Grote happen uit ‘snoephuisje’ Rutte: senaat eist loslaten bezuiniging jeugdzorg en verhogen AOW
De voorgenomen bezuinigingen op de jeugdzorg moeten worden losgelaten en ook de AOW mag niet tijdelijk worden losgekoppeld als het minimumloon wordt verhoogd. Dat vindt een meerderheid in de senaat.
Zo wordt het premier Mark Rutte pijnlijk duidelijk gemaakt dat het kabinet géén meerderheid heeft in de Eerste Kamer, als hij dinsdag in de senaat het debat over de regeringsverklaring voert.
Mogelijk dwalen de gedachten van de minister-president tijdens de behandeling van het regeerakkoord even af naar het sprookje van Hans en Grietje. En dan vooral naar de spreuk: ‘Knibbel Knabbel Knuisje, wie knabbelt er aan mijn huisje?’ Want zoals Hans en Grietje in het sprookje wat van het heksenhuis afhapten, zo moet de premier aanzien hoe oppositiepartijen grote happen nemen uit de coalitieplannen.
Zo krijgt GroenLinks-senator Paul Rosenmöller de ene krabbel na de andere onder de motie om af te zien van de geplande bezuiniging van 500 miljoen euro op de jeugdzorg. Alle oppositiepartijen steunen zijn motie. Dat maakt het voor het kabinet op dit moment onmogelijk om deze bezuiniging door het parlement te krijgen.
De PvdA kreeg ook een meerderheid achter zich voor een plan om op zoek te gaan naar andere mogelijkheden om de ‘pechgeneratie’ van studenten te compenseren die studeerden in de jaren van het leenstelsel.
Lees door onder de foto.
Basispensioen
Ook het plan om het basispensioen van ouderen niet mee te laten stijgen met een eenmalige verhoging van het minimumloon moet van de senaat van tafel. Een meerderheid in de Senaat steunt daarvoor een motie van de fractie van Annabel Nanninga. Dat gaat het kabinet óf miljarden kosten, óf de verhoging van het minimumloon staat op losse schroeven.
Ander groot nieuws tijdens de behandeling van de regeringsverklaring komt van de Eerste Kamerfractie van het CDA. Christendemocraat Niek Jan van Kesteren noemt het plan van GroenLinks, PvdA en SP voor een belasting op vermogen ‘sterk, omdat het eenvoudige voorstellen zijn’. Met zijn steun voor dat plan zou een nieuwe vermogensbelasting kunnen zijn geboren. Daarmee neemt Van Kesteren bij wijze van spreken de grootste hap uit het snoephuisje van de premier, want van het belasten van vermogende Nederlanders wil de VVD niets weten.
Vermogen in huis buiten schot
Als het aan de linkse partijen ligt wordt het: hoe hoger het vermogen, hoe meer belasting erover moet worden betaald. De CDA’er heeft nog wel twijfels bij de hoogte van de voorgestelde vermogensheffing die op zou lopen tot 5 procent. Dat noemt Van Kesteren ‘licht ontwrichtend’. Ook vindt hij dat mensen die hun vermogen in hun huis hebben gestopt buiten schot moeten blijven.
Het kabinet zit met de vermogensbelasting in de maag omdat de Hoge Raad pas een echtpaar in het gelijk stelde, omdat zij de manier waarop de overheid vermogens van spaarders belast niet eerlijk vinden. Concreet betekende dit voor het stel dat zij 12.705 euro belasting moesten betalen (in wat wordt genoemd ‘box 3’) in 2017 terwijl zij door de lage rentestand maar 6612 euro rendement hadden behaald. Het kabinet werkt nu aan compensatie en broedt op een nieuwe heffing op rendement die de toets van de rechter wél zal doorstaan.
Beluister hier de podcast Politiek Dichtbij:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
-
PREMIUM3
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
3
Nieuwe ouders raken 2500 euro belastingvoordeel kwijt, terwijl kinderopvang nog niet gratis is
Het kabinetsbesluit om de kinderopvang pas in 2027 bijna gratis te maken treft nieuwe ouders in 2025 en 2026 waarschijnlijk flink in de portemonnee. Het kabinet is weliswaar van plan als compensatie de kinderopvangtoeslag in die jaren wat te verhogen, maar in de tussentijd wordt een zeer lucratief belastingvoordeel voor nieuwe ouders zonder vertraging al in 2025 afgeschaft. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
podcast
Ook Rutte in zijn vieze Saab krijgt het niet voor elkaar
Ook 24 uur onderhandelen bracht geen landbouwakkoord , terwijl het o zo nodig is in de stikstofaanpak dat boeren en kabinet op een lijn komen. Wat nu? En hebben minister Sigrid Kaag (Financiën) en haar collega’s de boekhouding van de overheid wel op orde?
-
PREMIUMpolitiek wil actie
Royce de Vries: Filmpjes van aanslag op mijn vader vreselijk, maar nieuwe wet lost niets op
-
-
-
Wiersma zegt sorry voor woedeaanvallen en mag door van de VVD: Maar ‘dit gedrag moet verleden tijd zijn’
Minister Dennis Wiersma kan voorlopig aanblijven na nieuwe onthullingen over wangedrag tegen medewerkers. In een overleg met de VVD-fractie bood Wiersma dinsdag zijn excuses aan voor de woedeaanvallen. Maar het VVD-talent kan zich geen nieuwe misstap permitteren. -
met video
Asielzoeker met B-status? D66 en CU voelen er niets voor
Het kabinet blijft intern verdeeld over de vraag hoe de hoge asielinstroom beteugeld moet worden. Een plan om een deel van de asielzoekers een B-status toe te kennen, lijkt ook al de oplossing niet.