Eerste Kamer akkoord met omstreden donorwet
videoIedere volwassene staat straks automatisch geregistreerd als potentiële orgaandonor, tenzij iemand expliciet aangeeft dat niet te willen. Met dat wetsvoorstel van D66’er Pia Dijkstra heeft een krappe meerderheid van de senaat vandaag ingestemd.
Uiteindelijk gingen, na vele uren debatteren en enorme twijfel, 38 senatoren akkoord met het voorstel van Dijkstra, dat meer organen moet opleveren. Nu sterven jaarlijks 150 mensen terwijl ze op de wachtlijst staan voor bijvoorbeeld een lever of nier. Campagnes om mensen over te halen zichzelf vrijwillig als donor aan te melden, leverden afgelopen jaren niet genoeg op.
Een minderheid van 36 senatoren stemde tegen het plan van Dijkstra. Een aantal vindt principieel dat de overheid niet mag bepalen dat een burger zijn organen moet afstaan. Anderen menen dat het wetsvoorstel van Dijkstra te veel rompslomp en kosten oplevert, terwijl de opbrengst onzeker is. SP-senator Arda Gerkens, die vermoedelijk tegen gestemd zou hebben, was afwezig.
Een motie van senator Nooren (PvdA) om de rolverdeling tussen artsen en nabestaanden te regelen werd ook aangenomen.
'Mijlpaal'
Pia Dijkstra reageerde verheugd. ,,Ik vind het fijn dat de senatoren uiteindelijk toch hebben ingestemd”, aldus het D66-Kamerlid. Ze benadrukt dat het niet om haar draait. ,,Ik vind het belangrijk voor de mensen die orgaanfalen hebben of die met orgaanfalen te maken krijgen en die op een wachtlijst staan."
Directeur van de Nierstichting Tom Oostrom spreekt van een mijlpaal: ,,Al jaren strijden wij bij de politiek voor een oplossing van het grote tekort aan donororganen. Dit betekent een doorbraak voor patiënten op de wachtlijst. Mede dankzij de niet-aflatende steun van alle betrokkenen en moed en enorme inzet van initiatiefneemster Pia Dijkstra krijgen honderden patiënten eerder hun leven en hun vrijheid terug.”
Dit betekent een doorbraak voor patiënten op de wachtlijst
Frank de Grave, een van de VVD-senatoren die instemde, vindt dat er in de senaat heel zorgvuldig is nagedacht over het voorstel. Elco Brinkman, fractievoorzitter van het CDA en tegenstemmer, spreekt over een narrow escape . ,,Er is veel onduidelijkheid gebleven, vooral over de positie van nabestaanden. Ik hoop dat dat gevoel niet blijft hangen."
Invoering
Nu het voorstel door de senaat is, moet zorgminister Bruins gaan werken aan de invoering van de wet en de financiële middelen (in eerste instantie 65 miljoen euro) vinden. Het is de bedoeling dat de nieuwe regels ingaan op 1 juli 2020, vergezeld door een grote campagne.
Bruins zal vanavond al een brief sturen aan de Tweede Kamer over de geplande strategie en zijn zoektocht naar financiële middelen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Minister wil dat altijd tweede begeleider meekijkt in kinderopvang: desnoods groepen sluiten bij personeelstekort
Minister van Sociale Zaken Karien van Gennip wil vasthouden aan de regel dat er in de kinderopvang altijd iemand meekijkt of meeluistert met de pedagogisch medewerker. Kinderopvanglocaties moeten in het uiterste geval groepen sluiten als zij zich niet aan dit vierogenprincipe kunnen houden. Het personeelstekort in de sector mag geen excuus zijn. -
PREMIUM
Hoge WOZ-waarde? Die kun je in sommige gevallen ook slim benutten
De nieuwe WOZ-waarde ligt weer in de bus bij Nederlandse huiseigenaren. Deze door de gemeente bepaalde woningwaarde wordt gebruikt in de berekeningen voor diverse belastingen. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Maar je kunt hem ook slim benutten. -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
Van der Plas over premierschap: Geen ambitie maar zeg nooit nooit
Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) heeft niet de ambitie om premier te worden, maar zegt ‘nooit nooit'. Dat laat ze weten bij WNL op Zondag. -
PREMIUMOnder politici
Staatssecretaris geeft onthutsend inkijkje in hoe Den Haag functioneert
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: de tactiek van spiegeltjes en kraaltjes.
-
Gemeenten weigeren energietoeslag voor kabinet uit te voeren
De ruim 340 gemeenten in ons land weigeren om de energietoeslag voor lage inkomens nog langer voor het kabinet uit te voeren. De regeling trekt een te zware wissel op hun personeel, schrijft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). -
-
-
Na doorzeuren oppositie debatteert Tweede Kamer voor het eerst over verkiezingsuitslag
Na protest van de voltallige oppositie in de Tweede Kamer komt er een debat over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. Dat is voor het eerst. De regeringspartijen wilden er aanvankelijk niet aan, maar de Kamer ging daar niet mee akkoord. -
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen?