Minister Wopke Hoekstra tijdens de vorige Prinsjesdag, met het koffertje met de miljoenennota op het ministerie van Financiën.
Volledig scherm
Minister Wopke Hoekstra tijdens de vorige Prinsjesdag, met het koffertje met de miljoenennota op het ministerie van Financiën. © ANP

Dit weten we uit de gelekte Prinsjesdagplannen: veel voor klimaat en veiligheid, beetje voor koopkracht

Een aantal van de plannen voor Prinsjesdag zijn - uiteraard, volgens traditie - al uitgelekt. Op de thema's van klimaat en criminaliteit wil en móét het demissionaire kabinet een aantal stappen zetten.  De thema's op rij:

  1. Van der Burg: 1700 extra plekken minderjarige asielzoekers nodig om ‘absoluut dieptepunt’ te voorkomen

    Van der Burg: 1700 extra plekken minderjari­ge asielzoe­kers nodig om ‘absoluut dieptepunt’ te voorkomen

    Voor 1 januari zijn er 1700 extra opvangplekken nodig voor minderjarige vreemdelingen (amv), schrijft staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) aan gemeenten. Als dat niet geregeld wordt, dreigt het risico dat deze kinderen buiten moeten slapen of gaan zwerven op zoek naar onderdak. De staatssecretaris roept in zijn brief alle gemeenten ‘dringend op om dit absolute dieptepunt te voorkomen’.
  2. Premier Rutte en andere grote namen volgende week gehoord over Gronings gasdossier

    Premier Rutte en andere grote namen volgende week gehoord over Gronings gasdossier

    Premier Mark Rutte en vicepremier Wopke Hoekstra moeten volgende week onder ede verklaren over hun rol in het Groningse gasdossier. De parlementaire enquêtecommissie die de gaswinning onderzoekt, houdt volgende week de laatste openbare verhoren. Daarnaast voelt de commissie Shell-baas Ben van Beurden en NAM-chef Johan Atema aan de tand. Ook oud-ministers Eric Wiebes en Stef Blok worden gehoord, evenals staatssecretaris Hans Vijlbrief, die nu over mijnbouw gaat.