Volledig scherm
PREMIUM
© ANP

CDA is Buma dankbaar, maar snakt naar een nieuw geluid

De gedroomde CDA-leider was Sybrand Buma nooit. Desondanks slaagde hij erin zijn tot op het bot verscheurde partij te helen en terug te brengen in de regering. Zijn sombere toon werd lang voor lief genomen, maar inmiddels snakt het CDA naar een optimistischer geluid.

Dat Sybrand van Haersma Buma ooit nog eens burgemeester zou worden, zat er dik in. Met de aanvaarding van de ambtsketting in Leeuwarden treedt hij straks in de voetsporen van zijn opa Sybrand Marinus en vader Bernhard, die eveneens in Friesland eerste burger waren. Toch zal de terugkeer naar zijn geboortegrond in vele opzichten wennen zijn, na een Haagse carrière die bijna dertig jaar omspant.

Niet langer bevindt Buma zich straks op of rond het Binnenhof, waar hij sinds 1990 de macht van dichtbij aan het werk zag. Dat de voormalige stafjurist bij de Raad van State het ooit nog eens tot CDA-leider zou schoppen, lag niet onmiddellijk voor de hand: Buma is als man van de inhoud aanvankelijk vooral actief in dienstbare functies, tot hij na de verkiezingen in 2010 – waarbij hij slechts 850 voorkeursstemmen krijgt – fractieleider wordt onder vicepremier Maxime Verhagen.

  1. Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

    Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

    Thierry Baudet, de leider van Forum voor Democratie, laat zich in een nieuw essay kritisch uit over de Nederlandse omgang met abortus en euthanasie. Ook beklaagt hij zich over de moderne vrouw die volgens hem verwoed een carrière nastreeft en daardoor nauwelijks meer kinderen krijgt. Op internet zijn de woedende reacties niet van de lucht. Baudet zelf is zich van geen kwaad bewust en noemt de berichtgeving ‘tendentieus'.