Volledig scherm
Fractievoorzitter van de VVD Klaas Dijkhoff trekt vandaag boetekleed aan en stelt dat zijn partij ‘scherpte’ heeft ‘verloren’. © Andreas Terlaak/Lumen

Dijkhoff trekt boetekleed aan: VVD heeft ‘scherpte verloren’

De VVD heeft ,,scherpte verloren'' en is te veel bezig met het uitleggen van compromissen. Om die reden wil fractievoorzitter Klaas Dijkhoff het roer binnen de partij omgooien en meer aansluiting zoeken bij de middenklasse en het mkb.

Dijkhoff probeert vandaag in een interview met De Telegraaf de middenklasse te paaien. De fractievoorzitter van de VVD stelt bijvoorbeeld dat de grote ondernemingen te veel ruimte hebben gekregen. ,,Er zijn nu bedrijven die heel veel geld verdienen, maar weinig teruggeven aan de samenleving’’, aldus de VVD-voorman die de voorgenomen dividendbelasting een ,,misrekening’’ noemt. Ook uit hij zijn onvrede over de verhoging van het btw-tarief en de hogere energiebelasting. 

Tandartsassistente

Volledig scherm
Klaas Dijkhoff © David van Dam/Montage ADR

,,We moeten kijken naar de lastenverdeling die de middenklasse nú nodig heeft'', zegt Dijkhoff in de krant. ,,We moeten eerder denken aan de tandartsassistente dan aan de tandarts. Dat betekent ook dat je bij lastenverlichting tegen hoge inkomens moet durven zeggen: je gaat er niet op achteruit, maar we slaan je nu even over.”

Ook wil Dijkhoff de vrijheid van onderwijs aanpakken, omdat die in zijn ogen misbruikt wordt. ,,Te lang hebben we gezegd: hier heb je de vrijheid van onderwijs, hier heb je de vrijheid van godsdienst; doe er iets leuks mee. Maar als sommige lieden met die vrijheden aan de haal gaan, salafistische scholen opzetten, homo's verketteren of vrouwen onderdrukken, dan moet je ingrijpen en onze vrijheden beschermen.’’

Dijkhoff presenteert zaterdag het discussiestuk ‘Liberalisme dat werkt voor mensen’, dat de VVD weer moet laten aansluiten bij de middenklasse en het mkb.