Dit zijn de versoepelingen op een rij
VideoHet kabinet zet de vierde stap in het openingsplan op 26 juni. Vanaf die datum mag er weer heel veel meer. Wel geldt nog altijd dat er 1,5 meter afstand in acht moet worden genomen. Dit zijn de versoepelingen op een rij:
Bezoek thuis of buitenbijeenkomsten
U mag weer onbeperkt bezoek ontvangen thuis, dus het maximum van vier bezoekers vervalt vanaf komende zaterdag. Makkelijk voor verjaardagen, maar bedenk: het advies blijft om 1,5 meter afstand te houden. Ook de regel dat u buiten met niet meer dan vier personen buiten uw gezin mag samenkomen (bijvoorbeeld in het park) komt te vervallen. De groepsgrootte wordt niet meer aan een maximum gebonden. Maar ook hier blijft gelden: houd afstand van elkaar.
Horeca, theaters, winkels en musea
De horeca mag vanaf 26 juni weer volledig open, dus geen verplichte sluiting meer om 22.00 uur ‘s avonds. Ook mogen er schermen worden geplaatst waar bijvoorbeeld voetbalwedstrijden op te zien zijn. Wel blijft er een aantal voorwaarden gelden. In ruimtes waar gasten aan tafeltjes zitten (zoals restaurants) geldt net als nu dat die op voldoende afstand van elkaar moeten staan. Hetzelfde geldt voor theaters en bioscopen: niet alle stoeltjes kunnen worden gebruikt, omdat bezoekers voldoende afstand moeten houden.
Voor cafés zonder tafeltjes geldt dat het aantal gasten binnen aan een maximum gebonden is: één klant per 5 vierkante meter. Die regel geldt ook voor andere locaties waar mensen niet aan een tafeltje zitten, zoals winkels, musea of poppodia: het maximum aantal bezoekers is afhankelijk van hoe groot de vloeroppervlakte is.
Mondkapjes
Vanaf volgende week zaterdag vervalt de mondkapjesplicht in winkels en openbare gebouwen. Alleen op plekken waar de 1,5 meter niet is te handhaven, blijft hij van kracht. Bijvoorbeeld op middelbare scholen, in het openbaar vervoer en op stations en bij bus- en tramhaltes blijft de plicht gelden. Hetzelfde geldt voor vliegtuigen en op luchthavens. Op evenementen zoals festivals waar mensen dicht op elkaar staan, kan een mondkapje ook verplicht worden gesteld of kun je alleen naar binnen met een coronatoegangsbewijs dat vanaf 1 juli via een app geregeld zou moeten worden. Het is dan een toegangstest, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat je het virus al hebt gehad. Dat bewijs kunt u dan via een app op uw telefoon laten zien bij de ingang. Onder die voorwaarde mogen ook discotheken weer open.
Sporten
Amateurwedstrijden mogen weer, nu ook voor volwassenen en ook met publiek. Maar ook hier geldt: 1,5 meter afstand houden.
Thuiswerken
U hoeft niet meer thuis te blijven werken en kunt weer naar kantoor. Wel moet de werkgever er op toezien dat personeel afstand van elkaar kan houden, ook in de lift of in de kantine. In veel bedrijven zal daarom niet iedereen tegelijkertijd weer kunnen komen opdraven en blijft thuiswerken voor in elk geval een deel van de week noodzakelijk.
Vakantie
Wie deze zomer in juli of augustus op vakantie gaat naar het buitenland en nog niet twee vaccinaties heeft gekregen, kan zich vooraf gratis laten testen. Veel landen willen of een vaccinatiebewijs of een testbewijs zien voordat u welkom bent. Die PCR-test is te regelen via de reisorganisatie. Wie op eigen houtje zijn reis boekt, kan terecht op een website van de overheid. Informatie daarover wordt snel bekend, via de website wijsopreis.nl.
Drinken en zingen
Het verbod op alcoholverkoop na 22.00 uur vervalt. Ook mag er, bijvoorbeeld in stadions, weer geschreeuwd en gezongen worden.
Medio augustus wordt bekeken op welke manier en wanneer de laatste stap van het openingsplan - het loslaten van de 1,5 meter en de overige basisregels - gezet kan worden.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMInterview
Voorraden van Defensie raken op: ‘Als de Russen binnenvallen, kunnen we paar dagen meedoen’
Eindelijk is er meer geld voor Defensie. Toch moet staatssecretaris Christophe van der Maat met lede ogen aanzien dat munitie en materieel nog jaren op zich laten wachten. ,,De impact op onszelf zal steeds groter worden.” -
Van der Plas voelt zich niet veilig en werkt voorlopig thuis: ‘Tegen mafkezen kan je je lastig weren’
Na doodsbedreigingen via mail en social media werkt BBB-leider Caroline van der Plas voorlopig vanuit huis. Werkbezoeken staakt ze de komende week. ‘Als ik weg ben, zit mijn zoon alleen thuis’. -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
PREMIUM
Ministers proberen op afstand de geest weer in de fles te krijgen: ‘Er is heel veel overleg’
Terwijl boeren barbecueën op de snelweg, probeert de ene na de andere minister de geest weer in de fles te krijgen. Vooral van afstand dan, want Den Haag is massaal met reces. Al belt Rutte gewoon door. -
PREMIUM
Oud-minister Veerman over stikstofprobleem: Nederland heeft het verbruid in Brussel
Het is een illusie te denken dat Brussel Nederland zal helpen bij het versoepelen van de stikstofregels. Volgens oud-minister Cees Veerman hebben we al ons krediet opgebruikt.
-
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat. -
Kabinet wil biologische boeren ontzien bij stikstofaanpak
Het kabinet gaat bestuderen hoe biologische boeren ontzien kunnen worden bij de stikstofaanpak. Dat heeft minister Christianne van der Wal (VVD) beloofd aan natuur- en milieuorganisaties in een gesprek onder leiding van Johan Remkes. -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie.