Kabinet bereidt zich voor op mogelijk permanent verblijf Oekraïense vluchtelingen
videoHet kabinet bereidt zich voor op een mogelijk langdurig of zelfs permanent verblijf van gevluchte Oekraïners in ons land. De opvang van hen zal ‘op vele fronten consequenties kunnen hebben', schrijft het kabinet aan de Tweede Kamer.
Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD) benadrukt dat het moeilijk is om een woning te vinden en dat het ‘niet de bedoeling’ is dat de opvang van Oekraïense vluchtelingen ‘die situatie nog lastiger maakt'. ,,De opvang moet dan ook zo georganiseerd worden, dat andere woningzoekers niet worden verdrongen.”
Met een ‘Nationaal Programma Opvang Oekraïense Vluchtelingen’ gaat het kabinet zich voorbereiden op ‘de volgende fase’: langdurige opvang van ‘grote aantallen mensen’ uit Oekraïne. Daarvoor kijkt Van der Burg ook ‘nadrukkelijk’ naar maatschappelijke organisaties, de private sector en andere partijen. Volgens Van der Burg vergt een ‘nationale opvangorganisatie’ de ‘inzet van iedereen’.
Werken
Oekraïners die naar Nederland komen, hebben dankzij een Europese richtlijn recht op onderdak, gezondheidszorg, onderwijs en mogen werken. Het kabinet wil Oekraïners per 1 april een vrijstelling geven op de werkvergunningsplicht die nu geldt voor mensen buiten de Europese Unie.
Op korte termijn houdt het ministerie van Onderwijs er rekening mee dat 15.000 tot 25.000 leerplichtige Oekraïense kinderen naar ons land komen en onderwijs nodig hebben. Die komen als het aan minister Dennis Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs ligt niet in gewone scholen terecht. Nieuwkomerscholen, waar bijvoorbeeld asielzoekerskinderen les krijgen, worden uitgebreid. Dat onderwijs blijft ‘zo lang als het kan de voorkeur hebben’ boven gewone scholen.
Het kabinet vroeg de veiligheidsregio’s al eerder om 50.000 opvangplekken te regelen, in sportzaken en evenementenhallen. Ook boden veel mensen een vakantiehuisje of kamer in hun huis aan.
‘Vluchtelingen voor de klas’
De Algemene Onderwijsbond (AOb) stelt voor om Oekraïense vluchtelingen zelf te laten helpen voor de klas. Zo kunnen de Oekraïners die ervaring hebben in het onderwijs de kinderen bijstaan in de lessen. De bond reageert daarmee op de brief van de Onderwijsraad, die erop wijst dat het Nederlandse onderwijs er ‘niet echt klaar voor’ is om een groot aantal Oekraïense vluchtelingen onderwijs te geven.
Als voorbeeld noemt de bond een basisschool in Nieuw-Lekkerland in Zuid-Holland. Daar krijgen kinderen van acht tot twaalf jaar les van vier Oekraïense juffen in een aparte klas. De vluchtelingen krijgen les in hun eigen taal en in het Nederlands. Volgens de bond is het wel een nadeel dat de leraren nog niet officieel bevoegd zijn om les te geven in Nederland, waardoor ze nog niet kunnen worden aangenomen.
De Onderwijsraad stelde in een advies in 2017 dat de sector niet voldoende was voorbereid om ‘in korte tijd veel vluchtelingen van goed onderwijs te voorzien’. Woensdag wees de raad erop dat deze situatie nog steeds hetzelfde is. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is het daar mee oneens. De raad zou geen recht doen aan ‘de inspanningen die nu gepleegd worden’.
Bekijk hier onze video’s over de oorlog in Oekraïne:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tienduizenden opvangplekken bij particulieren voorlopig onbenut
Zo'n 35.000 Nederlanders hebben zich inmiddels aangemeld als gastgezin voor Oekraïense vluchtelingen, maar hun opvangplekken blijven voorlopig nog ongebruikt. Overheid en particuliere organisaties wijzen naar elkaar voor het opvullen van die plekken. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
met video
Gündogan bij terugkeer in Kamer: ‘Ik ben beticht van zedenmisdrijf, ben door hel gegaan’
Ze is ‘gebutst en geblesseerd’, maar Nilüfer Gündogan wil ‘haar best gaan doen’ als zelfstandig Kamerlid. Dat heeft Gündogan, voorheen Kamerlid van Volt, zojuist gezegd. Ze keert vandaag als zelfstandig parlementariër terug nadat ze door Volt uit de fractie werd gezet na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag. -
D66-wet Voltooid Leven op de tocht na stevige kritiek Raad van State
De D66-wet voor een vrijwillig levenseinde voor 75-plussers staat op de tocht. Naar nu blijkt zijn de adviseurs van de Raad van State uiterst kritisch over het plan. Er zijn nog onvoldoende waarborgen ingebouwd die een overhaast levenseinde helpen voorkomen. -
Video
Bijzondere status voor Oekraïense vluchteling: direct recht op studie en werkvergunning
De Europese Unie stelt vandaag een regeling in werking, die ervoor zorgt dat vluchtelingen uit Oekraïne hier meteen kunnen werken. Ze krijgen een speciale verblijfsstatus voor een jaar. Hun kinderen mogen naar school.
-
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
met video
Debuut VVD-Kamerlid wekt woede: ouders toeslagenaffaire lopen weg bij debat
Het debuut van VVD-Kamerlid Ruud Verkuijlen heeft tot consternatie en woede geleid tijdens het debat over uithuisgeplaatste kinderen van ouders die geraakt zijn door de toeslagenaffaire. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.