Volledig scherm
Staatssecretaris Mark Harbers © ANP

'Dat kinderpardon niet veel kinderen soelaas biedt precies de bedoeling'

AsieldebatHet is ‘precies de bedoeling’ dat veel asielkinderen niet in aanmerking komen voor het kinderpardon. Dat heeft staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) vanmorgen gezegd in een debat over Lili en Howick.

De Armeense kinderen mochten onverwachts toch blijven in Nederland, maar Harbers zegt dat dit ‘geen precedent’ schept voor anderen. Ook erkent hij dat het kinderpardon voor nog eens 400 asielkinderen geen soelaas biedt. ,,Dat is ook precies de bedoeling. Zo is het bedoeld toen het werd ingesteld.’’

Harbers wijst erop dat het tijdelijke kinderpardon in 2013 wel ruim was, maar dat daarna striktere regels gelden. Enerzijds om asielkinderen geen valse hoop te bieden. Anderzijds om geen aanzuigende werking te houden op nieuwe asielzoekers.

De facto kunnen de 400 asielkinderen die volgens Defence for Children net als Lili en Howick al lang in Nederland zijn nergens op rekenen, erkent de staatssecretaris.

Geen zin

Vooral de linkse oppositie is daar kritisch op. ,,Welke zin heeft een kinderpardon als 95 procent van hen daarvoor niet in aanmerking komt,’’ vroeg Bram van Ojik (GroenLinks) zich af.

De rechtse meerderheid in de Tweede Kamer voorziet echter geen problemen. Vooral van de PVV kwam juist stevige kritiek dat Lili en Howick toch mogen blijven. ,,Je kunt de boel eindeloos traineren. Alles wordt uit de kast gehaald om de boel te rekken. Alles met hulp van advocaten, op kosten van belastingbetaler,’’ aldus Kamerlid Sietse Fritsma.

Onderzoek

Harbers stelt een onderzoek in om te bezien of asielprocedures niet korter kunnen worden gemaakt, zodat asielkinderen zich niet jaren in Nederland nestelen. Daarop klinkt wel hoon, want volgens de PVV is dat 'een politiek trucje' om de discussie vooruit te schuiven. Zelfs coalitiepartner ChristenUnie schrok op van de mededeling dat dit zeker een 'jaar gaat duren'. Kamerlid Joel Voordewind wil dat het kabinet dat binnen enkele maanden laat afronden, maar dat wilde Harbers niet beloven.

Lees alle ontwikkelingen hieronder terug in ons blog.