Hoe déze ministers op het bordes kwamen
VideoWe blikken dagelijks terug op het afgelopen jaar in 17 momenten en 17 personen. Vandaag aflevering twaalf: na 225 dagen formeren stond Rutte 3 op het bordes met de koning. Maar hoe kwamen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie juist op déze ministers? En hoe verdeelden ze de ministeries? Een reconstructie.
Het schemert al op het Binnenhof als de finale van de kabinetsformatie 2017 begint. In de Hollandse versie van House of Cards loopt informateur Gerrit Zalm in de Stadhouderskamer van tafel. Hij pakt een stift en kalkt op het white board in de hoek van de ruimte waar de formatie plaats heeft, de eerste contouren van de verdeling van de ministeries. Dan mogen onderhandelaars Mark Rutte (VVD), Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) een ‘rondje commentaar leveren’.
Als Zalm de gewenste aanpassingen wil aanbrengen, merkt hij tot zijn schrik dat hij een permanente marker hanteert: hij kan niets uitwissen! Het bord wordt een totaal onoverzichtelijke wirwar. Mark Rutte, Sybrand Buma, Alexander Pechtold en Gert Jan Segers hebben bovendien geen papier voor zich. Een trucje van Zalm, vermoedt één van de onderhandelaars. Zalm vreest waarschijnlijk een oeverloos geschuif van kaartjes met de namen van de ministeries.
Duizeling
De vier moeten uit hun hoofd de stand van zaken bijhouden. Dat valt niet mee: want bijvoorbeeld het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft er heel wat taken bij gekregen. En waarover gaat Economische Zaken en Klimaat nou allemaal straks precies? Met 12 ministeries en mogelijk 25 bewindspersonen duizelt het de vier. Als ik straks maar niet met de verkeerde ministeries naar buiten loop, denkt één van de onderhandelaars zelfs.
De verdeling van ministeries en het aanzoeken van ministers en staatssecretarissen is de belangrijke epiloog van de formatie. Cruciaal is de invulling: wie komt op welke post? Alle partijleiders hebben in het diepste geheim een eigen rekruteringsbeleid ontwikkeld. Daarbij komt eerst de vraag: gaan ze er zelf inzitten?
Afstandelijkheid
Voor Rutte wordt eerst langzaam duidelijk dat hij straks in de Trêveszaal niet naast ministers Buma en Pechtold zal zitten. In de zomer heeft hij hen al gepolst: op welke posten willen jullie straks zelf plaatsnemen? Maar hij stuit op afstandelijkheid. Buma laat zijn kaarten niet zien, Pechtold geeft evenmin thuis.
Rutte veinst verbazing dat de twee partijleiders niet happig zijn op het pluche. Hij zal het ze daarna nooit meer op de man hoeven vragen. Want tijdens de kabinetsformatie is hem meermalen duidelijk geworden dat Buma -,,Dat regelen jullie dan maar in het kabinet!’’- en Pechtold: ,,Dat zie ik mijn fractie niet doen!’’- voor het parlement kiezen.
Mogelijke ministers
Achter de schermen hebben de partijen dan natuurlijk al hun kandidaat-ministers gepolst. Rutte heeft in augustus 2016 met de partijtop in de Franse Provence z’n lijstje met mogelijke ministers doorgenomen. In het kleine plaatsje Goult, in het op een heuvel gelegen huis van vertrouweling Ben Verwaayen, vriend en voormalig Alcatel-topman. Die heeft geen persoonlijke aspiraties en wordt vertrouwd.
Wat vast staat: de VVD-kandidaten moeten vooral geen specialist zijn op het terrein dat ze gaan doen. Geen arts op volksgezondheid of een militair op Defensie. Ze moeten juist politieker zijn, snappen hoe de hazen lopen in Den Haag. Hoe je een meerderheid krijgt en een zak met geld voor je departement.
Goed pak
Waarnemend partijvoorzitter Eric Wetzels neemt de verkennende gesprekken voor zijn rekening. Zo nodigt hij ook Bruno Bruins aan. Die is kandidaat in de ogen van Rutte, maar tamelijk onbekend. Bruins: ,,Als de partijvoorzitter je vraagt langs te komen, weet je wel hoe laat het is. Het was tijd om een goed pak aan te trekken.’’
Bruins moet daarna langs Verwaayen. ,,Moest ik een CV meenemen?,’’ vraagt hij nog. Nee, Verwaayen weet ‘alles al’. ,,Hij vroeg vooral wat ik leuk zou vinden. En hoe het thuis zou vallen als ik voor een ministerschap zou worden gevraagd.’’
