Financiële puzzel bijna af: hogere minimumlonen, iets minder geld naar klimaat, meer belasting bedrijven
Sneller een hoger minimumloon, meer geld voor AOW’ers, miljarden meer voor defensie, maar iets minder geld naar klimaat- en stikstofmaatregelen. De ingewikkelde financiële puzzel die het kabinet te leggen had, nadert voltooiing.
Met diverse gaten in de portemonnee moet het kabinet-Rutte IV de begroting van dit jaar behoorlijk verbouwen via de zogeheten Voorjaarsnota. Maar de knopen zijn ontrafeld, zeggen ingewijden. Naar verwachting hamert de ministerraad vrijdag het gemaakte plan af.
Daardoor verhoogt het kabinet om te beginnen het minimumloon een jaar eerder dan het plan was. Door de hoge inflatie gaan de laagste inkomens er momenteel hard op achteruit.
In het coalitieakkoord was al afgesproken dat het minimumloon met 7,5 procent omhoog zou gaan, stapsgewijs, in 2024 en 2025. Maar met stapjes van 2,5 procent per jaar wordt al volgend jaar begonnen.
Ook is tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie afgesproken dat de zogenoemde koppeling met de AOW in elk geval bij de eerste verhoging van het minimumloon gehandhaafd blijft. Dat is goed nieuws voor ouderen, want in het coalitieakkoord was de koppeling met de AOW juist losgelaten, wat tot protest leidde bij oppositiepartijen.
Daarnaast krijgt Defensie er de komende jaren miljarden euro’s bij, ook een wens van de Tweede Kamer. Het plan is nu 2,4 miljard euro extra te besteden aan de krijgsmacht, waardoor Nederland dichterbij de Navo-norm komt.
Duur
Een laatste en erg duur besluit moet worden genomen: dat over de mislukte spaartaks. Nu de rechter een stokje heeft gestoken voor hoe de overheid de laatste jaren vermogen heeft belast met de spaartaks, moeten gedupeerden vergoed worden. Wie precies en hoeveel dat kost is nog onderwerp van discussie, maar het gaat naar verwachting bijna 12 miljard kosten.
Het lijkt erop dat bedrijven het kind van de rekening worden om alle wensen en plichten te betalen. Zo gaan ondernemers sneller het hoge tarief voor de winstbelasting betalen. Nu geldt vanaf 395.000 euro winst een tarief van 25,8 procent, dat gaat straks in vanaf 200.000 euro winst. Ook zijn er plannen om directeuren-grootaandeelhouders zwaarder te belasten.
Daarnaast wordt de expatregeling verder versoberd. Die regeling, om knappe koppen naar ons land te halen, gaf expats belastingvoordeel omdat zij over maximaal 30 procent van hun inkomen geen belasting hoefden te betalen. Dat gaat straks alleen gelden voor expats die minder dan de Balkenendenorm verdienen, dus tot maximaal 216.000 euro.
Wat met name D66 pijn gaat doen is dat er ook wat gesneden wordt in de klimaat- en stikstofmiljarden die het kabinet heeft gereserveerd. Daar wordt wat van ‘afgeschaafd’, net als van het investeringsfonds dat het Wopke-Wiebesfonds is gaan heten. Uit die drie potten zou in totaal 2,2 miljard gehaald worden.
Steun
Voor alle plannen moeten de coalitiepartijen nog wel steun krijgen van de oppositie, want in de Eerste Kamer hebben VVD, D66, CDA en ChristenUnie geen meerderheid. De hoop van de regeringspartijen is dat het verhogen van het minimumloon daarbij helpt. Vooral PvdA en GroenLinks drongen daarop aan, al reikten de wensen van die partijen verder.
De Voorjaarsnota moet in ieder geval bij de Tweede Kamer landen voor 1 juni, zoals de wet dicteert. Dan kunnen de noodzakelijke aanpassingen voor de begroting van dit jaar worden doorgevoerd.
Daarna is het ‘koppen tellen’, ofwel: hoeveel oppositieleden steunen het plan om vooral in de Eerste Kamer aan een meerderheid te komen? Er zijn zes zetels nodig in de senaat. Premier Mark Rutte en minister Sigrid Kaag deden een rondje gesprekken de afgelopen twee weken om ‘wensen op te halen’. Of die voldoende zijn verwerkt zodat er een fiat komt van bijvoorbeeld links (PvdA en GroenLinks) of rechts (JA21), zal moeten blijken.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Wat vind jij?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
PREMIUM
Onvrede smeult in Nederland en niet alleen onder de boeren
Burgers zien crisis op crisis op zich afkomen en het vertrouwen in de politiek is historisch laag. Sommige partijen vrezen dat de boerenprotesten slechts een voorbode zijn. -
PREMIUM
Ophef na uitspraken VVD-leider: ‘Niet vergeten dat slavernij ook veel welvaart heeft gebracht’
Fractieleider Yola Hopmans van de VVD in het Gelderse Rheden oogst een storm van kritiek op uitspraken die ze over het Nederlandse slavernijverleden deed. Zo zei ze dat we ‘niet moeten vergeten dat de slavernij ons ook veel welvaart heeft gebracht’. De Rhedense VVD-fractie neemt daarvan openlijk afstand, Hopmans maakt excuses. -
PREMIUMmet video
Rutte en Kaag op ‘bedeltour’: ‘Koffie kunnen ze krijgen, maar gesprek zal niet lang duren’
Het kabinet heeft steun nodig van oppositiepartijen om extra geld te kunnen uitgeven en gaten in de begroting te dichten. Het gebak en de koffie staan klaar, zeggen partijen, maar op goedkeuring hoeft premier Rutte niet een-twee-drie te rekenen. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger.
-
parlementaire enquête
Jorritsma herinnert zich niet alles, maar weet wel: ‘Zelf aantonen mijnbouwschade was in belang burger’
Dat gedupeerden van gas- of oliewinning jarenlang zelf moesten bewijzen dat ze schade aan hun huis hadden was in het belang van die burgers zelf. Dat verklaarde oud-minister Annemarie Jorritsma vanmiddag tijdens het verhoor door de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
PREMIUM'bedeltour'
Kaag en Rutte zien nog weinig enthousiasme bij de oppositie, al zet JA21 de deur wel op een kier
Premier Rutte en minister Kaag treffen nog weinig enthousiasme op hun ‘bedeltour’ bij oppositiepartijen om steun te vergaren voor aanpassingen in de kabinetsfinanciën. Hoewel: JA21 laat een deurtje open. En de vraag is tegelijk: is er eigenlijk wel haast?
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerde Wijk
Hans de Laat