Extra coronamaatregelen dreigen op vervroegde persconferentie: ‘Alles ligt op tafel’
VIDEONu de coronagrafieken blijven exploderen, houden diverse Haagse bronnen sterk rekening met een vervroegde persconferentie over extra restricties. Vandaag wordt het kernteam van het kabinet door OMT-voorzitter Jaap van Dissel bijgepraat over de stand van zaken. IC-voorman Diederik Gommers vindt nu ‘keiharde maatregelen’ nodig. ‘Anders zitten we over tien dagen in code zwart’. Een woordvoerder van het OMT liet weten dat het gesprek vooralsnog niet wordt vervroegd.
Deze week moet er een ‘knik’ in de infectiegrafiek komen, maar die is nog niet te bespeuren. Met dinsdag dik 23.000 nieuwe infecties, gemiddeld bijna 40 ic-opnames per dag en bijna 250 nieuwe patiënten op de verpleegafdelingen staan alle seinen op rood.
Formeel zou het kabinet op vrijdag 3 december de balans opmaken of de zogenoemde ‘korte klap’ (horeca en winkels vroeg dicht) effect heeft, maar de kans is groot dat Rutte en De Jonge eerder een persconferentie moeten houden waarin heftige ingrepen afgekondigd worden. Maandag meldden de ministers nog dat iedereen zich vooral aan de basisregels moet houden: ,,We hopen echt van harte dat we ons pas op 3 december weer moeten melden met een persconferentie”, zei Rutte.
Vervroegde persconferentie
Maar nu wordt rekening gehouden met een vervroegd kabinetsbesluit en mogelijk zelfs aanstaande vrijdag al een persconferentie, schetst een bron. Een andere ingewijde stelt dat het ook maandag of dinsdag nog kan. ,,Maar eerst moeten we de stand van zaken horen van Van Dissel.” Bij het corona-overleg van het kabinet schuift de OMT-voorzitter vandaag ook aan. ,,En dan kan het spoorboekje ingaan, met een OMT-beraad, een Catshuissessie en een persconferentie. Maar de datums staan niet vast.”
Een woordvoerder van het OMT laat weten dat de bijeenkomst van het team vooralsnog niet vervroegd wordt. Voorlopig staat gesprek gewoon op vrijdag gepland, wat een persconferentie op vrijdag onwaarschijnlijk maakt. OMT-lid en IC-voorzitter Diederik Gommers pleitte er juist voor om vandaag al bijeen te komen met het Outbreak Management Team.
Volgens Gommers’ prognoses komen ziekenhuizen over tien dagen in het code zwart-scenario, waarbij patiënten uiteindelijk op basis van niet-medische gronden moeten worden geselecteerd: ,,Het is écht 1 minuut voor 12", zei Gommers in een hoorzitting met Kamerleden dinsdagavond. ,,Als wij over tien dagen in dit zwarte scenario zitten, dan is de wereld te klein. Ik denk dat er nu een momentum is om keiharde maatregelen te nemen en dat zo snel mogelijk (...) Wij kunnen niet in code zwart komen terwijl het land nog open is. Dat kan niet.”
Een ander lid van het OMT stelt dat er ‘een klein wonder’ moet gebeuren willen extra ingrepen onnodig blijken. ,,Het kan, er kan een kentering komen, gedrag is allesbepalend. Maar het ziet er nu natuurlijk heel slecht uit.”
De Jonge blijft erbij: niet in de buurt van code zwart
Hugo de Jonge reageerde in een Eerste Kamer-debat over de coronawetten dinsdagavond al snel op Gommers’ uitspraken. De minister herhaalde dat we ‘nog niet in de buurt van code zwart’ zijn. ,,Ik kan niet voorspellen dat we over tien dagen daar wel zitten, het lijkt mij dat ook de heer Gommers dat niet kan voorspellen. Ik hecht aan de adviezen van het OMT, die dat ook niet te berde brengt.”
Tekst gaat verder onder grafiek
Het kabinet worstelt met de volgende stap. Met de enorme virusgolf lijken vooral generieke lockdownregels - sluiting van sectoren als de horeca of detailhandel, bezoekverboden, scholensluiting - effectief, maar de vraag is of er voldoende draagvlak is voor zulke ingrepen nu ruim 8 op de 10 personen volledig gevaccineerd is.
Daarbij gaat het virus nu hard rond onder basisschoolleerlingen en hun ouders, maar het OMT en de politiek hebben een schoolsluiting de facto tot taboe verklaard. Al meldt een Haagse ingewijde daar nu over: ,,Alles ligt op tafel.”
Tekst gaat verder onder grafiek
De 1,5 meterplicht is vanaf vandaag formeel opnieuw van kracht. Het kabinet kondigde dat eerder al aan, tot die tijd was afstand houden een dringend advies. Er is een boete van 95 euro komen te staan op schending van de afstandsregel, tenzij je tot een huishouden behoort. Op plekken waar de coronapas geldt, is afstand houden niet verplicht.
De Tweede Kamer wil ondertussen meer tijd nemen om kabinetsplannen voor 2G-beleid en een coronapas op het werk en in het onderwijs te bediscussiëren. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid (CDA) hoopte dat het parlement deze week in zou stemmen met de politiek gevoelige plannen, maar pas volgende week is het debat, zo besloot de meerderheid gisteren.
Ook daardoor lijkt het onmogelijk geworden dat de ‘korte klap-lockdown’ al op 3 december eindigt. Rutte en De Jonge hoopten met striktere QR- en 2G-protocollen snel te kunnen versoepelen, maar partijen zetten grote vraagtekens bij effectiviteit, haalbaarheid en wenselijkheid bij plannen die soms flinke barrières opwerpen voor ongevaccineerden.
Kijk onze video's over de coronacrisis in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Geen bewijs voor ‘leugens’ topambtenaren toeslagenaffaire: ze worden niet vervolgd
-
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel? -
1
Hogere bonus voor gemeenten die snel asielplekken aandragen
De nadere uitwerking van de zogeheten spreidingswet is nu toch af. Met de wet wil het kabinet asielzoekers eerlijk over het land verdelen en gemeenten die opvang weigeren kunnen dwingen. De wet kent een bonusbeleid voor snel handelende gemeenten. -
Grote zorgen bij experts: aantal coronagevallen blijft ongeremd stijgen, ook meer opnames en doden
Het aantal coronagevallen gaat nog steeds in een rechte lijn omhoog. In de afgelopen week zijn meer dan 153.000 positieve tests geregistreerd. Dat is het hoogste aantal ooit, in de 73 keer dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu met de wekelijkse cijfers kwam. Experts maken zich zorgen en verwachten nog strengere maatregelen. ,,We zijn veel te laat met ingrijpen, dit wordt gewoon een harde lockdown”, zegt viroloog Bert Niesters (UMCG) tegen deze site. -
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen.
-
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
-
-
-
PREMIUM
Boosterprik voor zorgpersoneel is ‘lichtpuntje’ in chaotische coronatijd
In het Beatrixziekenhuis in Gorinchem zijn dinsdag de eerste boosterprikken gezet. Voor zorgpersoneel een lichtpuntje in de chaotische coronatijd waarin de werkdruk nog altijd torenhoog is. -
Met video
Kamer eist actie van minister rondom landbouwakkoord: ‘Wanneer stopt dit circus?’
In de Tweede Kamer heerst frustratie: de onderhandelingen over het landbouwakkoord duren namelijk veel te lang. Landbouwminister Piet Adema laat weten geen datum te kunnen noemen. „Wanneer stopt dit circus?”, aldus Joris Thijssen van de PvdA.