Europees pensioen: 'uitkomst voor zzp'ers'
De EU probeert een Europees pensioen, naast de al bestaande vormen van de grond te tillen. Het zou bij ons vooral voor zzp'ers een uitkomst kunnen zijn, verwacht Sophie in 't Veld (D66).
Een zogenaamd derdepijlerpensioen is een individuele aanvulling op het staats- en het bedrijfspensioen. Omdat Nederland als een van de weinige EU-lidstaten zijn pensioenzaakjes behoorlijk op orde heeft, zou ons land het minste baat hebben bij een nieuwe Europese regeling.
Europarlementariër Sophie in 't Veld ziet dat anders. Doordat Europese economieën sinds 2001 veel nauwer met elkaar zijn verbonden, hebben beslissingen in de ene hoofdstad meteen gevolgen voor de andere eurolanden. Toen Griekenland de begroting gierend uit de klauwen liet lopen, zat de rest van Europa met de gebakken peren.
Pan-Europees pensioen
Voor Nederland is het daarom volgens In 't Veld wel degelijk van belang dat de pensioenstelsels in andere landen op orde zijn. Het pan-Europees persoonlijk pensioenproduct (PEPP) moet ervoor zorgen dat veel meer Europeanen dan de huidige 27 procent zelf voor zijn of haar oude dag wat opzijlegt, boven op het staats- en/of bedrijfspensioen.
Schattingen van de Europese Commissie wijzen uit dat de derde pijler pensioenreserves van nu (700 miljard zonder PEPP) tegen 2030 mét PEPP verdrievoudigd zal zijn. Burgers krijgen hierdoor een extra mogelijkheid hun oude dag te regelen, en dankzij de schaalvergroting en toenemende concurrentie tussen aanbieders zal het ook nog goedkoper worden.
Cowboyproducten
We moeten oppassen voor cowboyproducten
De nieuwe verzekering - die individueel, vrijwillig en aanvullend wordt - heeft wel dringend regels nodig, aldus In 't Veld. Amerikaanse en Canadese verzekeraars zijn de Europese markt al aan het besnuffelen. Er zijn zelfs al bitcoinplannen. ,,We moeten oppassen voor cowboyproducten'', zegt ze. Aanbieders moeten degelijk zijn, premiebetalers moeten ervan op aan kunnen dat hun inleg veilig is en ze minstens hun kapitaal terugkrijgen. Belangrijk is wel dat lidstaten die meedoen het PEPP fiscaal een duwtje in de rug geven.
Omdat In 't Veld straks namens het Europees parlement de onderhandelingen met de lidstaten voert, is ze eerst begonnen de commissievoorstellen flink aan te scherpen. De verplichting het product in alle lidstaten aan te bieden is geschrapt, wat de kansen van kleinere aanbieders verhoogt. Consumentenorganisaties worden nauw betrokken bij de planopzet. Premiebetalers krijgen meer productinformatie, moeten elk moment van aanbieder kunnen wisselen, moeten bij hun eigen nationale toezichthouder terechtkunnen en moeten zich bij klachten grensoverschrijdend kunnen organiseren.
Erezaak
In politiek Den Haag is de weerstand groot: de combinatie van de woorden pensioen en Europa doet er - zoals wel vaker - alle seinen op rood springen. Daarom gaat In 't Veld begin maart naar de Tweede Kamer, nog vóór de eerste stemming in Brussel. Europa hoeft het Europese derdepijlerpensioen niet meteen overal in te voeren. Er kan worden begonnen met een kopgroep, waarbij andere landen vervolgens aansluiten. Maar Nederland erbij slepen is voor In 't Veld een erezaak. Over een jaar of vier zouden de eerste premiebetalingen een feit moeten zijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Prinsjesdag ‘verhuist’ naar Koninklijke Schouwburg: meer plek voor gasten en feestelijke sfeer
Prinsjesdag vindt dit jaar plaats in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Vanwege de verbouwing van het Binnenhof moet worden uitgeweken: de schouwburg moet plaats bieden aan evenveel ‘ceremonieel’ én ruim 800 gasten. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
met video
Tweede Kamer wil morgen een debat over Ruttes sms’jes
Premier Mark Rutte ontkent dat hij de regels heeft overtreden door iedere dag zelf sms'jes van zijn telefoon te wissen, zoals de premier tot voor kort deed. ,,Ophef is geen reden dat er ook iets fout is gegaan”, zegt Rutte. De Tweede Kamer zal nog deze week debatteren over de kwestie. -
PREMIUM
Onrust binnen Bij1: Amsterdamse afdeling dreigt in ‘twee kampen’ uiteen te vallen
Het rommelt binnen de Amsterdamse afdeling van Bij1. Onenigheid over de manier waarop de partij politiek dient te bedrijven, lijkt de partij in tweeën te splijten. Zondag wordt een lijmpoging gedaan -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen.
-
PREMIUMmet video
Vervuilde woning na een moord? Schoonmaak ligt straks niet meer bij de nabestaanden
Na een moord blijven nabestaanden niet zelden achter met een bebloede of vervuilde woning. Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) zegt daar iets aan te willen doen. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
PREMIUMINTERVIEW
Nu 12 gevallen van apenpokken: is iedereen van 48 jaar en ouder veilig?
Een bijna vergeten virus verrast de wereld, Nederland telt nu twaalf gevallen van apenpokken. Dat worden er meer. Moeten we ons zorgen maken? En waarom vaccineren we nog niet? RIVM-viroloog Chantal Reusken legt uit.