Foutje bij stemming over zorgsalaris leidt niet tot hoger loon, oppositie is woest
Het kabinet gaat, zoals verwacht, geen werk maken van het per ongeluk aangenomen voorstel om salarissen in de zorg te verhogen. Gisteren werd zo'n motie van PVV-leider Geert Wilders door een fout van een coalitie-Kamerlid aangenomen, maar het kabinet trekt niet nog meer geld uit voor een hoger loon voor zorgmedewerkers.
Minister Tamara van Ark (Medische Zorg) legt in een brief aan de Kamer uit dat het kabinet volgens haar al veel doet. De lonen zijn de afgelopen jaren al flink gestegen, zegt Van Ark. ,,Ook voor 2020 en 2021 zijn behoorlijke cao-loonstijgingen afgesproken.”
Daarnaast wil het kabinet eerst een onderzoek naar knelpunten in de zorg afwachten. Ze wijst verder op de toegezegde zorgbonus voor medewerkers die betrokken waren bij de zorg voor coronapatiënten. ,,Bovengenoemde acties zijn allen gericht om de waardering voor onze zorgprofessionals tot uiting te laten komen en de personeelstekorten aan te pakken’’, concludeert Van Ark. Verdere actie van het kabinet zit er niet in.
Wilders reageert woest op het kabinetsbriefje over zijn motie. ,,Schandelijke vieze politieke spelletjes over de rug van de zorg. Uitvoeren die motie of opstappen”, briest de PVV’er op Twitter. Ook SP-voorvrouw Lilian Marijnissen is boos. ,,Dit is onacceptabel. Het kabinet komt hier niet mee weg.”
'Menselijke fout’
De motie van PVV-leider Geert Wilders kreeg in een hoofdelijke stemming 69 Kamerleden achter zich, terwijl 67 Kamerleden tegen stemden. Door ‘een menselijke fout’ bij ChristenUnie, Kamerlid Stieneke van der Graaf riep vóór terwijl ze tegen was, haalde de motie een nipte meerderheid.
Eerdere moties met dezelfde strekking van PVV en SP werden de afgelopen maanden steeds verworpen. Wilders toonde zich na de stemming opgelucht. ,,Dit is geweldig nieuws”, zei hij.
Stokpaardje
De motie om zorgpersoneel structureel meer loon te geven, is de afgelopen tijd het stokpaardje geworden van de oppositie. Zorgminister Tamara van Ark schreef deze zomer al dat het kabinet de tering naar de nering moet zetten nu de coronacrisis het uiterste vraagt van onze nationale reserves. Een loonsverhoging voor het zorgpersoneel is verre van gratis. Eén procentje erbij kost al 560 miljoen euro, ofwel 32,50 euro per Nederlander.
Bekijk al onze video's over het coronavirus in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
4
Politiek is ‘dreigboeren’ beu: ‘Deze waanzin mag geen plaats hebben in Nederland’
De fractievoorzitters van de twee grootste partijen in de Tweede Kamer zijn ‘dreigboeren’ zat. ,,Deze waanzin mag geen plaats hebben in Nederland.’’ -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
met video
Minister: Geen ‘ophaalplan’, maar werkloze jongeren uit banlieues blijven welkom
Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) blijft er bij: werkloze Franse jongeren uit probleemwijken zijn welkom om te komen werken in Nederland, zoals ze vanmorgen opperde in het AD. Maar het kabinet gaat niet actief naar hen op zoek, voegt de minister daar nu aan toe. -
Tweede Kamer stemt voor hoger salaris in de zorg door foutje
Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met een forse structurele verhoging van de salarissen van zorgmedewerkers. Eén Kamerlid van de coalitie stemde per ongeluk verkeerd, waardoor de stemmen niet langer staakten.
-
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
KLM: Ingreep op Schiphol zorgt niet voor minder geluidsoverlast en is slecht voor economie
Het besluit van het kabinet om het aantal vluchten op Schiphol fors terug te brengen, is slecht voor de economie en zorgt niet voor minder geluidshinder. Dat stelt luchtvaartmaatschappij KLM. -
PREMIUM
Boze boer heeft na VVD ook anderen in het vizier, CDA-afdelingen eisen aanpassingen
Tijdens een ongekend verhit VVD-congres blijkt dat de achterban van de partij de kabinetskoers over stikstof niet steunt. Ook de andere regeringspartijen maken zich zorgen, het stikstofdossier is een nieuwe stresstest.