Dit besluit het kabinet vandaag: bso's maandag open, verder geen snelle versoepelingen
De hoop dat Nederland al van meer vrijheid kan proeven vanaf 21 april is vervlogen: het kabinet houdt de voet op de rem tot 28 april. Onder voorwaarden kunnen dan terrassen en winkels meer open, maar alleen als de piek van de derde golf inderdaad voorbij is. Wel kunnen de buitenschoolse opvangverblijven vanaf maandag weer helemaal open.
Voor de bso’s gaan dezelfde coronaregels gelden als voor basisscholen, bevestigen ingewijden. Verder mogen alleen studenten rekenen op snelle versoepelingen: vanaf 26 april kunnen zij weer deels fysiek onderwijs volgen. Studenten moeten zich straks laten testen op het coronavirus voordat ze naar de hogeschool of universiteit gaan. Andere verruimingen gaan pas op z’n vroegst 28 april in.
Als de coronacijfers het toelaten kunnen winkels en buitenhoreca onder voorwaarden dan weer meer open, meldt een bron. Dat wordt volgende week opnieuw bekeken: ,,Ook de avondklok en de bezoekbeperking moeten vanaf dat moment geschrapt kunnen worden. Dat hangt wel af van de aantallen infecties en ziekenhuisbezetting.” De horeca en detailhandel zal open kunnen met strikte regels rond bezoekersaantallen en tijdslots. De precieze voorwaarden worden vanavond bekendgemaakt.
Vorige week lekte uit dat het de bedoeling was dat alles per 21 april versoepeld zou worden, maar dat wordt dus later. Het kabinet wil eerst veilig over ‘de piek’ van de derde golf heen zijn.
Dat besluit gaat overigens niet zonder slag of stoot: burgemeesters willen al eerder meer ruimte voor terrassen en buitenlocaties, maar volgens het kabinet zit dat er nu niet in.
,,De situatie is epidemiologisch nog niet zo dat we dat verantwoord vinden”, zei minister van Justitie Ferd Grapperhaus (CDA) maandag ook. ,,De piek in de ziekenhuizen is in zicht, maar we zijn er nog niet overheen”, zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA). ,,Als we eroverheen zijn, kunnen we de volgende stap zetten met versoepelingen.”
Burgemeesters
De behoudende kabinetskoers zet kwaad bloed bij burgemeesters. Zij drongen deze week bij herhaling aan op een heropening van terrassen of grote ‘doorstroomlocaties’ om in geval van mooi weer de drukte te kunnen spreiden. ,,Dit is niet meer te handhaven, behalve met een waterkanon”, zei de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. ,,Dan komen wij op een agressieve manier tegenover onze bevolking te staan. Wij vinden dat er een gecalculeerd risico genomen moet worden, net als met het basisonderwijs”, zei Aboutaleb. ,,De vraag is wat zwaarder weegt: het gevaar van besmettingen of het welzijn van mensen en regels die niet meer gehandhaafd kunnen worden?”
Minister Grapperhaus hield toch voet bij stuk na overleg. Hij zei gisteren dat het kabinet ‘per week’ gaat bekijken of de terrassen open kunnen. ,,We houden bij wijze van elke dag een vinger aan de pols.”
Bijval
De oproep om terrassen te heropenen krijgt wel bijval van ziekenhuizen. Lid van de Raad van Bestuur van het Amsterdam Universitair Medisch Centra (UMC) Mark Kramer is het eens met hun dringende verzoek om de buitenruimten gereguleerd te heropenen. Eerder liet de bestuursvoorzitter van het Amsterdamse OLVG-ziekenhuis al weten dat hij de oproep van de burgemeesters steunt.
,,In de grote parken zitten mensen nu dicht op elkaar”, zegt Kramer. ,,Het is beter om de terrassen weer te openen, mits gemeenten goed letten op de handhaving van de coronamaatregelen. Ik geef de burgemeesters gelijk. Nu is de drukte niet te reguleren.” Volgens de internist is de druk onverhoopt hoog in het Amsterdam UMC ziekenhuis. Hij ziet daarom geen mogelijkheid voor andere versoepelingen. ,,De enige uitweg uit deze ellende is vaccineren, vaccineren, vaccineren. Tot die tijd moeten we de tanden op elkaar zetten.”
De verwachte mededelingen op rij:
- kabinet houdt de voet op de rem tot zeker 28 april
- studenten kunnen vanaf 26 april wel weer deels fysiek onderwijs gaan volgen
- bso's gaan maandag weer open
- het kabinet wil een soort gefaseerd versoepelingsplan presenteren
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ingewijden: Koning houdt op 1 juli toespraak bij herdenking slavernijverleden
Amsterdam -
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol? -
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden? -
Oeganda krijgt niet langer geld van Nederland na doorzetten ‘extreme’ wetgeving tegen homo's
Oeganda krijgt niet langer geld van Nederland om de rechtshandhaving te bevorderen. Minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) draait de geldkraan dicht nu de president van het land één van de strengste anti-homowetten ter wereld heeft goedgekeurd. Onder meer hiv-patiënten kunnen in Oeganda nu de doodstraf krijgen als ze seks hebben met iemand van gelijk geslacht. -
asielbeleid
Kan Rutte een crisis voorkomen? ‘Het is een onhoudbare situatie’
Een deel van de VVD is het wachten beu en eist een strenger asielbeleid. Oók als dat tot de val van het kabinet leidt. Bewindspersonen van andere partijen vragen zich af of Mark Rutte een crisis kan voorkomen.
-
Poll
Vrees, blijdschap en vragen: Nederlandse olympiërs reageren op vaccinatienieuws
-
-
-
Met video
Greenpeace haalt uit naar kabinet na uitblijven landbouwakkoord: ‘Geloofwaardigheid staat op het spel’
Het voor ‘de zoveelste keer uitstellen’ van het landbouwakkoord is ‘teleurstellend, maar helaas niet verrassend’, reageert Andy Palmen, directeur bij Greenpeace. -
PREMIUM1
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
Vreemdgaan gebeurt overal. Maar sommigen komen sneller in de verleiding dan anderen. Als artiest heb je het vaker voor het uitkiezen. Maar ook en vooral juist dan geldt: bezint eer ge begint, zegt Debby Gerritsen deze week tegen Teun.