D66 en GroenLinks zoeken uitweg uit impasse: beloof extra onderwijsgeld voor na 2021

In een poging uit de politieke impasse te komen over extra onderwijsgeld, stellen regeringspartij D66 en oppositiepartij GroenLinks een bijzondere oplossing voor. De partijen willen dat de Kamer zich uitspreekt om de eenmalige investering van 460 miljoen euro bij de volgende kabinetsperiode structureel te maken.

Quote

Dit had gewoon in de begroting geregeld moeten worden

Leraren eisen structurele investeringen in onderwijs, maar daar is in de Tweede Kamer geen meerderheid voor te vinden. Maar volgens D66-Kamerlid Paul van Meenen kan het geld ‘nu al structureel worden ingezet’ als alle partijen in de Tweede Kamer ‘het perspectief geven’ op langjarige investeringen in de volgende kabinetsperiode. Hij riep zijn collega’s op een motie van GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld te steunen.

Dat kwam Van Meenen op kritiek te staan, van rechts tot links. Coalitiepartner VVD sprak van ‘paniekvoetbal’. Kamerlid Rudmer Heerema wijst er op dat de verdeling van geld in de formatie aan de orde en is altijd het resultaat van een onderhandeling. ,,U kunt toch geen geld beloven dat er niet is?”

Ook PvdA en SP begrepen de motie niet. ,,De tribune zit vol met mensen die niet twee jaar kunnen wachten.”, zei PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul, verwijzend naar de met stakende leraren gevulde publieke tribune. Zegt u nu: hou nog maar even vol en de loonkloof komt later wel?”, SP’er Peter Kwint vindt dat extra onderwijsgeld niet ‘in een wonderlijke motie’ gevat moet worden. ,,Dit had gewoon in de begroting geregeld moeten worden.”

Meer

Van Meenen erkende dat. ,,Maar dat niet gaat lukken.” Hij stak ook de hand in eigen boezem. ,,Het is terecht dat jullie ons daarop aanspreken, als onderwijspartij. Wij gooien altijd onderwijs op tafel, willen altijd méér voor onderwijs. Veel meer dan nu gebeurt.” Maar hij benadrukt dat zijn partij met 19 zetels geen meerderheid in de coalitie heeft.

VVD en CDA lieten zich niet nu al verleiden de leraren voor de komende kabinetsperiode wel structureel geld toe te zeggen. ,,Ik ga geen valse beloften doen”, aldus CDA’er Michel Rog. Ook VVD-Kamerlid Heerema weigerde dat. ,,Anderen mogen dat doen, maar ik doe dat niet.”

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven en de minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, Arie Slob
Volledig scherm
De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven en de minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, Arie Slob © ANP