Coalitie houdt vol: doek valt voor referendum
Afschaffing referendumEen krappe meerderheid in de Tweede Kamer steunt het plan van het kabinet om het raadgevend referendum af te schaffen. Ook komt er géén referendum over de afschaffing, als het aan coalitiepartijen VVD, CDA , D66 en ChristenUnie ligt.
Het referendum is niet van de regering, het referendum is van de kiezers
In een fel debat kreeg D66-minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken vanavond de volle laag van de oppositie. Zelfs de SGP – fervent tegenstander van referenda – vindt het juridisch niet in de haak dat het kabinet een referendum over afschaffing van het referendum blokkeert.
,,Wij juichen toe dat het referendum wordt afgeschaft, maar dit moet wel op een staatsrechtelijk zuivere manier gebeuren”, zegt SGP-Kamerlid Roelof Bisschop. De partij stemt donderdag in met de intrekkingswet van het kabinet, maar pleit samen met andere oppositiepartijen óók voor het mogelijk maken van een referendum over die wet.
Toelichting
Het is juridisch niet in de haak om tijdens het spel de spelregels te veranderen
Het debat van vanavond was een vervolg op vorige week, toen onduidelijkheid ontstond over een advies van de Raad van State. Het debat werd uitgesteld zodat de Raad extra toelichting kon geven. Vanmiddag liet de Raad – nogmaals – weten dat de voorgestelde constructie van het kabinet ‘juridisch houdbaar’ is.
Met die ruggensteun slaagt het kabinet er in om de intrekkingswet door de Tweede Kamer te loodsen. ,,Het referendum gaat in de prullenbak, omdat de regering dat wil”, zei SP-Kamerlid Ronald van Raak. ,,Maar het referendum is niet van de regering, het referendum is van de kiezers."
De oppositiepartijen trokken fel van leer tegen D66-Kamerlid Rob Jetten, die afschaffing verdedigt. ,,Waarom heeft Jan Terlouw – het democratisch geweten van D66 – ongelijk als hij zegt dat hierover een referendum mogelijk moet zijn?”, vroeg SP’er Van Raak aan Jetten. Volgens D66 zorgt het raadgevend referendum voor ‘verwarring’ bij kiezers.
Sluipmoordenaar
Thierry Baudet van Forum voor Democratie noemde Ollongren ‘een sluipmoordenaar van de democratie’. Voor die uitspraak werd hij direct terecht gewezen door Kamervoorzitter Khadija Arib. Baudet diende een motie van wantrouwen in tegen de D66-minister, maar die werd met grote meerderheid verworpen.
GroenLinks was niet blij met de steun van de Raad van State voor de intrekkingswet. ,,Ik denk nog steeds dat de rechtszekerheid in het geding is”, aldus Kamerlid Nevin Özütok. ,,Het is juridisch niet in de haak om tijdens het spel de spelregels te veranderen.”
Eerder gaf hoogleraar staatsrecht Wim Voermans in deze krant aan dat het ‘in strijd is met de huidige wet’ om een referendum over afschaffen van het referendum onmogelijk te maken. ,,In de wet staat nu een artikel dat voorschrijft dat er altijd een periode moet worden gegund waarin burgers een raadgevend referendum kunnen afdwingen. Dat gebeurt nu niet. Een rechter zou het kabinet op dat punt kunnen terugfluiten.”
De Tweede Kamer stemt donderdag over de intrekkingswet. Daarna moet ook de Eerste Kamer zich over het wetsvoorstel buigen.
Lees alle ontwikkelingen hieronder terug in ons blog.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nederlaag op nederlaag: ‘B-merk’ CDA is al langer in verval
Overstappers naar BBB, kiezers die thuisblijven: het CDA krijgt klap op klap bij verkiezingen en het ergste is: de harde kern in de achterban slinkt en vergrijst. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUM
BBB breekt met eigen gedragslijn en staat toch dubbelfuncties toe: ‘Dit is een probleemgevalletje’
De BoerBurgerBeweging schendt de eigen voorschriften waarin staat dat de partij geen dubbelfuncties accepteert. Om te voorkomen dat na de grote verkiezingswinst zetels onbezet blijven, wil BBB nu tóch toestaan dat een gekozen lid zowel in de Eerste Kamer komt als in de Provinciale Staten of het waterschapsbestuur. -
Na doorzeuren oppositie debatteert Tweede Kamer voor het eerst over verkiezingsuitslag
Na protest van de voltallige oppositie in de Tweede Kamer komt er een debat over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. Dat is voor het eerst. De regeringspartijen wilden er aanvankelijk niet aan, maar de Kamer ging daar niet mee akkoord. -
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten?
-
PREMIUM
BBB kust buiten de Randstad onbehagen tot leven: ‘De onvrede is veel breder dan alleen stikstof’
De verpletterende winst voor de BBB afdoen als een incident, is te makkelijk. De partij heeft vooral buiten de Randstad een sluimerend onbehagen tot leven gekust. ,,Alsof wat in Den Haag gebeurt, belangrijker is dan wat mensen in de rest van het land ervaren.” -
-
-
Kabinet achter grondige vernieuwing Wetboek van Strafvordering
Het Wetboek van Strafvordering (WvS) - waarin de regels voor opsporing, vervolging en berechting staan - wordt flink vernieuwd en aangepast aan de huidige tijd. Er staan onder meer nieuwe bevoegdheden in voor opsporingsdiensten en ook de rechten van slachtoffers worden versterkt. De ministerraad is akkoord gegaan met een voorstel hiertoe van de ministers Franc Weerwind (Rechtsbescherming) en Dilan Yeşilgöz (Justitie). -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.