GroenLinks: Laat gemeenten zelf over zorg beslissen
Gemeenten moeten zelf weten hoe ze thuis- en jeugdzorg aan hun inwoners willen aanbieden. Europese regels die dwingen tot een openbare aanbesteding moet voor alle gemeentelijke zorg buiten werking worden gesteld. Dat staat in een initiatiefwet die GroenLinks-leider Jesse Klaver morgen aankondigt.
,,Europa behandelt de zorg als markt en dat vind ik niet verstandig. Ik ben Europeaan in hart en nieren, maar de zorg is geen markt”, stelt Klaver. De regels verplichten gemeenten nu om zorg aan te besteden bij bedragen van boven de 750.000 euro. Dat bedrag wordt volgens de partij door veel gemeenten makkelijk gehaald.
In de wet, die Klaver samen met Kamerlid Corinne Ellemeet indient, wil GroenLinks de zorg uitsluiten van de Europese regels. Daarmee kiest de partij de confrontatie met de Europese Commissie. Klaver wil dat Eurocommissarissen Frans Timmermans (betere regelgeving) en Margrete Vestager (mededinging) naar Nederland komen om met eigen ogen te zien wat er fout gaat. ,,We gaan het eerst vriendelijk vragen en zo nodig gaan we de strijd aan.”
De verplichte aanbesteding ligt al langer onder vuur. In 2012 werd een wetsvoorstel van de SP aangenomen dat de thuiszorg uitsloot van aanbestedingsprocedures. In 2015 verdween die uitzondering toen gemeenten verantwoordelijk werden voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning, de Jeugdwet en de Participatiewet.
Kantinetour
Het wetsvoorstel is het eerste resultaat van de kantinetour die voorman Klaver eind november vorig jaar aankondigde, waarbij hij in kleine locaties in gesprek gaat met postbodes, verpleegkundigen en leraren. ,,De problemen met de marktwerking in de zorg zijn dingen die ik telkens terug hoor.”
Zo sprak Klaver in Doetinchem met thuiszorgmedewerkers die vanwege de aanbesteding werden ontslagen om daarna voor 25 procent minder salaris weer aangenomen te worden. ,,Ik sprak met iemand die in Alkmaar in de jeugdzorg werkt en die altijd één keer in de twee weken alle jongeren die zij begeleidde opzocht. Na de aanbesteding moest zij ineens gaan kiezen. Ze is te veel tijd kwijt aan het invullen van allerlei formulieren.”
Lees het verhaal over Klavers kantinetour in de zaterdagkrant.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video's
Tijden zijn veranderd: zwijgen, dat doen politici niet meer
-
1
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
Verdachte verplicht naar rechtszaak laten komen, blijkt (te) duur: niet 5 maar ruim 23 miljoen euro
De Tweede Kamer wilde dat verdachten verplicht aanwezig zouden zijn bij hun strafzaken en de uitspraak, maar een plan daarvoor is uitgesteld: het blijkt onder meer te duur te zijn. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
VVD’ers doen ultieme poging om ‘Bambigevoel’ te behouden: ‘Red het hertenkamp’
Maar liefst 180 VVD’ers slaan de handen ineen om de hertenkampen te redden die met sluiting worden bedreigd. Door nieuwe wetgeving van het kabinet moeten de grazers op termijn uit de parken verdwijnen, maar dat is voor veel VVD’ers een stap te ver.
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
-
-
-
1
Scholen vragen massaal gratis maaltijd aan: ‘Wisten dat er animo was, maar tempo heeft ons verbaasd’
Gratis schoolmaaltijden zijn in trek. Binnen twee maanden hebben 1302 scholen zich aangemeld voor gratis eten voor hun leerlingen of een boodschappenkaart. -
asielbeleid
Kan Rutte een crisis voorkomen? ‘Het is een onhoudbare situatie’
Een deel van de VVD is het wachten beu en eist een strenger asielbeleid. Oók als dat tot de val van het kabinet leidt. Bewindspersonen van andere partijen vragen zich af of Mark Rutte een crisis kan voorkomen.