D66-leider Alexander Pechtold loopt ook al maanden met een lijstje van zo’n 30 kandidaten op zak. In aanloop naar de verkiezingen is immers duidelijk dat kabinetsdeelname er wel inzit. Er staan gegarandeerde kandidaten op zijn lijstje, zoals Wouter Koolmees en Ingrid van Engelshoven. Maar Pechtold wil ook spannende keuzes, mensen van buiten het Binnenhof.
Pluchegeile figuren
Zo heeft hij topdiplomate Sigrid Kaag in het vizier, maar die kent hij slechts vaag. Stilaan begint hij haar te testen. Vraagt haar eens op de koffie en begint dan juist níet over een ministerschap. : Pechtold wil geen pluchegeile figuren. Tot zijn opluchting brengt zij het ook niet ter sprake.
En hij nodigt haar uit te speechen op het partijcongres van D66. Zo kan de partij Kaag leren kennen, spreken met leden ook.
De naam van Amsterdams locoburgemeester Kajsa Ollongren zingt dan ook al rond. Als ze spreekt met Pechtold, wil ze weten wat er in het vat zit. ,,Zit daar ook een vicepremierschap aan vast?’’
Telefoontje
Als het bijna rond is in de Stadhouderskamer kan hij haar bellen: ,,Het telefoontje waarvan je wist dat het zou komen...’’ Hij stelt haar gerust: er zit een dikke post op Binnenlandse Zaken in. En het vicepremierschap.
Met vertrouweling – en dan inmiddels Kamerlid- Van Engelshoven jogt de D66-voorman. Maar op een zekere middag gebruikt Pechtold de koffie na het joggen op het strand van Scheveningen te gebruiken om haar te vragen voor een ministerspost.
Mede-formatieonderhandelaar Wouter Koolmees vermoedt lang dat hij staatssecretaris van Financiën zal worden. Maar op een middag haalt Pechtold hem uit een overleg. Het wordt minister van Sociale Zaken. Even trekt Koolmees wat witjes weg. Precies wat Pechtold hoopte: een ministerschap mag best zwaar voelen.
Vertrouwelijkheid
Het lijstje van CDA-leider Buma staat al lang vast als hij zich voor de eerste besprekingen in de Stadhouderskamer meldt. Raymond Knops en Mona Keijzer staan erop, net als Ank Bijleveld. Ook Wopke Hoekstra zit dan al in zijn hoofd als Financiën-minister. De CDA-ideoloog en Eerste Kamerlid is een zekerheidje, zoals de Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge dat ook is. Geregeld nodigt hij ze uit gedurende het jaar, zoals tientallen vooraanstaande partijgenoten, voor Chatham House Rule–achtige gesprekken. Alles in vertrouwelijkheid. Over de koers van het CDA en wat de partij bij een formatie zou willen.
Buma’s meest exotische keuze zal Ferd Grapperhaus blijken, als justitieminister. Dat ministerie is onder de VVD bestierd als een departement waarop de partij de spierballen toonde, maar affaires hebben het blazoen besmeurd. De VVD past dus bij de verdeling van de ministeries, waardoor het CDA de eerste kandidaat wordt. Buma noemt het ‘een spijkerbed’ om op te gaan liggen, maar hij wil de verantwoordelijkheid niet uit de weg gaan.
Euthanasie
Grapperhaus is een onbekende in Den Haag, maar Buma heeft hem al langer in het vizier. Hij is in februari bij de boekpresentatie van diens boek geweest. Uit dat werk blijkt dat Grapperhaus vóór euthanasie is, waar het CDA tégen is. Toch schrikt het Buma niet af. Die ziet vooral de vooraanstaande jurist in Grapperhaus, als hoogleraar en baas bij een internationaal advocatenkantoor. Binnenskamers laat Grapperhaus geregeld vallen dat hij ‘als kind in ketel rechtsstatelijkheid is gevallen’. Dat is exact wat Buma beoogt: een straight jurist op het onrustige justitiedepartement.
Gert-Jan Segers vist in een kleinere vijver van ChristenUnie-kandidaten. En na powerplay van de anderen heeft hij het begeerde ministerie van Sociale Zaken naar de anderen zien gaan. Buma en Rutte hebben dat keihard gespeeld. Want als Segers blijft dreinen, zeggen ze doodleuk: dan ga jij toch nu naar buiten om te zeggen dat het alsnog mislukt is en we nieuwe verkiezingen moeten uitschrijven? Dan bindt Segers in. En weet daarna een minister van Landbouw en één op Onderwijs binnen te slepen. Naast een staatssecretariaat op Volksgezondheid.
Thema's
Toen het de ChristenUnie-leider duidelijk werd dat hij de slag om Sociale Zaken niet ging winnen, heeft hij ingezet op thema’s in plaats van prestige. Dus niet in de kijker lopen met een machtig departement, maar ministeries waarin écht een verschil kan worden gemaakt voor de achterban. Op zorg, landbouw en onderwijs kan zijn partij zich zo voldoende profileren.
