Hoogspanning binnen coalitie om 'staatswiet'
Het experiment met onder staatstoezicht gekweekte cannabis moet veel grootschaliger worden aangepakt dan het kabinet van plan was. Dat adviseert een speciale commissie. Dat voorstel zorgt voor hoogspanning tussen de coalitiepartijen binnen Rutte-III.
Aanzienlijk meer gemeenten zouden mee moeten doen, meerdere wiettelers en ook zou met verschillende soorten wiet en hasj moeten worden geëxperimenteerd. Dat staat in het advies van een commissie onder leiding van hoogleraar André Knottnerus.
De commissie onderzocht in opdracht van het kabinet hoe coffeeshops op legale manier zouden kunnen worden bevoorraad met 'staatswiet'. Dit moet softdrugs uit het criminele circuit halen.
De commissie zegt bovendien dat als de proef een succes is, een landelijke invoering van ‘staatswiet’ zou moeten worden overwogen. Dat zou een doorbraak betekenen in het softdrugs-beleid in ons land, al gaat het nog om een advies.
Klein experiment niet zinvol
Het vergaande voorstel zet de eenheid van de coalitiepartijen flink onder druk, want CDA en ChristenUnie voelen überhaupt weinig voor een proef. De christelijke partijen kwamen D66 tijdens de kabinetsformatie tegemoet met een beperkte variant. De partijen koersten in een wankel compromis aan op een experiment in zes tot tien steden. Maar zo'n klein experiment zou niet 'zinvol' zijn, aldus de commissie.
Onder toezicht van de overheid zouden ‘meerdere’ telers zeker ‘25 soorten’ van ‘voldoende sterke’ hasj en wiet moeten gaan telen, die tegen marktconforme prijzen kunnen worden verkocht in coffeeshops. Dit zou in 'meerdere steden' uitgevoerd moeten worden. De adviescommissie schrijft bovendien dat de proef niet na vier jaar zou moeten worden beëindigd, omdat de verkooppunten die meedoen dan weer terug zouden moeten naar het illegale circuit. Dat zou ‘onlogisch en riskant zijn’.
Bestuderen
Een proef die op die manier praktijk dreigt te worden, is precies wat met name het CDA vreesde. Daarmee ligt het rapport bij die partij, net als bij ChristenUnie, zwaar op de maag. Het zet de verhoudingen binnen de coalitie onder druk, want eigenlijk alleen D66 hoopte op een volwaardig experiment. Alle partijen lieten daarom gisteravond behoedzaam weten het advies 'te gaan bestuderen'.
Toch kunnen de partijen het niet zomaar terzijde schuiven. Dat zou D66 schofferen, dat tijdens de formatie juist knokte om de proef van de grond te krijgen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
PREMIUMFortuynisten
Waar bleven ze, de discipelen van Pim? ‘De avond na de moord zei ik: stop maar met die partij’
Veel LPF-politici keerden terug in de anonimiteit na het mislukte politieke avontuur in 2002, een handvol bleef politiek actief, een aantal overleed. Hoe is het nu met de Fortuynisten? -
4 jaar na de moord op Humeyra: straf voor doodslag van 15 naar 25 jaar
Waar al jaren voor wordt gepleit, lijkt nu aanstaande: de maximale straf voor doodslag gaat van 15 naar 25 jaar. Een meerderheid in de Tweede Kamer is voor en ook in de Eerste Kamer lijkt het kamp van de voorstanders groot genoeg te zijn. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
PREMIUM
Steeds meer burgers lopen vast bij overheidsinstanties die onmachtig blijken problemen op te lossen
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: bij arbeidsmigratie levert elke oplossing meteen een nieuw probleem op.
-
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
Denk en PVV laaiend over geheime rapportages NCTV
De fractievoorzitters van Denk en PVV zijn laaiend over een reeks geheime rapportages van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Daarin worden Denk en de PVV als polariserende politieke partijen gekwalificeerd. Partijleiders Farid Azarkan (Denk) en Geert Wilders (PVV) vinden het kwalijk, gevaarlijk en onacceptabel dat ze op deze manier worden weggezet. -
Financiële puzzel bijna af: hogere minimumlonen, iets minder geld naar klimaat, meer belasting bedrijven
Sneller een hoger minimumloon, meer geld voor AOW’ers, miljarden meer voor defensie, maar iets minder geld naar klimaat- en stikstofmaatregelen. De ingewikkelde financiële puzzel die het kabinet te leggen had, nadert voltooiing.