergadering in de Tweede Kamer woede laten blijken over achterstallige betalingen. Ze schreeuwden vanaf de publieke tribune in de zaal naar Kamerleden. De veelal oudere personen werden van de tribune verwijderd, Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp maakte daarna excuses dat dit te ruw verliep. -
Wangedrag voetbalfans houdt aan: ‘Ga alsjeblieft op kickboksen’
Ook dit weekend houdt het wangedrag van voetbalfans in stadions in heel Nederland aan. Twee wedstrijden werden (tijdelijk) stilgelegd vanwege onrust op de tribunes. En bij Heracles - Ajax gingen supporters van beide teams in het stadion met elkaar op de vuist. -
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol?
-
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
-
-
-
Wiersma zegt sorry voor woedeaanvallen en mag door van de VVD: Maar ‘dit gedrag moet verleden tijd zijn’
Minister Dennis Wiersma kan voorlopig aanblijven na nieuwe onthullingen over wangedrag tegen medewerkers. In een overleg met de VVD-fractie bood Wiersma dinsdag zijn excuses aan voor de woedeaanvallen. Maar het VVD-talent kan zich geen nieuwe misstap permitteren. -
PREMIUM1
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
Vreemdgaan gebeurt overal. Maar sommigen komen sneller in de verleiding dan anderen. Als artiest heb je het vaker voor het uitkiezen. Maar ook en vooral juist dan geldt: bezint eer ge begint, zegt Debby Gerritsen deze week tegen Teun.