Coronawet 2.0 lijkt Tweede Kamer wel te kunnen bekoren
Alle protesten ten spijt lijkt de speciale coronawet geruisloos door de Tweede Kamer te komen. In een urenlang debat liet een meerderheid van de Kamer blijken te gaan instemmen.
Delen per e-mail
Dat komt voornamelijk doordat de wet grondig is verbouwd. Zo krijgt de Tweede Kamer meer inspraak als er coronamaatregelen worden genomen. Het kabinet moet die minstens een week vooraf voorleggen. Behalve in geval van nood, maar dan kan de Kamer achteraf een maatregel binnen enkele dagen terugdraaien.
De tijdelijke wet gaat bovendien niet voor zes, maar voor drie maanden gelden. En bij overtreding van de coronaregels wordt de boete lager, namelijk niet langer 390 maar 95 euro.
Het gros van de Tweede Kamer ziet in de wet al met al verbeteringen ten opzichte van de situatie nu, waarbij via noodverordeningen maatregelen worden genomen.
Protest
Partijen betreurden wel dat de eerste versie van de wet, waarin de rol van het parlement kleiner was, zoveel protesten heeft uitgelokt. Volgens oppositiepartijen SGP, GroenLinks, 50Plus en PvdA is dat nu aangepast.
,,Deze wet zorgt dat noodzakelijke maatregelen genomen kunnen worden, maar tegelijk dat daar ook grenzen aan kunnen worden gesteld door de Tweede Kamer’’, aldus Kathalijne Buitenweg (GroenLinks).
Vooral de PVV blijft niettemin de inperking van vrijheden hekelen. Immers: door de wet kan de 1,5 meter afstand worden afgedwongen en in principe ook het dragen van mondkapjes. ,,Het kabinet kan beter zorgen voor meer testen, genoeg medicijnen en voldoende ic-bedden. Dan was deze hele wet overbodig geweest’’, zei PVV-Kamerlid Gidi Markuszower.
Morgen reageert het kabinet op vragen die nog leven, maar er lijkt weinig te zijn wat de wet nog in de weg staat.
Bekijk hier onze video's over de coronacrisis.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wilders komt met PVV-kieslijst op dag val kabinet
Geert Wilders heeft, op de dag van de kabinetsval, de PVV-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van half maart naar buiten gebracht. De lijst is doorspekt met bekende gezichten en vertrouwelingen van Wilders. -
Langere lockdown dreigt: ‘Veel seinen op rood’
De kans is groot dat Nederland ook na half januari in een strenge lockdown blijft. Het aantal nieuwe infecties blijft fors, de grote druk op de zorg en nieuwe virusvarianten maken versoepelingen uiterst lastig, melden betrokkenen. -
Catshuis-overleg ‘Bijna 170.000 nieuwe besmettingen per dag als Britse variant Nederland overspoelt’
Als de Britse variant van het coronavirus Nederland totaal in zijn greep krijgt, dan kan dat begin volgende maand al zorgen voor bijna 170.000 nieuwe besmettingen per dag. Dat blijkt uit een presentatie die afgelopen zondag in het Catshuis is gebruikt. -
Zo zou een avondklok er (ongeveer) uit gaan zien bij ons
Het kabinet heeft de avondklok weer terug op tafel gelegd, als mogelijke extra coronamaatregel. Al in december schetste het ministerie van Justitie hoe zoiets eruit zal komen te zien. -
analyse Kabinetsval dichterbij: blijven zitten terwijl Asscher wél zijn conclusies trekt, is lastig uitlegbaar
Nu Lodewijk Asscher door zijn vertrek als PvdA-leider de hoogste politieke prijs betaalt, neemt ook de druk op premier Rutte toe. Een kabinetsval komt steeds dichterbij.
-
VIDEO Rutte: bestorming Capitool had nooit mogen gebeuren
De bestorming van het Capitool in de VS van deze week was ‘heel extreem’ en ‘had nooit mogen gebeuren’. ,,Een heilige plek, dat daar zo’n overval op wordt gepleegd. Dat is van een heftigheid, dat is zo verschrikkelijk", zei premier Mark Rutte na afloop van de wekelijkse ministerraad. -
PREMIUM
Video De schoenen van Hugo zijn bepaald geen allemansvrienden, Wopke kiest voor veilig
Van de tatoeage van Peter Kwint tot de schoenen van Hugo de Jonge: het uiterlijk van politici blijft niet (meer) onopgemerkt. Daarom legt modejournaliste Josine Droogendijk in opmars naar de verkiezingen de politieke looks onder de loep. Met vandaag aandacht voor het CDA. -
PREMIUM
Coronawet 2.0 Flink verbouwde spoedwet biedt lagere boete en (iets) meer controle van het parlement
Achter de schermen is de omstreden coronawet behoorlijk aangepast, waardoor een meerderheid van de Tweede Kamer morgen en donderdag lijkt te gaan instemmen. Met boetes, meer controle van het parlement en géén controle achter de voordeur. Zeven vragen over de wet.