Wanneer Segers CU-wethouder Paul Blokhuis belt, weet die al hoe laat het is. Hij neemt de telefoon met: ,,Gert-Jan ik wil het niet.’’ Een grapje natuurlijk.
Hoewel Arie Slob over het ministerschap Onderwijs nog wel even wil nadenken. Hij heeft juist de politiek gedag gezegd voor een rustiger leven. ,,Toen mijn vrouw hoorde dat deze kabinetsperiode over maximaal drie jaar en vier maanden al weer is afgelopen, gaf dat wel de doorslag. ‘Doe maar’, zei ze.’’
Vrouwen
Alleen mede-onderhandelaar en beoogd minister Carola Schouten is eerst teleurgesteld. Geen Sociale Zaken dus, maar Landbouw. Wel zit er een vicepremierschap aan vast. Ze berust in het haar toebedeelde ministerie. Haar vader kwam toen Schouten 9 was om bij een ongeluk op zijn boerderij. Dat emotionele aspect speelt mee. ,,Ik doe het voor mijn vader.’’
Uiteindelijk bespreekt het viertal daags voor het einde van de formatie elkaars keuzes. Er worden geen blokkades opgeworpen. Geen ‘interventies’. Ieder is verantwoordelijk voor het eigen personeelsbeleid, zo is de modus.
Over het aantal vrouwen wordt nog wel even gesproken. D66 draagt met vijf dames flink bij, de anderen komen bij dat aantal niet in de buurt. Pechtold plaagt Rutte ermee. Ik heb in ieder geval nog mijn best gedaan, zegt hij pesterig.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video
Al 4310 dagen minister-president door zich af te zetten tegen 'de schreeuwers van de zijkant’
Onze premier zit vandaag precies 4310 dagen in het Torentje, een record. Wat is het geheim van de minister-president aan wie niets lijkt te blijven kleven? Van zijn dagelijkse fietstochtjes tot taal inzetten als wapen: in deze uitgebreide special zoomen we in op tien aspecten van het fenomeen Mark Rutte. -
Wat is het bestbetaalde beroep van Nederland?
,,Ik ga datgene studeren waarmee ik het meeste geld kan verdienen’’, zei een vriendje van het kind van Peter Olsthoorn, journalist voor Intermediair. Maar in welke beroepsgroepen zijn de salarissen het hoogst, zowel in Nederland als in andere landen? Peter zocht het uit. -
'Kabinet neemt financiële risico's'
Rutte III schat de toekomstige economische groei wel erg rooskleurig in. Daarvoor waarschuwt de Raad van State, de belangrijkste adviseur, in een analyse van het regeerakkoord en de financiële plannen. Het kabinet krijgt het dringende advies ook rekening te houden met somberder scenario’s. -
PREMIUM
Ministers proberen op afstand de geest weer in de fles te krijgen: ‘Er is heel veel overleg’
Terwijl boeren barbecueën op de snelweg, probeert de ene na de andere minister de geest weer in de fles te krijgen. Vooral van afstand dan, want Den Haag is massaal met reces. Al belt Rutte gewoon door. -
Zo weet je of de airco van je auto aan onderhoud toe is
De airconditioning in je auto draait bij deze zomerse temperaturen overuren en is daardoor eerder toe aan onderhoud. Maar hoe weet je precies wanneer het tijd is om je airco bij te laten vullen?
-
Regeerakkoord in begrijpelijke taal: zo snapt iedereen wat de plannen zijn
D66 heeft het nieuwe regeerakkoord laten hertalen, zodat de plannen van het kabinet-Rutte III ook begrijpelijk zijn voor de 2,5 miljoen laaggeletterden in Nederland. Stichting Lezen & Schrijven opperde een eenvoudigere versie te maken, omdat het regeerakkoord vol staat met onbegrijpelijke ambtelijke taal en lange zinnen. -
PREMIUM
China ‘straft’ Taiwan voor verwelkomen Pelosi: ‘Je weet hoe gevoelig dit bezoek ligt’
Aan alle kanten van Taiwan toont China met militaire oefeningen de spierballen en er zijn economische sancties ingesteld. Maar nu de Amerikaanse politicus Nancy Pelosi Taiwan verlaten heeft, lijkt de druk van de ketel. ,,China heeft geen belang bij een militair conflict.” -
PREMIUMKoken & Eten
Blijft bier beter in blik of in glas? En hoe tap je een perfecte pint? Expert geeft haar beste tips
Hoe tap je een perfect biertje? En als je geen tap hebt: hoe kan je je bier het best in een glas schenken zodat je een mooie schuimkraag krijgt? Waarom is een schuimkraag zo belangrijk?De Vlaamse biersommelier Sofie Vanrafelghem geeft de antwoorden op de Dag van het Bier.