Extra beveiliging bij debat over Armeense genocide
De beveiliging in de Tweede Kamer rond het debat over het gebruik van het woord genocide, waarbij ook de vraag of de Armeense genocide erkend wordt aan de orde komt, is opgeschroefd. In de commissiezaal waar het debat gehouden wordt, zit een agent. Doorgaans is alleen in de plenaire zaal altijd politie aanwezig.
Ook buiten de zaal in het Kamergebouw zijn een agent en een beveiliger van de Tweede Kamer aanwezig. De Armeense genocide uit 1915 is een gevoelig onderwerp, vooral onder de Turkse gemeenschap. Volgens Turkije zijn er destijds aan beide zijden slachtoffers gevallen. De meeste wetenschappers zijn het erover eens dat er sprake was van volkerenmoord.
Het debat is openbaar en stond aangekondigd op de website van de Tweede Kamer. Daarom noemt een Kamerlid het ‘logisch’ dat de beveiligingsdienst het debat extra in de gaten houdt. De zaal zit overigens bij lange na niet vol.
Het debat werd kortstondig verstoord door enkele bezoekers in het publiek met een T-shirt met daarop 'Erken Armeense genocide'. Voorzitter Pia Dijkstra greep in en legde uit dat teksten in de zaal verboden zijn. Daarop besloot het tweetal de zaal te verlaten.
Het debat zou aanvankelijk vorige week donderdag al worden gevoerd, maar werd uitgesteld door het aftreden van minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken. Nu neemt zijn plaatsvervanger, minister Sigrid Kaag, waar.
Kwestie
Ook politiek is het een heikel punt. Het kabinet spreekt over de ‘kwestie van de Armeense genocide’, maar een meerderheid van de Tweede Kamer wil op initiatief van ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind de genocide erkennen en een bewindspersoon sturen naar de jaarlijkse herdenking in de Armeense hoofdstad Jerevan.
Volgens PVV-Kamerlid Raymond de Roon is dat een gekke spagaat als het kabinet de genocide niet erkent: ,,Welk gewicht heeft de aanwezigheid van een bewindspersoon als de regering blijft spreken over een kwestie?'' SGP-Kamerlid Kees van der Staaij vindt het bijwonen van de herdenking ‘een mooie impliciete erkenning’. ,,Maar ik zou het kabinet ook willen vragen de genocide expliciet te erkennen. Waarom niet de pijn in één keer nemen?'' Volgens Van der Staaij is dat juist nu een goed moment. ,,De verhoudingen met de Turkse regering is nu toch al slecht.''
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
-
1
Kabinet wil dat NS 1,5 miljoen spendeert om het reizigers naar de zin te maken
Het kabinet wil dat de Nederlandse Spoorwegen (NS) 1,5 miljoen euro gaat spenderen aan het naar de zin maken van de reiziger. Staatssecretaris Vivianne Heijnen van spoor heeft hiertoe besloten, omdat de vervoerder de afspraken niet is nagekomen. In de tweede helft van vorig jaar werd de dienstregeling uitgekleed en reden er minder treinen dan was beloofd. -
Immigratiedienst kan aantal asielaanvragen niet meer aan, wil ‘fundamenteel andere keuzes’
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kan het hoge aantal asielaanvragen niet meer aan. Volgens de dienst zijn ‘fundamenteel andere keuzes’ in het migratiebeleid nodig. ‘De grens van wat de IND aankan, komt in zicht.’ -
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
Carla (59) en twee andere familieleden bleken de enige bloedverwanten en erfgenamen te zijn van oom Henk. Een erfenis kan je leven veranderen. In deze serie deelt elke week iemand zijn of haar verhaal. -
PREMIUMMet video's1
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen.
-
1
Luchtmacht koopt raketten en bommen voor onder drones
-
-
-
PREMIUMOnder politici1
Ministers twijfelen of kabinet het einde van het jaar haalt
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: De groeiende invloed van de Eerste Kamer. -
Met video
Minister Adema: ‘Zelf ook vraagtekens bij opdoeken hertenkampen’
Minister Piet Adema heeft ‘er zelf ook vraagtekens bij’ of het houden van herten wel verboden moet worden. De grazers staan niet op de nieuwe huis- en hobbydierenlijst van het ministerie van Landbouw, waardoor de toekomst van hertenkampen in ons land op losse schroeven staat.