Grapperhaus: Mogelijk extra maatregelen tegen vuurwerkoverlast
Er worden mogelijk extra maatregelen getroffen om gevaarlijke situaties met vuurwerk tegen te gaan. Dat zei minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vanmiddag in de Tweede Kamer, in reactie op de oproep van de Nationale Politie met een nationaal vuurwerkverbod te komen.
Maarten van AstLaatste update:28-05-19, 15:18
Grapperhaus reageerde op vragen van Frank Wassenberg (PvdD), die het liefst een landelijke vuurwerkverbod ziet. ,,De minister schaart zich niet achter de hulpdiensten, maar achter de vuurwerklobby’’, zegt aldus Wassenberg. ,,Hoeveel doden en zwaargewonden moeten er vallen voordat er wordt ingegrepen?’’
De bewindsman heeft de afgelopen periode talloze gesprekken gehad met betrokken partijen. ,,Ook veel met hulpverleners, face to face.’’ Die gesprekken, samen met de evaluatie van de cijfers over incidenten bij de afgelopen jaarwisseling, kunnen volgens Grapperhaus eventueel leiden tot ‘extra maatregelen’. Het kabinet informeert de Kamer daarover in juni.
Korpschef Erik Akerboom van de politie uitte vorige week flinke kritiek op het kabinet, omdat er nog geen vuurwerkverbod voor consumenten is ingesteld. Hij pleit voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen, en zette samen met 26 andere organisaties zijn lobby kracht bij met een paginagrote advertentie in deze krant.
Volgens Akerboom moet het kabinet verantwoordelijkheid nemen. ,,Los van hoe dat in de verkiezingen uitpakt. Het draagvlak in de samenleving neemt toe. Maar het gaat te langzaam.’’ Hij wil nationaal beleid, omdat de handhaving van specifieke gemeentelijke vuurwerkvrije zones onmogelijk is.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) adviseerde eind vorig jaar al om vuurpijlen en knalvuurwerk voor consumenten te verbieden ‘om letsel te voorkomen, omdat het grote overlast veroorzaakt en uitnodigt tot roekeloos gedrag’.
Grapperhaus zegt het met de ondertekenaars eens te zijn dat de jaarwisseling ‘veilig en feestelijk moet zijn voor iedereen’. ,,Veiligheid van hulpverleners staat bovenaan’’, benadrukt hij. Wat betreft het landelijk verbod verwijst hij opnieuw naar de kabinetsbrief in juni. Daarin gaat hij specifiek - ‘en zonder ambtelijke taal’ - in op de advertentie van de Nationale Politie. ,,Ik ben verantwoordelijk, dus moet ik daar een goede reactie op geven. Ik vind dat het bij goed bestuur hoort dat ik daar wat over zeg.’’
Maatregelen
De kans op een verbod lijkt klein; regeringspartijen VVD en CDA zien er geen heil in. ,,Illegaal vuurwerk is al verboden, maar hoe zit het met de handhaving? Die is vrij moeizaam’’, zei CDA-Kamerlid Chris van Dam in reactie voor het pleidooi van Akerboom. Ook Antoinette Laan (VVD) ziet een verbod niet zitten. Zij noemt vuurwerk ‘een mooie traditie die de VVD niet zomaar op wil geven’. Bovendien is het volgens haar maar de vraag of een verbod de problemen oplost. ,,Verbieden van legaal vuurwerk zal ertoe leiden dat er meer illegaal vuurwerk wordt verkocht.’’
Wel is het verplicht gesteld voor vuurwerkverkopers om veiligheidsbrillen en aansteeklonten aan klanten te geven, en worden raddraaiers die tijdens oudejaarsnacht hulpverleners lastigvallen of hinderen harder aangepakt. Slechts ‘stapjes in de goede richting’, concludeert Akerboom. De mogelijkheid voor gemeenten om lokaal een afsteekverbod in te stellen, dat nog voor komende jaarwisseling mogelijk zou moeten zijn, is volgens hem niet handhaafbaar voor de politie.
Afgelopen jaar deed de Stentor onderzoek naar de meningen rond een mogelijk vuurwerkverbod. Bekijk hieronder de uitslag van deze enquête:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.