CU-leden willen dat Kamerfractie eerder motie van wantrouwen tegen ministers steunt
De Kamerleden van de ChristenUnie moeten strenger controleren of kabinetsleden integer handelen. In het uiterste geval moet de fractie niet schuwen moties van wantrouwen of afkeuring te steunen tegen bewindspersonen die bijdragen aan een ‘onbetrouwbare bestuurscultuur’.
Een motie van deze strekking is zaterdag met een grote meerderheid (72 procent) aangenomen op het ChristenUnie-congres in Zwolle. De indieners menen dat de Kamerleden zich duidelijker moeten uitspreken.
In de toelichting werden recente kwesties met premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge als voorbeeld gesteld. ,,We mogen wel duidelijker zijn over het afkeuren van problematisch gedrag”, zei Antonie Fountain, een van de initiatiefnemers van de motie. ,,Anders wordt het voor bewindspersonen: het maakt niet uit wat we doen, we worden toch wel gesteund.”
In de motie wordt gesteld dat de ChristenUnie medeverantwoordelijk is voor de instandhouding van de ‘onbetrouwbare bestuurscultuur’ als de partij niet bereid is ‘consequenties te verbinden aan daden en woorden van gezagsdragers’.
Hoewel de motie gericht was aan de Kamerfractie, reageerde voorzitter Ankie van Tatenhove namens het partijbestuur, dat de motie neutraal had voorgelegd aan het congres. Zij ziet de motie vooral als steun in de rug voor de Tweede Kamerfractie. Dat er sprake zou moeten zijn van een ‘koerswijziging’, zoals Fountain betoogde, noemde zij ‘een groot woord’. ,,We gaan niet mee naar een afrekencultuur, dat past niet bij de ChristenUnie”, aldus Van Tatenhove.
Schouten: weg van cultuur van wantrouwen
In een aansluitend interview met de bewindslieden van de ChristenUnie bleek dat de strekking van de motie vicepremier Carola Schouten niet was ontgaan. ,,Ik heb gezien dat wij sneller moties van wantrouwen over ons heen gaan krijgen”, zei ze.
Tegelijkertijd zei Schouten het als een opdracht te zien dat er een omslag komt van wantrouwen naar vertrouwen. ,,Dat betekent ook dat we in debatten moeten wegkomen van een cultuur van wantrouwen naar elkaar. Als we daarin blijven hangen, kunnen wij ons werk doen tot we een ons wegen, maar dan wordt deze samenleving niet dichter bij elkaar gebracht.”
Tekst gaat verder onder de foto
Woestijntocht
Partijleider Gert-Jan Segers zei in zijn toespraak dat de politiek een ‘ellendig jaar’ achter de rug heeft dat hij zelf heeft ervaren als een ‘woestijntocht’. Hij ziet in Den Haag onvermogen om met elkaar samen te werken en een politiek die veel met zichzelf bezig is.
Daarbij haalde hij uit naar oppositiepartijen. ,,Het is een parodie op politiek als oppositiepartijen bij voorbaat zeggen: het is niks.” Tegelijkertijd gaf hij ook het kabinet een veeg uit de pan. Dat moet de Kamer niet als 'lastige mensen’ beschouwen en debatten als een ‘onderbreking van belangrijke zaken’ zien.
Volgens Segers is de politiek ‘in een destructief rollenspel belandt dat ons naar beneden trekt'. ,,Ik snak naar samenwerking, het redelijke overleg. Daar is dit land groot mee geworden. Ik wil dat we niet druk zijn met onszelf, maar doen waartoe we geroepen zijn.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Kabinet en burgemeesters botsen over asielcrisis: ‘Het was echt niet gezellig’
Vorige week vrijdag merkte premier Rutte nog ‘de spirit’ bij gemeenten om snel de asielcrisis op te lossen. Maar maandag was die geestdrift verdwenen. Wat ging er mis? -
Zzp’en met maar één opdrachtgever wordt een stuk moeilijker, flitsbezorgers op de korrel
Zelfstandigen die voor slechts één opdrachtgever werken, worden straks vaker als schijnzelfstandige betiteld. Dat kan ertoe leiden dat werkgevers zo’n medewerker echt in dienst moeten nemen en dus duurder uit zijn. Vooral flitsbezorgdiensten die met zzp-constructies werken kunnen hun borst natmaken. -
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn. -
update/ met video
Kabinet steunt kandidatuur Oekraïne voor de EU
Het Nederlandse kabinet steunt het plan om Oekraïne kandidaat-lid te maken van de Europese Unie. Tegelijkertijd stelt het kabinet dat het nog ‘decennia kan duren’ voor Oekraïne ook echt lid wordt. -
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10.
-
PREMIUM
Rutte: ‘Flink ruzie maken is af en toe gezond’
Premier Mark Rutte hoopt dat de verhoudingen met de oppositie in de Tweede Kamer verbeteren. Hij denkt dat de harde botsing tussen hem en een aantal partijleiders donderdag in het sms-debat de lucht wat heeft geklaard. -
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10. -
met video
Rutte ‘liegt niet’, maar hij moet toch nog eens zijn sms-archief in
Premier Mark Rutte koos de tegenaanval in het debat over de sms’jes die hij jarenlang wiste. Hij ‘liegt niet’, aldus de premier en nee: belangrijke sms’jes op die ‘gekke’ Nokia van hem gingen heus niet verloren. Toch rammelt de archivering, blijkt tegelijk.