Felle kritiek op D66-plan voor halvering veestapel: ‘Niet chic om dit zo naar buiten te brengen’

StikstofcrisisHet plan van regeringspartij D66 om de veestapel in Nederland te halveren, heeft tot felle reacties geleid. Minister Carola Schouten van Landbouw ergert zich aan de manier waarop D66 het plan naar buiten heeft gebracht.

Quote

Om de hele landbouw­sec­tor met één pennen­streek af te schrijven, is niet de oplossing voor de stikstof­pro­ble­ma­tiek

Jaco Geurts, CDA-Kamerlid

,,Ik vind het niet chic als je als boer of boerin in de krant moet lezen dat je wel voor een groot deel kan verdwijnen’’, zegt Schouten. D66-Kamerlid Tjeerd de Groot presenteerde vandaag in deze krant zijn oplossing voor de stikstofcrisis. Door zo’n vijftig miljoen minder kippen en zes miljoen minder varkens te houden, neemt de uitstoot van stikstof drastisch af en komt er ruimte voor woningbouw, aldus D66.

Minister Schouten reageert met verbazing op het plan, omdat een speciale commissie op dit moment nog onderzoek doet naar mogelijke oplossingen voor de stikstofcrisis. Die commissie, onder leiding van oud-minister Johan Remkes (VVD), komt eind deze maand met een eerste plan. ,,Dan breng je niet op deze manier een eigen plan naar buiten’’, vindt Schouten.

Tekst loopt door onder de foto.

Volledig scherm
Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, reageert geërgerd op het D66-plan om de veestapel in Nederland te halveren. © ANP

Afkeuring

Ook binnen de coalitie is met afkeuring gereageerd. CDA-Kamerlid Jaco Geurts noemt het D66-plan ‘niet realistisch’. ,,Om de hele landbouwsector met één pennenstreek af te schrijven, is niet de oplossing voor de stikstofproblematiek’’, zegt hij. Volgens VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff ‘moeten we nu niet net doen of één groep verantwoordelijk is en groepen tegenover elkaar gaan zetten’.

Zo’n 18.000 projecten in Nederland staan op de tocht na een uitspraak van de Raad van State. De rechter zette een streep door het Programma Aanpak Stikstof (PAS), een vergunningensysteem voor bouwprojecten. Omdat de landbouw de grootste bijdrage levert aan de uitstoot van stikstof, wil D66 die sector nu versneld inkrimpen.

Noodwet

Boerenorganisatie LTO Nederland noemt het D66-plan ‘een bizar proefballonnetje’. Volgens LTO investeren boeren al veel in verduurzaming. De belangenbehartiger stelt dat het voorstel van de regeringspartij voortkomt uit ‘een staat van paniek over tegenvallende peilingen’.

Een deel van de oppositiepartijen reageert wél enthousiast. Zo wil GroenLinks dat het kabinet doorpakt en nog voor het einde van deze maand een noodwet presenteert om de veestapel te halveren. ,,En dat moet eerlijk: kom met geld om de boeren uit te kopen’’, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver.

Volledig scherm
Door zo’n vijftig miljoen minder kippen en zes miljoen minder varkens te houden, neemt de uitstoot van stikstof drastisch af en komt er ruimte voor woningbouw, aldus D66-Kamerlid Tjeerd de Groot. © Marco Okhuizen