Geen hennepplantages, geen telers, geen bankrekeningen: wietproef dreigt flop te worden
Het wiet-experiment waarbij onder toezicht van de staat hennep wordt geteeld en verkocht, kampt met een keur aan kopzorgen: van een gebrek aan telers en deelnemende gemeenten tot gedoe met bankrekeningen.
Drie jaar na alle ronkende aankondigingen van de wietplannen lijkt het project faliekant te mislukken, zo is op te maken uit een brief aan de Tweede Kamer van het kabinet.
Dat wil - althans, dat probeert- een proef van de grond te tillen waarbij in tien gemeenten de hele wiethandel onder staatstoezicht gaat verlopen. De hoop is, vooral van D66, dat daarmee de rol van criminelen wordt teruggedrongen en ‘gezondere’ wiet beschikbaar wordt.
Maar sinds de proef wordt vormgegeven, stapelen problemen zich op. Zo wilden veel gemeenten niet mee doen, anderen zijn zelfs tegen en er blijkt nog steeds geen grote stad te zijn gevonden die wil meedoen aan de proef die 4 jaar moet gaan duren.
De problemen zijn zo groot inmiddels, dat de start van het project andermaal moet worden uitgesteld. Dit jaar komt het niet meer van de grond. ,,Inmiddels is helaas gebleken dat starten in 2022 niet meer reëel is”, schrijven ministers Ernst Kuipers (Volksgezondheid) en Dilan Yesilgöz (Justitie) aan de Tweede Kamer. Hooguit in het ‘tweede kwartaal’ van 2023 kan worden begonnen, schatten zij in.
Probleem is dus allereerst dat er geen grote stad kan worden gevonden mee te doen, terwijl dit volgens onderzoekers een voorwaarde is om goede vergelijkingsresultaten te krijgen met de situatie nu. Maar meer dan dat de ‘interesse’ bij de G4-gemeenten is ‘gepolst’ lijkt er nog niet te zijn gebeurd.
Ook zijn er nog niet genoeg wiettelers gevonden die willen meedoen. Er zijn er acht aangewezen, maar de ‘negende en tiende’ ontbreken nog. Maar misschien nog erger: de telers die wel meedoen, lopen tegen problemen aan. Zo heeft een ‘aantal’ van hen ‘problemen heeft met het verkrijgen’ van een locatie. Ook lukt het telers niet om een bankrekening te openen, omdat banken bang zijn te worden vervolgd voor het helpen bij witwassen en het financieren van terrorisme. Het kabinet hoopt daarbij te kunnen lobbyen, maar vooralsnog dus zonder resultaat. De ministers in hun brief: ,,De weg naar de start blijkt hobbelig te zijn.”
Teleurstelling
Intussen hebben enkele gemeenten die mee zouden doen aan een proef met legale wietteelt met teleurstelling gereageerd op nieuw uitstel van het experiment. ,,Het is duidelijk dat iedereen die de wietproef goed gezind is, teleurgesteld is”, liet burgemeester Paul Depla van Breda in een eerste reactie weten. Ook burgemeester Theo Weterings van Tilburg reageert somber. ,,Wederom vertraging - hoeveel kun je nóg vertragen”, laat hij via zijn woordvoerster weten. ,,We verwachten dat enkele Kamerleden zich nu toch wel achter de oren gaan krabben, zo van: wat gebeurt hier?”
,,Het was oorspronkelijk de bedoeling dat de eerste ervaringen met de legale teelt zouden kunnen worden meegenomen in de formatie”, aldus de woordvoerster van Weterings. ,,Die ging één jaar geleden van start. Ervaringen over hoe om te gaan met softdrugs, die in het huidige regeerakkoord konden worden opgenomen. Daarvan is niets terechtgekomen. Dit uitstel is opnieuw een teleurstelling.”
Depla vindt dat er óf snel met de proef moet worden begonnen, óf gelijk moet worden doorgepakt met gewijzigde wetgeving, waarbij tot legalisering van de wietteelt wordt overgegaan. ,,Het duurt wel heel erg lang”, zei hij. ,,Er moet vaart worden gemaakt. Hoeveel tijd verliezen we nog? Misschien moeten we maar de definitieve stap naar legalisatie zetten en die proef overslaan. Steeds meer landen hebben inmiddels zat ervaring opgedaan met legale wietteelt.”
