Rob Jetten (D66)
Volledig scherm
Rob Jetten (D66) © ANP

Coalitie opent deur: mogelijk toch extra geld voor lerarentekort

Algemene BeschouwingenEr komt mogelijk toch extra geld om het lerarentekort aan te pakken. Tijdens de eerste dag van de Algemene Beschouwingen toonden de regeringspartijen zich gevoelig voor deze wens van vrijwel de hele oppositie.

Daar val absoluut over te praten, stelde D66-voorman Rob Jetten. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff zei ‘te willen kijken of er meer geld nodig is’. Wel wil hij eerst zeker weten of extra geld ook echt helpt voor scholen om meer leraren aan te nemen. Scholen hebben immers moeite om voldoende personeel te vinden. CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma zei dat ook moet worden gekeken naar geld dat nu nog bij scholen op de planken ligt voordat er meer geld bij komt.

Ondanks die slagen om de arm is in coalitiekringen te horen dat er ruimte is om meer geld vrij te maken de komende maanden. De onderwijsbegroting wordt pas later dit najaar vastgesteld.

Op Prinsjesdag viel het op dat in de begrotingsplannen voor komend jaar geen extra geld voor Onderwijs wordt uitgetrokken. Tegelijkertijd zijn de regeringspartijen sinds de Statenverkiezingen dit voorjaar hun meerderheid kwijt in de Eerste Kamer. Om steun van de oppositie voor hun plannen te krijgen, zullen ze de andere partijen hier en daar tegemoet moeten komen.

Draagvlak

PvdA-leider Lodewijk Asscher heeft al gezegd tegen de Onderwijsbegroting te stemmen als er niet meer geld op tafel komt. ,,U zoekt draagvlak, hier ligt het’’, zei hij tegen Dijkhoff in het debat.

Vrijwel de hele oppositie is kritisch over de Miljoenennota. De meeste partijen snappen niet dat het kabinet miljarden overhoudt op de begroting, maar er toch tekorten zijn in de samenleving. ,,Leg het maar eens uit dat leerlingen geen leraar voor de klas hebben’’, daagde GroenLinks-leider Jesse Klaver het kabinet uit.

Ook is de oppositie kritisch over de dreigende kortingen om pensioenuitkeringen komend jaar. Veel pensioenfondsen hebben door de lage rente te weinig geld in kas om ook de uitkeringen in de toekomst te kunnen garanderen. Onder andere PVV-leider Geert Wilders zei dat dat niet te verkopen is nu het kabinet zo veel geld overhoudt.

Het kabinet heeft al aangegeven te willen kijken of kortingen kunnen worden voorkomen. ,,Maar we gaan niet iets doen waarbij we latere generaties met de problemen opzadelen’’, zei Heerma. Hoe dan ook wordt niet de rekenrente aangepast. Mogelijk krijgen sommige fondsen wel uitstel, waardoor ze niet volgend jaar al hoeven te korten.

Parlementair onderzoek

Verder komt er een parlementair onderzoek naar jarenlang slecht functionerende overheidsdiensten. Een Kamermeerderheid steunt een voorstel van CDA en ChristenUnie daartoe.

Op Prinsjesdag kaartte de koning het aan in zijn Troonrede: het kabinet stoort zich aan haperende uitvoeringsorganisaties zoals de Belastingdienst en het UWV. ,,De oorzaken zijn divers: verouderde ICT, personeelstekorten en te veel gedetailleerd beleid waardoor de uitvoering te ingewikkeld wordt.’’

Het onderzoek moet naar alle grote uitvoeringsorganisaties van de overheid gaan, behalve de Belastingdienst en het UWV bijvoorbeeld ook het CBR en DUO. CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma: ,,Nu lopen mensen te vaak op tegen een bureaucratische muur. Ze voelen zich machteloos en niet gehoord.’’

Volgens Heerma en ChristenUnie-fractievoorzitter Gert Jan Segers ligt de verantwoordelijkheid voor die fouten bij de politiek. ,,Het is echt de bedoeling dat we naar onszelf kijken als Tweede Kamer en lessen trekken voor de toekomt’’, zegt CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma.

,,Wij maken te ingewikkelde wetten waarin we vanuit Den Haag elke mogelijke uitzondering op de regel willen ondervangen met een nieuwe regel. Dat maakt de uitvoering nodeloos ingewikkeld. Uitvoeringsinstanties zitten zelf ook met de handen in het haar.’’

De problemen bij uitvoeringsinstanties stapelen zich al jaren op. Zo krijg het CBR het maar niet voor elkaar om 75-plussers die hun rijbewijs willen verlengen op tijd ook een nieuw rijbewijs te geven. Ouderen moeten vaak maanden wachten op een medische keuring, en kunnen dan niet autorijden. Het kabinet verwacht dat die problemen nog zeker een jaar aanhouden.

Lees alle ontwikkelingen hieronder terug in ons blog. 

Thierry Baudet (FvD)
Volledig scherm
Thierry Baudet (FvD) © ANP