Kabinet erkent alsnog institutioneel racisme bij fiscus: ‘Onacceptabel, uiterst pijnlijk’
Het hoge woord is er uit: bij de Belastingdienst was sprake van institutioneel racisme, zo vindt staatssecretaris Marnix van Rij. Eerder wilde het kabinet er niet aan die term te gebruiken. Maar dat gebeurt nu alsnog, gepaard met de woorden dat dit ‘onacceptabel’ en ‘uiterst pijnlijk’ is.
Alles draait om de zogenoemde ‘zwarte lijsten’ die de fiscus hanteerde bij het opsporen van fraude. Daarbij werd onderscheid gemaakt op nationaliteit (bijvoorbeeld Bulgaars), bevolkingsgroep (zoals Antilliaans) en soms op uiterlijk. Mensen met een niet-westers voorkomen werden strenger beoordeeld, zo bleek. In e-mails was bijvoorbeeld te lezen: ‘Weer een frauderende asielzoeker’. Dat kon niet door de beugel, zo oordeelde de Autoriteit Persoonsgegevens.
Toch worstelde het kabinet lang met hoe dit nou genoemd moest worden. Discriminatie, racisme of institutioneel racisme? Letterlijk aan de hand van het woordenboek en uitspraken van het College voor de Rechten van de Mens puzzelde staatssecretaris Marnix van Rij op welke term nu precies van toepassing was. Eerder wilde het kabinet niet aan de term institutioneel racisme, omdat dit zou uitdrukken dat willens en wetens protocollen zo waren opgesteld dat het doel was mensen te discrimineren. Racisme, zo zei hij eerder, zou een ideologie zijn, iets anders dan een foute werkwijze. En bovendien is discriminatie bij wet verboden, racisme en institutioneel racisme zijn ‘juridisch’ niet ‘afgebakend’, zegt Van Rij.
Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij:
Van Rij schrijft nu in een brief aan de Tweede Kamer dat toch ‘sprake is geweest van institutioneel racisme’. Ook als racisme niet ‘georganiseerd’ of ‘geïnstitutionaliseerd’ plaatsvond, kan toch sprake zijn van institutioneel racisme, zegt hij nu. ‘Het gaat ook minder om opzet of intentie, maar meer om gedragingen die voortkomen uit onbewuste vooroordelen en onwetendheid.’ In een toelichting zegt hij: ,,Het is zonder kwader trouw geweldig uit de hand gelopen. Er was geen beleid, geen dubbelchecks.”
Zo haalt Van Rij aan dat giften van allochtonen aan moskeeën onder het vergrootglas lagen, zonder dat dit goed onderbouwd was. Hij noemt het ‘onacceptabel’ en ‘uiterst pijnlijk’. ,,Van institutioneel racisme kan en mag geen sprake zijn in onze samenleving.”
Hij merkt op dat ‘ook wanneer het niet de bedoeling is geweest’ groepen harder aan te pakken er toch is gediscrimineerd op basis van ‘hun afkomst of andere kenmerken zoals nationaliteit, leeftijd en geslacht’. Van Rij: ,,Ook al is er geen sprake van een ideologie die mensen indeelt in rassen, dat maakt de aangetroffen voorbeelden niet minder pijnlijk.”
Onderscheid mag
Van Rij schrijft overigens wel dat de Belastingdienst als geheel niet schuldig is, maar hij legt de bal bij een specifieke afdeling. Daar is overigens niemand ontslagen, wel zijn er stevige gesprekken gevoerd.
De staatssecretaris merkt bovendien op dat ‘risicoselectie’ (lees: fraudeopsporing door mensen te selecteren) wel ‘nodig’ blijft. Dat iemand een dubbele nationaliteit heeft, kan zo’n criterium zijn, vindt Van Rij.
Hij waarschuwt dat diensten die dit moeten doen dus soms wel ‘onderscheid’ moeten maken, maar dat zij dus bewust moeten zijn van ‘het risico van discriminatie’. ,,Maar ik wil niet dat de hele Belastingdienst in een kramp schiet.” Fraudeopsporing moet mogelijk blijven. ,,Niet elk onderscheid is discriminerend, wanneer er een rechtvaardigheidsgrond voor is.” Hij kondigt wel aan dat er verscherpt toezicht komt en dat medewerkers training krijgen om nieuwe ongelukken te voorkomen.
Er is nog onderzoek gaande naar wat de ‘daadwerkelijke gevolgen’ zijn geweest van de 270.000 mensen die op de lijsten stonden. Vermoedelijk hebben veel mensen er niet veel van gemerkt, stelt Van Rij, maar hadden 5.000 tot 15.000 mensen echt hinder. Zij kunnen een ‘tegemoetkoming’ verwachten. Dat het schadeclaims gaat regenen, verwacht hij niet. Ook omdat institutioneel racisme geen ‘juridisch begrip’ is.
Bekijk hier al onze video’s over de toeslagenaffaire:
Praat mee,
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
-
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
Met video
Kamer eist actie van minister rondom landbouwakkoord: ‘Wanneer stopt dit circus?’
In de Tweede Kamer heerst frustratie: de onderhandelingen over het landbouwakkoord duren namelijk veel te lang. Landbouwminister Piet Adema laat weten geen datum te kunnen noemen. „Wanneer stopt dit circus?”, aldus Joris Thijssen van de PvdA. -
met video
Asielzoeker met B-status? D66 en CU voelen er niets voor
Het kabinet blijft intern verdeeld over de vraag hoe de hoge asielinstroom beteugeld moet worden. Een plan om een deel van de asielzoekers een B-status toe te kennen, lijkt ook al de oplossing niet. -
Video's
Fiscus overtrad zelf 7 jaar lang de wet met zwarte lijst voor fraudeurs
De Belastingdienst heeft bij het gebruik van een zwarte lijst om fraudeurs op te sporen bijna 7 jaar jaar lang de wet overtreden. Maar liefst een kwart miljoen Nederlanders kwamen op de lijst terecht, vaak op dubieuze wijze doordat bijvoorbeeld een rancuneuze ex hen onterecht verdacht maakte.
-
VVD ligt weer dwars in kabinet over asielaanpak, hoorzitting spreidingswet afgeblazen
-
-
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Verdachte verplicht naar rechtszaak laten komen, blijkt (te) duur: niet 5 maar ruim 23 miljoen euro
De Tweede Kamer wilde dat verdachten verplicht aanwezig zouden zijn bij hun strafzaken en de uitspraak, maar een plan daarvoor is uitgesteld: het blijkt onder meer te duur te zijn.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer