Volledig scherm
Thierry Baudet (FvD) tijdens het Tweede Kamerdebat over de Europese Raad van 14 en 15 december in Brussel. © ANP

Forum voor Democratie minst actieve kleine partij in Tweede Kamer

Van de vier kleinste partijen in de Tweede Kamer blijkt Forum voor Democratie (FvD) de minst actieve. Dat meldt RTL Nieuws. Zo diende de partij de minste moties, schriftelijke Kamervragen en amendementen in. Daarnaast voerde het FvD ook het minst het woord tijdens een debat in de Kamer.

Om te kijken welke kleine partij het meest en welke partij het minst actief is in de Tweede Kamer hebben de onderzoekers gekeken in welke mate de partijen (SGP, DENK, 50Plus en FvD) gebruik maken van hun mogelijkheden om invloed uit te oefenen in de Kamer. Daarbij is gebruik gemaakt van het aantal ingediende moties en amendementen, het aantal Kamervragen dat gesteld is en in welke mate een partij meedoet aan een debat (zowel als partij als individuele fractievoorzitters). 

Vooral op laatst genoemde kreeg de partij van lijsttrekker Thierry Baudet al eerder kritiek. Volgens zijn politieke tegenstanders was hij te vaak afwezig tijdens de begrotingsdebatten. Zo voerde FvD volgens de onderzoekers slechts 39 keer het woord tijdens een debat. Ter vergelijking: 50Plus deed dat 87 maal, DENK 86 keer en de SGP voerde liefst 92 keer het woord. 

Ook de kloof bij het aantal schriftelijke Kamervragen dat de partij van Baudet indiende is opvallend. De SGP voert andermaal het lijstje aan met 52, terwijl FvD blijft steken op een schamele 6 Kamervragen. Het aantal ingediende amendementen van Baudet en consorten: 1. Aanvoerder is 50Plus met 15 amendementen

Fractievoorzitters

Toch scoort FvD niet op alle punten het laagst. Wanneer gekeken wordt naar het aantal keren dat fractievoorzitters van kleine partijen het woord voeren staat Baudet op de derde plaats (29 keer). 50Plus-voorman Henk Krol bungelt onderaan het lijstje met 20 optredens.