Coalitie is verdeeld over toekomstige belasting vermogen, kabinet wil vaart maken
Binnen de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is verdeeldheid ontstaan over hoe er in de toekomst belasting wordt geheven op vermogen.
Het kabinet wil vanaf 2025 gaan werken met een zogenoemde vermogensaanwasbelasting, als vervanger voor de mislukte spaartaks, de wijze waarop belasting wordt geïnd in Box 3. In het nieuwe stelsel worden inkomsten uit vermogen zoals rente en dividend belast, net als waardestijgingen van aandelen of vastgoed. Het werken aan zo’n stelsel was ook min of meer vastgelegd in het coalitieakkoord.
De VVD heeft echter op de rem getrapt en vindt dat het plan van het kabinet ‘te snel gaat’, zei VVD-Kamerlid Folkert Idsinga vanmorgen in een debat over de kwestie. Zijn partij wil dat de staatssecretaris nog eens kijkt naar een andere variant, namelijk een vermogenswinstbelasting. Verschil is dat ‘papieren winst’, zoals op vastgoed dat in waarde is gestegen, dan niet wordt belast. Idsinga vreest dat een pand dat op papier in waarde is gestegen, maar nog niet is verkocht, de eigenaar toch een flinke belastingaanslag oplevert. ,,Ik wil dat het stelsel werkt voor mensen en hen niet in de problemen kan brengen.”
Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij:
Andere partijen zien in de kritiek van de VVD een vertragingstactiek. Volgens het kabinet wordt het al een hele klus om de vermogensheffing in te voeren in 2025. Nieuw onderzoek naar andere varianten levert vertraging op. En dus wordt ook vermogen minder belast in de tussentijd.
D66-Tweede Kamerlid Romke de Jong vroeg zich zelfs af wat ‘de handtekening nou waard is van de VVD’ onder de afspraken in het coalitieakkoord. Hij zegt bovendien dat heffing op winsten zorgt voor een ‘stelsel van belastingontwijking’. Ook de ChristenUnie is kritisch op de VVD.
Oppositiepartijen stellen vast dat de coalitie niet op één lijn zit. ,,De coalitie slaat elkaar de koppen in”, aldus Henk Nijboer (PvdA).
Ook het kabinet voelt weinig voor de VVD-variant. Staatssecretaris Marnix van Rij vreest met een winstbelasting ‘langdurig uitstel van belastingheffing’. Want dan wordt pas belasting betaald, bijvoorbeeld over aandelen, als deze verkocht worden. Toch zegde hij toe nog eens te kijken naar het verschil tussen de aanwas en winstbelasting. Van Rij wijst er tegelijk op dat het probleem dat de VVD schetst voor 0,4 procent van de mensen geldt en dat uit onroerend goed ook huurinkomsten komen, in een deel van de gevallen. ,,Maar als mensen geraakt worden, moeten we daar natuurlijk een betalingsregeling voor treffen. Maar laten we dit niet opblazen tot iets dat een heel stelsel kan treffen. Ik zal de microberekeningen maken, maar we moeten dit in proporties zien.”
Idsinga toonde zich tevreden met die toezegging. Van Rij: ,,Fijn, want we willen vaart blijven maken.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMaan de slag
In het holst van de nacht loopt verslaggever Danique mee met beveiliger Eddy: ‘Hoe hou je dit vol?’
Het personeelstekort in Nederland loopt de spuigaten uit. De ene na de andere vacature verschijnt online. Verslaggever Danique de Breet loopt deze zomer mee, daar waar de nood het hoogst is. Vandaag in aflevering 5: beveiligers. -
PREMIUMprofiel
Bitterbalfan met energie voor tien: dit is de staatssecretaris die asielcrisis moet aanpakken
Staatssecretaris Eric van der Burg staat in de asielcrisis vol in de wind. De atypische VVD’er wordt geroemd om zijn tomeloze energie en vriendelijkheid. Maar intussen blijft het begin van een oplossing voor de crisis uit. ,,Hij gáát maar door.” -
met Video
Rutte: Zolang ik de energie en druipende mondhoeken heb, ga ik door
Premier Mark Rutte denkt nog niet aan zijn vertrek. ,,Zolang ik energie heb, ga ik door.” Deze zomer is Rutte langer minister-president dan zijn voorgangers. Op 2 augustus neemt hij het record over van Ruud Lubbers, Rutte is dan 4310 dagen premier. -
PREMIUM1
Boeren en kabinet praten ondanks ‘diepe vertrouwenscrisis’ weer, maar toch dreigen harde acties
Het kabinet hoopte de strijdbijl met de boeren over stikstof te begraven, maar na een verkennend gesprek gooide landbouworganisatie LTO de deur direct al bijna weer dicht. En FDF dreigt met hardere acties. De ‘diepe vertrouwenscrisis’ is nog lang niet over. -
PREMIUMTIPS
Help! De planten hangen slap en zijn bijna dood: met deze eenvoudige tips kun je ze redden
Natuurlijk wil je de planten van de buren verzorgen. Maar nu ze bijna terug zijn, ziet hun urban jungle eruit als een savanne, hangen de ooit zo energieke kamerplanten er lusteloos bij en is het gras bij de buren allesbehalve groen. Help?! Hoe red je hun planten?
-
CAMPERS & CARAVANS
Hier moet je op letten als je kiest voor een camper of caravan
Camper, caravan, vouwwagen, tent: de keuze is reuze als je wilt kamperen. Maar hoe bepaal je welke manier van kamperen het beste bij jou past? En waar moet je allemaal op letten bij het aanschaffen van een camper of caravan? -
EU-Ombudsman boos: Von der Leyen is Pfizer-sms’jes kwijt
Bij Rutte was het een oude Nokia met weinig sms-opslagcapaciteit, bij Commissievoorzitter Von der Leyen is de oorzaak onduidelijk, maar ook bij haar is een reeks oude tekstberichtjes onvindbaar. ,,Dat kan niet, dat is wanbeheer”, zegt een boze EU-Ombudsman Emily O’Reilly. ,,Het publiek moet toegang hebben tot werkgerelateerde tekstberichten.” -
PvdA-fractie Eerste Kamer steunt handelsverdrag met Canada
De PvdA-fractie in de Eerste Kamer zal komende week instemmen met het handelsverdrag tussen Europa en Canada (CETA). Dat doet de fractie omdat het verdrag ‘de positie van Europa in een instabiele wereld verstevigt en grote stappen vooruit zet naar een duurzame economie’, aldus senator Ruud Koole in een toelichting.