Volledig scherm
Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) tijdens een debat in de Tweede Kamer. © ANP/Remko de Waal

GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg heeft darmkanker

GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg heeft darmkanker. De nummer twee van de partij blijft tijdens haar behandeling wel in de Tweede Kamer.

Buitenweg (49) kreeg de diagnose recent. Haar behandelingstraject is gericht op genezing, laat ze weten aan deze site. Het Kamerlid zal haar activiteiten wel op een lager pitje zetten. Een groot deel van de justitieportefeuille, waar Buitenweg in de Kamer het woord op voert, wordt overgenomen door haar collega Niels van den Berge. Hij volgde begin juni het vertrokken Kamerlid Zihni Özdil op.

In 2017 kreeg ook 50Plus-Kamerlid Léonie Sazias de diagnose darmkanker. Een jaar later vertrok ze tijdelijk uit de Tweede Kamer omdat ze vervolgbehandelingen nodig had. Sazias keerde in juni terug in de Kamer. ,,Op de scan zijn nog steeds dingen te zien die niet in het lijf horen, maar ik voel me helemaal prima”, zei ze toen. ,,Ik heb nergens last van.”

Buitenweg, die met haar man en hun twee kinderen in Amsterdam woont, zit sinds 2017 namens GroenLinks in de Tweede Kamer. Ze stond nummer 2 op de kandidatenlijst, pal achter partijleider Jesse Klaver. Samen met hem onderhandelde ze in 2017 over een kabinet met VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Die formatiepoging strandde. Eerder was Buitenweg tien jaar Europarlementariër voor GroenLinks.

  1. Minister Grapperhaus zet speciaal team op intensivering beveiliging advocaten

    Minister Grapper­haus zet speciaal team op intensive­ring beveili­ging advocaten

    Naar aanleiding van de moord op de advocaat van kroongetuige Nabil B. is een speciaal team samengesteld onder regie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) dat kijkt naar de beveiliging van advocaten. ,,Dit team heeft de bevoegdheden om de beveiliging en bewaking te activeren respectievelijk te intensiveren op een wijze die bescherming biedt tegen deze dreiging”, aldus minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid), die de moord op advocaat Derk Wiersum een ‘aanslag op de rechtsstaat’ noemt.