CU: ook gemeente moet voltooid leven tegengaan
De ChristenUnie maakt de strijd tegen voltooid leven tot inzet van de gemeenteraadsverkiezingen. Ook gemeenten kunnen veel doen om ouderen de lust tot leven te doen terugvinden, vindt CU-voorman Gert-Jan Segers. De 169 lokale lijsttrekkers van de regeringspartij moeten daarom de boer op voor 'waardig ouder worden'.
De ChristenUnie ging de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar in met een pleidooi om eenzaamheid onder ouderen te bestrijden, nieuwe woonvormen voor ouderen die een huisgenoot, goede buur of hulpverlener in de buurt kunnen gebruiken en betere zorg in de laatste levensfase. De partij werkte samen met onder andere Omroep Max en ouderenorganisaties en kreeg gedaan dat het nieuwe kabinet 180 miljoen euro voor hun plannen uittrok.
,,Maar veel moet uiteindelijk lokaal gebeuren", stelt Segers. ,,Lokaal moet via huisbezoeken het welzijn van ouderen goed in kaart worden gebracht. Lokaal moet de huishoudelijke hulp op orde zijn. Lokaal moeten vrijwillige initiatieven gesteund worden."Hij hoopt dat 'overal in het land coalities komen van partijen en organisaties' die zich sterk maken voor de plannen waarvoor de regeringspartij eerder landelijk campagne voerde.
Tegen stervenshulp
De ChristenUnie is fel tegen stervenshulp voor mensen die vinden dat hun leven voltooid is, waarvoor vooral coalitiepartner D66 zich sterk maakt. De partij van Segers hoopt de behoefte aan zo'n regeling weg te nemen.
De coalitiegenoten zetten hun grote onderlinge verschillen in de aanloop naar de verkiezingen extra aan. D66 riep lokale afdelingen eerder op de koopzondag tot inzet van de raadsverkiezingen te maken. Ook over die kwestie denkt de ChristenUnie precies omgekeerd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
-
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
Immigratiedienst kan aantal asielaanvragen niet meer aan, wil ‘fundamenteel andere keuzes’
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kan het hoge aantal asielaanvragen niet meer aan. Volgens de dienst zijn ‘fundamenteel andere keuzes’ in het migratiebeleid nodig. ‘De grens van wat de IND aankan, komt in zicht.’ -
Met video
Greenpeace haalt uit naar kabinet na uitblijven landbouwakkoord: ‘Geloofwaardigheid staat op het spel’
Het voor ‘de zoveelste keer uitstellen’ van het landbouwakkoord is ‘teleurstellend, maar helaas niet verrassend’, reageert Andy Palmen, directeur bij Greenpeace. -
Raad van State kritisch: geheime dienst wil afgetapte gegevens ‘brave burgers’ opslaan, maar waarom?
Geheime diensten AIVD en MIVD willen meer informatie kunnen aftappen in de cyberstrijd tegen landen als China en Rusland. Maar kabinetsadviseur Raad van State heeft bedenkingen: wordt informatie van onschuldige burgers straks niet te makkelijk afgetapt en bewaard?
-
PREMIUMOnder politici
Belastingdienst loopt leeg door bloeddorst na toeslagenaffaire
-
-
-
Ingewijden: Koning houdt op 1 juli toespraak bij herdenking slavernijverleden
Koning Willem-Alexander houdt op 1 juli aanstaande een toespraak bij de herdenking van het slavernijverleden in Amsterdam. Berichtgeving van RTL Nieuws hierover wordt door ingewijden bevestigd.Amsterdam -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.