De Jonge ‘niet verrast’ door harde oordeel Rekenkamer: ‘Het was nou eenmaal crisis’
videoHet ministerie van Volksgezondheid (VWS) heeft financiële spelregels overtreden bij de aankoop van testmateriaal, beschermingsmiddelen en de uitkering van zorgbonussen. Minister Hugo de Jonge erkent de tekortkomingen, maar vraagt ook begrip: ,,Het was kopen wat je kopen kon.”
De Algemene Rekenkamer velt bij de jaarlijkse controle van de rijksuitgaven op Verantwoordingsdag een hard oordeel. Zo ontbreekt bewijs of ingekochte beademingsapparatuur aan zorginstellingen wel is geleverd. Ook werden rekeningen voor testen betaald zonder te controleren of de aantallen wel klopten. Daarnaast ging van alles mis met aanbestedingsregels en werd de Kamer meer dan eens te laat geïnformeerd.
Volgens het hoge college van Staat is het financiële beheer bij het ministerie ‘ernstig tekortgeschoten'. Ruim vijf miljard euro aan publiek geld is niet op de juiste wijze verantwoord, wat de Rekenkamer wijt aan ‘structurele zwakheden in de bedrijfsvoering'.
De Jonge: 'Het was hozen’
Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zegt in een reactie dat het harde oordeel ‘niet als een verrassing’ komt. Wel wijst hij erop dat het ‘nou eenmaal crisis’ was: ,,Het was hozen, het was kopen wat je kopen kon, want er móest bescherming, beademingsapparatuur en testcapaciteit komen. En niet over zes weken, maar morgen.”
De Rekenkamer wijst er echter op dat het financieel beheer op Volksgezondheid al jaren rammelt. ,,Er zijn al 17 jaar onvolkomenheden met subsidies", zegt president Arno Visser.
Door corona kwam dit structurele probleem nog duidelijker aan de oppervlakte, stelt Visser. Al in september was duidelijk dat het op grote schaal mis ging met de aanschaf van test- en beschermingsmiddelen. De Jonge - verantwoordelijk voor de financiën van het departement - kwam echter pas begin dit jaar in actie om greep te krijgen op de uitgaven. Daardoor kon niet meer worden voorkomen dat er in de verantwoording ‘forse fouten en onzekerheden’ werden geconstateerd: onduidelijk is of het geld rechtmatig is besteed en of de bedragen precies kloppen.
Paardenmiddel
De Algemene Rekenkamer voerde de druk bij De Jonge flink op door begin april bezwaar te maken, een instrument dat slechts zelden wordt ingezet. Hierbij werd om een verbeterplan gevraagd, een verzoek dat de minister prompt inwilligde. Op 6 mei is daarom het bezwaar ingetrokken. Desondanks beoordeelt de Rekenkamer het tekortschietende financieel beheer als een ‘ernstige onvolkomenheid'.
De Jonge erkent dat corona niet voor alle geconstateerde tekortkomingen opgevoerd kan worden. ,,Dat deel ik met de Rekenkamer. De financiële functie op VWS moet worden versterkt.”
Volksgezondheid is niet het enige ministerie dat ervan langs krijgt. Rijksbreed constateerde de Rekenkamer vijftig onvolkomenheden, met name op het terrein van financieel beheer, IT en informatiebeveiliging. Van 9,1 miljard euro aan rijksuitgaven staat niet vast of die volgens wettelijke regels juist zijn uitgegeven. Dit bedrag komt neer op 2,48 procent van de totale verplichtingen van het Rijk, terwijl de Rekenkamer een 'tolerantiegrens’ van 1 procent hanteert. Over nog eens 4,3 miljard euro aan uitgaven oordeelt het college dat de rechtmatigheid in het geding is, wat overigens niet betekent dat geld in verkeerde zakken is beland.
Luister ook naar de podcast Politiek Dichtbij:
Parlement niet geïnformeerd
Een belangrijke oorzaak voor de kwalificatie ‘onrechtmatig’ is dat het kabinet vooral in het geval van corona het parlement niet vooraf informeerde voordat het tot uitgaven besloot. De Tweede Kamer, die het budgetrecht heeft en uitgaven eerst moet goedkeuren, kwam daardoor voor een voldongen feit te staan.
Dit was naast corona ook het geval bij de totstandkoming van de Catshuisregeling, waarbij het kabinet besloot slachtoffers van de toeslagenaffaire 30.000 compensatie te geven. Volgens de Rekenkamer is met het passeren van het parlement ‘de hoeksteen van het democratisch bestel in het geding’.
De Algemene Rekenkamer noemt de uitkomsten van het jaarlijkse onderzoek ‘zorgelijk’ en plaatst daarom een kritische kanttekening bij de goedkeuring van de rijksrekening 2020. Over het jaar 2019 gebeurde dat ook al.
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Ministerie betaalde miljoenen extra voor mondkapjesdeal met Van Lienden’
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft zeker 13 miljoen euro meer betaald voor de mondkapjes van Sywert van Lienden dan nodig was. Dat meldt de Volkskrant op basis van stukken van Van Liendens non-profitorganisatie Hulptroepen Alliantie. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
PREMIUMmet video
Kritische kinderen in bijzonder vragenuur: 'Het staat op camera, dus nu moet je wel’
Een keer geen kale koppen en grijze haren in de Tweede Kamer, want vandaag mochten kinderen de ministers ondervragen in de bekende blauwe stoelen van de Kamerleden. Met ingewikkelde vragen en kritische interrupties maakten de ondervragertjes het niet makkelijk voor het kabinet .
-
Homoseksuele mannen die veilig seks hebben met meerdere bedpartners mogen ook bloed doneren
Alle homoseksuele mannen, ook als ze meerdere bedpartners hebben, mogen vanaf 2023 gewoon bloed doneren indien ze veilige seks hebben. Niet langer worden mannen uitgesloten van het doneren van bloed of plasma vanwege hun seksuele geaardheid. Voortaan is het gedrag leidend, zo laat minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer weten. -
Onduidelijk blijft hoeveel commentator Van Lienden zelf overhield aan levering veertig miljoen mondkapjes
De mega-mondkapdeal die commentator Sywert van Lienden voor honderd miljoen euro met de overheid sloot, is ‘transparant, gedocumenteerd en rechtmatig’, stelt hij zelf. Omdat overheids-inkopers het ondernemersrisico niet konden dragen, koos Van Lienden ervoor een aparte BV op te zetten. Onduidelijk blijft hoeveel hij zelf overhield aan de levering. -
Kabinet zit zonder coronawet na blokkade Eerste Kamer: ‘Dan maar weer noodverordening’
De meerderheid van de Eerste Kamer keert zich -als verwacht- tegen de zoveelste verlenging van de tijdelijke coronawet. Partijen vinden het onverantwoord om een wet in leven te houden die zulke ingrijpende restricties bevat.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer