Hoge Raad na klacht Baudet: rechters gaan niet op stoel politiek zitten
Rechters in Nederland gaan hun boekje niet te buiten als ze rechtmatigheid van overheidshandelen beoordelen, zegt de president van de Hoge Raad. Er blijft heel veel ruimte over voor de politiek om zelf besluiten te nemen.
De afgelopen maanden liet vooral Forum-leider Thierry Baudet zich meermaals uit over wat hij ‘de opkomst van de dicastocratie’ noemt; de alsmaar uitdijende macht van rechters, die steeds meer politiek besluiten zouden nemen. Vice-president Thom de Graaf van de Raad van State tikte Baudet vorige maand nog op de vingers over die mening.
President Maarten Feteris van de Hoge Raad zegt nu in een rede die vandaag is gepubliceerd: ,,Op alle terreinen van het recht behoort het in Nederland tot de natuurlijke taak van de rechter om te beoordelen of de toepassing van wettelijke voorschriften in overeenstemming is met regels van hogere orde, zoals regels van EU-recht en internationale verdragen.”
Beslissingen kunnen politiek raken
Zulke rechterlijke beslissingen kunnen volgens de president van onze hoogste rechtbank ‘de politiek raken’. ,,Ze beperken de bewegingsvrijheid van politieke organen, simpelweg omdat ook die zich aan de spelregels van het recht moeten houden.”
Veel gevoelige kwesties - de omgang met IS-kinderen, het stikstofdossier, de Urgenda-zaak, de gaswinning, sluiten van rookhokken in de horeca - explodeerden afgelopen jaar na uitspraken van de rechter. Het roept de vraag op of onze rechters buiten hun boekje gaan.
Feteris verwijst in zijn speech niet naar specifieke controversiële uitspraken. In het algemeen stelt hij: ,, De rechter gaat met dit soort oordelen niet op andermans stoel zitten, hij blijft met beslissingen over de rechtmatigheid van overheidshandelen volledig op eigen terrein. Met erkenning van een ruime, vaak zeer ruime marge voor politieke besluitvorming.”
Geen onrechtmatige besluiten politici
Maar die marge gaat niet zo ver dat de politiek onrechtmatige besluiten zou mogen nemen, aldus de president. ,,Dat wetgever en bestuur een stoel met illegale randjes zouden kunnen claimen en bezetten. In een democratische rechtsstaat is geen plaats voor een rechtsvrije ruimte”, aldus Feteris.
Hij benadrukt in zijn rede, die al werd uitgesproken op 7 januari en vandaag deels is gepubliceerd, tot slot nog wel dat politieke overwegingen geen rol behoren te spelen bij de keuzes die rechters moeten maken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Vice-president Raad van State tikt Baudet op vingers
Vice-president Thom de Graaf van de Raad van State vindt in tegenstelling tot FvD-leider Thierry Baudet dat Nederland géén rechtersstaat is. De Graaf neemt het op voor burgers die met succes hun recht halen en magistraten die recht spreken in een interview met deze krant. De Graaf: ,,Kamerleden zouden ook heel blij kunnen zijn dat de rechtsstaat goed functioneert.’’ -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
PREMIUMmet video
Rutte en Kaag op ‘bedeltour’: ‘Koffie kunnen ze krijgen, maar gesprek zal niet lang duren’
Het kabinet heeft steun nodig van oppositiepartijen om extra geld te kunnen uitgeven en gaten in de begroting te dichten. Het gebak en de koffie staan klaar, zeggen partijen, maar op goedkeuring hoeft premier Rutte niet een-twee-drie te rekenen. -
met Video
Hoekstra over Poetin-speech: ‘Fabeltjes om Russen bos in te sturen’
Vladimir Poetin stuurt zijn ‘bevolking het bos in’ met ‘fabeltjes’ om de oorlog in Oekraïne te rechtvaardigen. Dat heeft minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) gezegd, na de speech van de Russische president vanochtend. -
Minimumloon gaat volgend jaar al met 2,5 procent omhoog, vakbonden kritisch
Het kabinet gaat het minimumloon volgend jaar al verhogen. Dat is een jaar eerder dan gepland. Ingewijden bevestigen berichtgeving van de NOS. Door de hoge inflatie gaan de laagste inkomens er momenteel hard op achteruit.
-
PREMIUM
Rechters brengen politiek in verlegenheid: trappen ze te vaak op de rem?
Veel gevoelige kwesties - de omgang met IS-kinderen, het stikstofdossier, de gaswinning - exploderen na uitspraken van de rechter. Zitten rechters te vaak op de stoel van de politiek? -
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man. -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten.