Cadeaubon gekregen? Het kabinet wil dat deze minstens twee jaar geldig blijft
Mensen die een cadeaubon krijgen, moeten straks minimaal twee jaar de tijd krijgen om die te verzilveren. Nu is de minimale geldigheid één jaar, maar consumentenorganisaties storen zich al tijden aan de beperkte houdbaarheid van bonnen, omdat veel mensen te laat zijn met inleveren en de waarde ervan daarom is verlopen.
Op aandringen van de Tweede Kamer, eind 2018, stelt het kabinet nu voor om de geldigheid van alle cadeaubonnen op minimaal twee jaar te zetten. Het staat de uitgevers van cadeaukaarten vrij om een nog langere geldigheid eraan te koppelen.
Het gaat om alle soorten cadeaubonnen - digitaal, met een saldo erop of een bon voor een gift in natura of voor een evenement. Jaarlijks wordt naar schatting voor 1,5 miljard euro aan cadeaubonnen gekocht. De verloren waarde van bonnen die consumenten niet benutten, loopt volgens onderzoek in de miljoenen euro’s.
‘Eerlijke economie’
Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) wijst op onderzoek van de Consumentenbond waarin staat dat meer dan de helft van de Nederlanders ooit een cadeaubon heeft laten verlopen. ,,Veel mensen storen zich hier aan en daarom is het goed dat ze langer de tijd krijgen om hun cadeaubon te gelde te maken. Ik zet me op dit thema en bij andere onderwerpen actief in voor een eerlijke economie met voldoende bescherming voor consumenten.”
Het duurde ruim anderhalf jaar voordat het wetsvoorstel klaar is. Het gaat donderdag in consultatie, wat betekent dat betrokken organisaties nog kunnen reageren op het plan. Daarna gaat het naar de Tweede Kamer.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
1
Luchtmacht koopt raketten en bommen voor onder drones
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
met video
Rutte trekt boetekleed aan over Groningen, motie van wantrouwen haalt geen meerderheid
Premier Mark Rutte treedt niet af, omdat hij de al jaren voortslepende problemen in Groningen wil oplossen. Vrijwel alle oppositiepartijen vinden dat hij niet meer geloofwaardig verder kan, maar een motie van wantrouwen haalde geen meerderheid. -
Rutte met Von der Leyen naar Tunesië voor EU-overleg over migratiedeal
Minister-president Mark Rutte gaat zondag naar Tunesië voor migratieoverleg met de Tunesische president Kais Saied. De Europese Unie wil met het land een migratiedeal sluiten, om illegale oversteken naar Europa een halt toe te roepen. -
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
PREMIUM
Enquête corona-aanpak kent valse start, Kamer kritisch: ‘wappieclub’ en ‘niet ons probleem’
-
-
-
PREMIUM
Uslu worstelt met besluit Ongehoord Nederland: ‘Er wordt een heel bedreigende sfeer gecreëerd’
Media-staatssecretaris Gunay Uslu heeft meer tijd nodig voor de vraag of Ongehoord Nederland uit het publieke bestel moet worden gezet. Ze zal niet zoals aangekondigd voor het zomerreces een besluit nemen, maar pas ná de zomer. Dit bevestigen bronnen op het ministerie van OCW. -
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen.