GroenLinks wil af van aanbesteding lokale zorg
Gemeenten moeten voortaan zelf uitmaken of ze hun gezondheidszorg willen aanbesteden, vindt GroenLinks. De partij heeft daartoe eigenhandig een wetswijziging geschreven en aan de Tweede Kamer voorgelegd.
Nu zijn gemeenten, die onder meer gaan over de jeugdzorg en de thuiszorg, nog verplicht zorgaanbieders de kans te geven offertes in te dienen om de zorgtaken uit te voeren. Door die concurrentiestrijd schrijven zorgaanbieders in voor zo'n lage prijs dat patiënten en personeel de dupe zijn, vindt GroenLinks.
Bovendien zijn de aanbestedingen verworden tot een tijd slurpend ,,bureaucratisch gedrocht''. En als gemeenten steeds een nieuwe zorgaanbieder in de arm nemen, kan een patiënt nooit een vertrouwensband met zijn hulpverlener opbouwen, waarschuwt de partij van Jesse Klaver.
GroenLinks mag steun verwachten van de rest van de linkse oppositie, die sowieso de marktwerking in de zorg wil terugdringen, en van de PVV. Ook regeringspartijen als CDA en D66 zijn niet gelukkig met de door de Europese Unie afgesproken verplichte aanbesteding, en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid kwam daartegen afgelopen jaar als wethouder in Rotterdam nog in het geweer.
De Jonge wil nu eerst kijken wat er binnen de huidige regels mogelijk is om het gemeenten gemakkelijker te maken. Maar desnoods stapt hij naar Brussel om de aanbestedingsverplichting aan te passen, zei hij eerder. GroenLinks wil haast maken en gaat vast met de Europese Commissie praten, met de initiatiefwet in de hand. Klaver wil met de verantwoordelijke Eurocommissarissen op bezoek bij zorgverleners om te laten zien hoe zij door de aanbesteding in de knel komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Van der Burg na hoop tumult: bed-bad-broodregeling blijft toch
-
Asieldiscussie in kabinet duurt nog ‘aantal weken’ voort
Het kabinet worstelt met het asielvraagstuk, maar het duurt nog zeker ‘een aantal weken’ voordat er een plan ligt om de hoge instroom aan te kunnen in de nabije toekomst. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd na afloop van de ministerraad.Ter Apel -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Update2
D66-leider Kaag onderbreekt speech na geroep uit zaal op verhit congres over koningshuis
D66-leden hebben na een verhit debat gestemd voor behoud van het koningshuis. De Jonge Democraten, de jongerentak van D66, had opgeroepen de monarchie af te schaffen. Ook oud-partijleider Alexander Pechtold vindt het koningschap ‘niet meer houdbaar’. Het zou volgens hem goed zijn als Willem-Alexander de laatste koning is. De gemoederen liepen hoog op in het debat over het Koningshuis. Tijdens de speech van partijleider Sigrid Kaag onderbreekt zij haar verhaal als er iemand door de zaal begint te roepen.
-
PREMIUMpolitiek wil actie
Royce de Vries: Filmpjes van aanslag op mijn vader vreselijk, maar nieuwe wet lost niets op
-
-
-
met video
Levering F-16's aan Oekraïne komt rap dichterbij: ‘Het is heel gevoelig’
Downing Street is duidelijk: het Verenigd Koninkrijk gaat samen met Nederland werken aan ‘een internationale coalitie’ die Oekraïne van F-16-gevechtsvliegtuigen gaat voorzien. Ons kabinet houdt zich stil. ,,Dit is heel gevoelig.” -
PREMIUM3
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.