Volledig scherm
Jeroen Dijsselbloem. © EPA

Dijsselbloem draagt bel van Eurogroep over aan opvolger

Jeroen Dijsselbloem heeft officieel zijn mandaat bij de Eurogroep afgesloten. De oud-minister droeg de voorzittersbel, die symbool staat voor de macht over de Eurogroep, vandaag over aan zijn opvolger Mario Centeno.

Quote

De eurozone is nu in een veel betere staat dan in 2013

Jeroen Dijsselbloem

De Portugese minister van Financiën is vanaf morgen officieel voorzitter van de Eurogroep. De overdracht vond plaats op de Portugese ambassade in Parijs. ,,Ik wil Jeroen bedanken voor zijn sterke leiderschap in de Eurogroep in een periode waarin de eurozone zwaar beproefd werd", zei Centeno. 

Dijsselbloem (PvdA) trad begin 2013 als voorzitter aan en kreeg meteen de financiële crises in Cyprus en Griekenland op zijn bordje. ,,De eurozone is nu in een veel betere staat dan in 2013", zegt hij. ,,Er is economische groei in alle landen, de werkloosheid daalt en de openbare financiën zijn gezonder."

Uitstel

Volledig scherm
Dijsselbloem gaf vanmorgen de bel, die wordt gebruikt als voorzittershamer, over aan Mario Centeno. © AP

Eind vorig jaar was er sprake van een mogelijke verlenging van een half jaar voor Dijsselbloems mandaat. Onder anderen Duitsland en Oostenrijk hadden uitstel gevraagd vanwege de besprekingen rond een nieuwe regering. Uiteindelijk werd besloten niet van de planning af te wijken. 

Centeno werd op 4 december door de Eurogroepleden gekozen als zijn opvolger voor een termijn van tweeënhalf jaar. Op 22 januari mag hij de eerste vergadering voorzitten. Hij is naar eigen zeggen zeer gemotiveerd om het roer over te nemen.