Volledig scherm
Halbe Zijlstra © ANP

‘Grenssluiting Venezuela wordt niet snel opgeheven’

De grensblokkade tussen Venezuela en Aruba, Bonaire en Curaçao ‘kan nog een tijdje duren’. Dat zei minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken vandaag na de ministerraad. ,,Het ligt niet in de lijn der verwachting dat de grenssluiting snel wordt opgeheven.” 

Volledig scherm
De Venezolaanse president Nicolas Maduro. © EPA

Vanavond is er overleg over de kwestie. De grens zit sinds afgelopen zaterdag dicht. Zijlstra wil vooral een snelle oplossing voor mensen die vastzitten in Venezuela en niet terug kunnen naar de eilanden.

De Venezolaanse regering verlengde de blokkade via lucht- en zeevaart gisteren voor een tweede keer. Daardoor blijven de zogeheten ABC-eilanden verstoken van verse groente en fruit. Premier Mark Rutte sprak na afloop van de ministerraad de hoop uit dat de grens snel weer open kan. ,,Het is een groot ongemak daar op de eilanden. We hopen snel duidelijkheid te krijgen over de problemen die Venezuela ervaart.”

Smokkel

Quote

Duidelijk is dat er iets aan de smokkel gedaan moet worden. Maar de Venezola­nen willen eerst resultaat zien

Halbe Zijlstra

De regering van president Nicolás Maduro stelt dat er te veel wordt gesmokkeld, met name koper en goud. Volgens Zijlstra heeft Aruba, het eiland binnen het Koninkrijk dat het dichtst bij Venezuela ligt, deze week een invoerverbod ingesteld voor koper waarvan de herkomst onbekend is. Dat moet smokkel al tegengaan. Nederland maakt zich ook zorgen over de smokkel van drugs en wapens. ,,Daar hebben wij weer meer last van”, stelt Zijlstra. ,,Duidelijk is dat er iets aan de smokkel gedaan moet worden. Maar de Venezolanen willen eerst resultaat zien.”

Deze week hebben vertegenwoordigers van het Koninkrijk al verschillende keren contact gehad met de Venezolaanse autoriteiten. Nog altijd heeft Nederland niet concreet waarom Venezuela afgelopen weekend tot de plotselinge grenssluiting besloot. Het is niet uit te sluiten dat binnenlandse factoren een rol spelen bij de plotselinge beschuldiging aan het adres van Aruba, Bonaire en Curaçao. Venezuela verkeert al jaren in economisch zwaar weer.