Volledig scherm
Staatssecretaris Menno Snel van Financiën (D66). © ANP

'Het gaat ook een beetje om het geloof in een maatregel'

De Raad van State is kritisch op het Belastingplan. De staatssecretaris van Financiën, Menno Snel, maakt zich nog geen zorgen.

Volledig scherm
© AD/Thijs Unger

Wie 1,9 miljard euro aan de publieke middelen onttrekt, moet met een goed verhaal op de proppen komen waarom dat een goed idee is. Dat schrijft de Raad van State aan het kabinet in zijn advies. ,,Op die manier kan een meer politiek afgewogen oordeel over de afschaffing van de dividendbelasting worden gegeven."

Staatssecretaris Menno Snel (Financiën) zegt de kritiek op het Belastingplan te waarderen, maar schuift die tegelijkertijd subtiel terzijde. ,,Het gaat ook een beetje om het geloof dat een maatregel het vestigingsklimaat helpt", zegt de D66'er in een toelichting. ,,Misschien kan ik niet iedereen overtuigen, maar ik zou het wel jammer vinden als mensen al helemaal vastzitten in het frame dat dit een slecht idee zou zijn."

Meezittend economisch tij

Vice-voorzitter van de Raad van State Piet Hein Donner en consorten beperken hun kritiek niet tot de dividendbelasting. Het kabinet schroeft de overheidsuitgaven flink op en draait de gaskraan langzaam maar zeker dicht. Deze maatregelen worden vooral betaald uit meevallers in de zorg en de sociale zekerheid.

Het is de vraag of die niet vooral worden veroorzaakt door het meezittend economisch tij, stelt de Raad van State. Zit het over een paar jaar tegen, dan moet het kabinet wellicht bezuinigen. Maar daar wil minister Wopke Hoekstra (Financiën) niets van weten. De meevallers zijn volgens hem wel degelijk blijvend van aard. ,,Op de lange termijn is deze rekening goed behapbaar."

Niet dat het kabinet zich helemaal nooit iets aantrekt van het commentaar dat Donner vanuit het paleis aan de Kneuterdijk uit. De afschaffing van de dividendbelasting staat bijvoorbeeld in een apart wetsvoorstel, samen met de verlaging van de winstbelasting en de invoering van een bronbelasting op rente en royalty's.

Al deze maatregelen zijn bedoeld om enerzijds het vestigingsklimaat te verbeteren en anderzijds brievenbusfirma's te verjagen. In totaal bestaat het belastingplan uit zeven van dergelijke 'inhoudelijke pakketjes'. Op die manier hoeft het parlement niet over één allesomvattend plan te stemmen. ,,De Raad van State vindt het logisch dat we dit zo doen."

Salarisstrookje

Voor de gewone Nederlander zitten de belangrijkste veranderingen vooral in het eerste pakket. Daarin gaan belastingschijven stapsgewijs omlaag (en zullen er uiteindelijk twee tarieven overblijven) en gaat het lage btw-tarief juist omhoog. Tegelijkertijd gaat de algemene heffingskorting omhoog en wordt de arbeidskorting verhoogd, maar ook sneller afgebouwd. Al die maatregelen samen zorgen dat mensen op hun salarisstrookje straks meer overhouden, maar aan de kassa juist meer kwijt zijn. Al met al neemt de koopkracht voor bijna 96 procent van de Nederlanders toe.

,,Per saldo zorgen we dat mensen en bedrijven een dikkere portemonnee krijgen", aldus Snel. ,Daarmee zetten we een belangrijke stap voorwaarts om Nederland als vestigingsplaats aantrekkelijker te maken." Al zal hij wel nog eerst even het parlement moeten overtuigen.

  1. Grapperhaus en OM: Reis naar Thailand om uitlevering coffeeshopbaas wél in goed overleg

    Grapper­haus en OM: Reis naar Thailand om uitleve­ring coffeeshop­baas wél in goed overleg

    Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) spreekt tegen dat het Openbaar Ministerie ontstemd is over zijn reis naar Thailand. Ook het OM zelf zegt, in tegenstelling tot wat sommige media beweren, niet ontstemd te zijn over de voorgenomen reis om de aldaar gedetineerde coffeeshopbaas Johan van Laarhoven terug naar Nederland te halen, maar juist te hebben geholpen met de voorbereiding van het bezoek.