Volledig scherm
Politieonderzoek in Eindhoven. Het onderwijs voor aankomende rechercheurs rammelt flink. © GinoPress B.V.

Inspectie: opleiding recherchewerk politie rammelt

Het onderwijs voor aankomende rechercheurs rammelt nog steeds. Dat concludeert de Inspectie Veiligheid en Justitie in een keihard rapport.

Na onderzoek concludeert die belangrijke controle-instantie dat de politie de vele ‘ambities’ niet waarmaakt. De inspectie zegt zelfs dat tien jaar van verbetering ‘zonder zichtbare resultaten’ zijn gebleven.

Hoewel de Nationale Politie (NP) en de Politieacademie bezig zijn met verbeteringen maken ze ‘te weinig voortgang bij het verbeteren van het opsporingsonderwijs’, zegt de Inspectie Justitie en Veiligheid.

Tekort

De NP en de Politieacademie zijn samen verantwoordelijk voor de kwaliteit van het politieonderwijs. Het hapert echter flink. De Politieacademie krijgt bijvoorbeeld ‘geen tijdige informatie’ van de politie over ‘wat agenten in de praktijk nodig hebben’. Soms zijn er te weinig plaatsen en sommige opsporingsopleidingen kampen bovendien met een tekort aan docenten. ,,Door dit tekort hebben docenten te weinig tijd om zich verder te professionaliseren.”

De inspectie concludeert dat dit ‘slecht is voor de kwaliteit van het onderwijs’. ,,Van de onderzochte opsporingsopleidingen voldoen er slechts twee van de twaalf aan eisen als het bewaken van de inhoudelijke kwaliteit en de zorgvuldigheid van de examinering.”

Misstand

De inspectie kwam ook nog een ander misstand op het spoor. Zo haalt de politie ‘momenteel’ aspirant-agenten al van de opleiding ‘allround politiemedewerker’ af om hen in te zetten in de praktijk, nog voordat zij de module ‘opsporing’ hebben gevolgd.

De inspectie eist nu een voortgangsrapportage met verbetermaatregelen voor 1 oktober van dit jaar.