ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber verschijnt in zeewierpak

Voor het eerst verschijnt ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber niet in een jurk of rok op Prinsjesdag. Haar zeewierpak bestaat uit een broek met een kimono. ,,Een ultiem statement tegen fast fashion.”

Het zou eigenlijk nieuws zijn als ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber een keer op Prinsjesdag verscheen in een jurk die ze in een winkel uit een rek had gegrist. Want dat doet Dik-Faber nooit. Sinds ze in de Tweede Kamer zit, verscheen ze in outfits gemaakt van visnet, een treincoupé, oude spijkerbroeken, een gerecycled marine-uniform, oude Staphorster klederdracht en plastic colaflessen. De gemene deler is duidelijk: duurzaamheid.

Dit keer kiest ze voor kleding van zeewier. Het ontwerp is van de Haagse ontwerper Nienke Hoogvliet. Terwijl zij vakantie aan het vieren was op Ibiza, kreeg ze begin juli een mail van Dik-Faber. Dat ze op zoek was naar een bijzondere Prinsjesdagoutfit en of Hoogvliet die kon maken? Het was een beetje een haastklus, lacht Hoogvliet, maar ze wilde deze kans wel aangrijpen. De ontwerper werkt al langer met zeewier, dat ze onder andere uit de Oosterschelde haalt.

Kimono

Volledig scherm
© Ruben Timman

Uit twee schetsen van Hoogvliet koos Dik-Faber een combinatie van broek en kimono. Hoogvliet: ,,Het kimono-jasje is een traditioneel Japans kledingstuk dat vaak van generatie op generatie overgaat.” Dik-Faber: ,,Daarmee is dit een ultiem statement tegen fast fashion. Kleding is nu vaak letterlijk een wegwerpartikel geworden. Mensen wassen het niet eens meer.”

Voor de Prinsjesdagoutfit heeft Hoogvliet zeewier gecombineerd met een stof van saxcell - een stugge stof van gerecycled katoen dat veel weg heeft van jute, maar verrassend zacht aanvoelt. De zeewiervezel is nog niet sterk genoeg om geweven te worden tot een stof die draagbaar is. De stof is geverfd met zeewier. De kleur kon daarom niet van tevoren door Dik-Faber worden ‘besteld’. ,,Het is afhankelijk van het zeewier welke kleur de stof krijgt”, zegt Hoogvliet. Het eindresultaat: de kimono is zandkleurig geworden en de broek zeegroen. ,,Helemaal in zeetermen.”

Maar er zit ook wel echt zeewiergaren in het pak verwerkt: borduursel van glanzend zeewierdraad in de vorm van – jawel – zeewier siert de kimono en broek die Dik-Faber draagt. Het borduurwerk kostte in totaal zo’n zestig uur; noeste arbeid waarvoor Hoogvliet hulp kreeg van twee stagiairs.

Haaraccessoire

ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber poseert bij de Oosterschelde in haar outfit waarin zeewier verwerkt zit
Volledig scherm
ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber poseert bij de Oosterschelde in haar outfit waarin zeewier verwerkt zit © Ruben Timman

Ook het ‘hoedje’ dat Dik-Faber draagt – een haaraccessoire, aldus de ontwerper – is gemaakt van bioplastic uit algen en zeewier. Daarvoor schakelde Hoogvliet de hulp in van Eric Klarenbeek, die al vijf jaar met deze biopolimeren werkt in zijn studio Klarenbeek & Dros in Zaandam. In zijn bruine diadeem komen de vormen van knotwier terug, maar zijn ook een miniatuur-olievat en plastic fles verwerkt. De boodschap: het reguliere plastic uit olie moet in de toekomst worden vervangen door bioplastic.

Ook de schoenen zijn duurzaam; de bruine leren plateausandalen met hak zijn vintage en heeft Hoogvliet voor een euro op de kop getikt. Maar op nieuwe hakken en in een gekochte outfit uit een winkel naar Prinsjesdag, Dik-Faber wil dat niet eens. ,,Ik vind het juist leuk om dit soort kleding te kiezen en een ontwerper een podium te geven.”