ChristenUnie: Geef niet meteen boete bij boodschappen in de bijstand
De ChristenUnie komt met een spoedwet waardoor gemeenten barmhartiger kunnen zijn voor mensen in de bijstand. Aanleiding is het bericht over de vrouw uit Wijdemeren, die 7000 euro moest terugbetalen omdat ze boodschappen van haar moeder had gekregen.
Door de wetswijziging die de partij vandaag presenteert, zijn gemeenten niet langer verplicht bijstand terug te vorderen of een boete op te leggen als een uitkeringsgerechtigde inkomsten niet meldt.
In de wet staat nu nog dat dit ‘moet’ gebeuren; ruimte voor uitzonderingen is er nauwelijks. De ChristenUnie wil dat het woord ‘moet’ wordt gewijzigd in ‘kan’. ,,Daardoor krijgen wethouders meer speelruimte om van wettelijke bepalingen af te wijken als zij op schrijnende situaties stuiten”, stelt Kamerlid Eppo Bruins. Hij hoopt dat de Tweede Kamer zich ‘zo snel mogelijk’ over het voorstel buigt.
Tas met levensmiddelen
Eind december ontstond grote commotie toen bleek dat de gemeente Wijdemeren ruim 7000 euro had teruggeëist van een bijstandsgerechtigde. De gemeente was er achter gekomen dat de vrouw sinds 2015 elke week een tas met levensmiddelen kreeg van haar moeder. De vrouw had verzuimd deze boodschappen te melden, waarmee zij de wettelijke inlichtingenplicht schond. Daarop volgde de terugvordering.
De vrouw stapte naar de rechter, waar zij aanvoerde zulke hoge vaste lasten te hebben dat er onvoldoende geld overbleef voor boodschappen. De rechter stelde haar echter in het ongelijk: zij had onvoldoende aangetoond dat er ‘dringende redenen’ zouden zijn om een uitzondering te maken.
‘Ziek’
De verontwaardiging over het lot van de vrouw klonk door in de Tweede Kamer. PVV-leider Geert Wilders zei dat Nederland ‘ziek’ is, CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt stelde met fractiegenoten meteen Kamervragen. Ook Bruins van de ChristenUnie roerde zich en zei dat de zaak hem deed denken aan de toeslagenaffaire.
‘Hand in eigen boezem’
Veel kritiek richtte zich in eerste instantie op de gemeente Wijdemeren en de rechter, maar advocaat Thomas Sanders wierp in het FD ander licht op de zaak. Hij constateerde na bestudering van 722 zaken bij de hoogste bestuursrechter dat het nog nooit iemand was gelukt om met een beroep op ‘dringende redenen’ een terugvordering ongedaan te maken.
Dit komt volgens Sanders doordat de wetgever (lees: de politiek) in 2013 een dergelijk strenge wet heeft aangenomen dat de gemeente en de rechter geen andere mogelijkheid hebben dan terug te vorderen. PVV, CDA en ChristenUnie stemden destijds voor die aangescherpte wet, evenals GroenLinks, D66, VVD en SGP.
CU-Kamerlid Bruins zegt de ‘hand in eigen boezem te steken’ en komt nu met het initiatief om de wet op korte termijn te wijzigen. Bruins: ,,Wij hebben destijds meegestemd. Dat gebeurde in een tijd waarin de sfeer was dat fraude hard aangepakt moest worden. Maar het is gebleken dat de goeden onder de kwaden lijden en dat mag niet. De overheid moet ten diepste het schild voor de meest kwetsbare mensen zijn.”
Verkeerd vinkje
Bruins stelt dat door de wetswijziging wethouders meer maatwerk kunnen leveren en er minder rechtszaken zullen worden gevoerd. ,,Waar we vanaf moeten is dat wanneer mensen een vinkje verkeerd zetten of iets vergeten te melden, ze meteen als fraudeur worden bestempeld. Er zijn regels binnen de bijstand, maar in plaats van ‘bam, hier is de terugvordering en een boete’ zou de wethouder ook moeten kunnen zeggen: ‘weet u wel dat dit niet mag? U krijgt een waarschuwing’.
Waar we vanaf moeten is dat wanneer mensen een vinkje verkeerd zetten of iets vergeten te melden, ze meteen als fraudeur worden bestempeld
De spoedwet moet er op korte termijn voor zorgen dat schrijnende situaties worden voorkomen. Maar tegelijkertijd zijn fundamentelere veranderingen nodig, stelt Bruins. ,,We zitten al 20 jaar in het frame van de mondige, zelfredzame burger. In de Tweede Kamer bestaat het idee dat mensen steeds hoger opgeleid zijn en alle regels wel begrijpen. Maar heel veel mensen hebben geen idee meer hoe het werkt.”
Bruins wil daarom aan de Nationale Ombudsman vragen alle wetten in kaart te brengen die in de praktijk hardvochtig voor mensen uitpakken. ,,We moeten de onmenselijkheid verminderen en de menselijke maat terugbrengen.”
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Met video
Staatssecretaris grijpt in om gedupeerden toeslagenaffaire eerder te helpen
Gedupeerden in de toeslagenaffaire moeten sneller worden geholpen. Staatssecretaris Aukje de Vries (Financiën) neemt een aantal maatregelen zodat mensen die zich hebben gemeld een jaar eerder uitsluitsel krijgen of en hoeveel compensatie zij krijgen. -
PREMIUM
Boodschappendrama nog pijnlijker: ‘Bijstandsklanten die naar de voedselbank gaan, worden niét gekort’
Het conflict over een bijstandsvrouw uit de gemeente Wijdemeren die ruim 7000 euro moet terugbetalen omdat ze boodschappen cadeau kreeg van haar moeder is nog pijnlijker dan het al leek. ,,Waar mijn cliënte wordt gekort, gebeurt dat niet bij lotgenoten die naar de voedselbank gaan’’, zegt advocaat Melike Pinarci Cinar tegen deze site. Ze is niet onder de indruk van de toezegging van de betrokken wethouder om het geval opnieuw te bekijken. -
Harde clash tussen Rutte en Kaag, waarna Rutte excuses maakt: ‘Zak er maar in’
Premier Mark Rutte en vicepremier Sigrid Kaag hebben een stevige clash gehad in een ministersbijeenkomst over Europees geld voor bedrijven. Het leidde tot een woedeaanval, waarbij de woorden ‘zak er maar in’ zouden zijn gebezigd. Rutte zou daarna zijn excuses hebben aangeboden. -
D66 geeft tonnen uit aan juridische strijd binnen de partij
D66 heeft tonnen uitgegeven aan juridische kosten. Een drietal zaken binnen de partij, waaronder de affaire-Van Drimmelen, kostten de partij ruim 350.000 euro.
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
-
-
Barrières weggenomen: PvdA en GroenLinks kunnen bij verkiezingen Tweede Kamer samen op één lijst
Niets staat een gezamenlijke kandidatenlijst van PvdA en GroenLinks bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen in de weg. Leden van beide partijen hebben op het partijcongres de statuten aangepast om dat mogelijk te maken. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.