Geplaagde aanloop
De hele proef kende al een geplaagde aanloop en de geboorte was al niet veel beter. D66 ijverde er sinds 2017 al voor en wist het uiteindelijk in het regeerakkoord van Rutte-II te krijgen. Maar van enige liefde ervoor was bij de regeringspartners geen sprake. VVD, CDA en ChristenUnie stemde zelfs tegen de initiatiefwet waarmee het plan op tafel kwam. Het idee haalde het met hakken over de sloot: een keur aan kleine partijen en afsplitsers stemden voor. Maar daarmee was er binnen de kabinetspartijen een splijtzwam geboren. Een ‘heilloze weg’ noemde het CDA de proef, de VVD vond het een ‘naïef’ idee dat staatswiet zou helpen om drugscriminelen buitenspel te zetten. Toch lukte het D66 - met de Kamermeerderheid in de rug- het plan in de regeerakkoorden te krijgen, ook van het huidige kabinet.
Tegelijk werd de proef wel onderwerp van politieke spelletjes, zo lijkt het. Vooral het CDA verbond -met steun van wetenschappers overigens- zulke hoge eisen aan de proef dat de uitvoering alsmaar moeilijker werd. Grote steden haakten om dat eisenpakket af. Zo moeten álle coffeeshops in een gemeente meedoen. Rotterdam vreesde bijvoorbeeld dat coffeeshophouders na het experiment alsnog zijn aangewezen op het kopen van softdrugs van criminelen. Een andere voorwaarde is dat alle coffeeshops in deelnemende gemeenten moeten meedoen. ,,Rotterdam heeft bijna veertig coffeeshops. Wat zijn de gevolgen als coffeeshops niet mee willen doen, moeten we ze dan sluiten?”, vroeg burgemeester Aboutaleb zich af.
Ondanks alle malheur is D66-Tweede Kamerlid Joost Sneller nog altijd hoopvol. ,,Als je grote idealen hebt, komt je ook problemen tegen. Maar de stippen op de horizon staan, ik zie nog steeds dat dit kan slagen.”
Hij wijst erop dat het glas voor ‘achttiende’ vol is. ,,Want we hebben acht van de tien telers en we weten dat bijvoorbeeld Utrecht wel ver is met interesse om mee te doen. Deze brief van het kabinet is misschien net wat te somber over waar we staan.”
Toch zal vooral het CDA blijven hopen dat de proef uiteindelijk alsnog in de soep loopt en een volgend kabinet er weer een streep door zet.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
-
PREMIUMMet video1
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
PREMIUM
Afrika is een slapende reus die langzaam wakker wordt: in strijd met China voor bodemschatten
De Afrikaanse reus ontwaakt: in 2050 zijn er 2,4 miljard Afrikanen op het continent, twee keer zoveel als nu. Zonder Afrikaanse bodemschatten kan Europa zijn klimaatambities wel vergeten. Hoog tijd dus voor een Afrikastrategie, dacht het kabinet. Die ligt er nu, maar zijn we nog wel op tijd? En hoe doe je zaken met landen die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten en al wurgcontracten hebben gesloten met China? -
Eenzaam, boos, dronken en daarna spijt van bedreigingen aan politici: ‘Wat heb ik nou getypt?’
Politici hadden vorig jaar met een recordaantal bedreigingen te kampen. Vijf daders verschenen maandag voor de rechter. ,,Ik heb een alcoholprobleem. Absoluut.’’ -
Timmermans pal achter wet voor natuurherstel: ‘Droogte en slechte grond bedreigen de boer, niet mijn wet’
Brengen nieuwe natuurregels onze voedselzekerheid in gevaar? Of redden ze die juist? Eurocommissaris Frans Timmermans moest maandag stevig aan de bak om zijn wet voor natuurherstel te verdedigen.
-
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
-
-
-
Legaal geteelde ‘staatswiet’ van zeven telers in 2022 te koop
De legaal geteelde ‘staatswiet’ gaat in de tweede helft van komend jaar in de verkoop in verschillende coffeeshops. Dat is het streven van het kabinet, schrijft demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid), ook namens Hugo de Jonge (Volksgezondheid), in een brief aan de Tweede Kamer. -
podcast
Wie durft ‘nee’ te zeggen tegen 24,3 miljard euro?
Durft de Tweede Kamer het stikstoffonds van het kabinet, goed voor liefst 24,3 miljard euro, te torpederen? Er is namelijk kritiek in overvloed: redt het kabinet het niettemin? En een belangrijke Haagse bron stapte deze week uit de schaduw en in de spotlight van de Tweede Kamer.