Volledig scherm
PREMIUM
Maarten Houben © Rene Manders

Burgemeester Nuenen ontwijkt salariskorting door antikraak te wonen

Burgemeester Maarten Houben van Nuenen boekt op omstreden wijze financieel voordeel omdat hij zijn huis, dat eigendom is van de gemeente, voor een prikkie huurt van leegstandsbeheerder Ad Hoc. De burgemeester ontsnapt op die manier aan een salariskorting die kan oplopen tot 18 procent. 

Quote

Je hebt als burgemees­ter snel de schijn tegen dat je wordt bevoor­deeld

Ambtenaar gemeente Nuenen

In vergelijking met burgemeesters in een ambtswoning scheelt hem dat maandelijks honderden euro’s. De opzet van de burgemeester en de gemeente heeft vorig jaar vragen opgeroepen. Maar ondanks waarschuwingen voor discussie over zijn integriteit nam Houben het risico.

CDA’er Houben woont sinds een jaar antikraak in de helft van een langgevelboerderij. Die kocht de gemeente Nuenen in 2010 voor veel geld voor de ontwikkeling van Nuenen-West. Voor het huis, met een getaxeerde waarde van 440.000 euro, betaalt hij per maand 340 euro aan Ad Hoc. Zijn keuze voor een huis van de gemeente leidde tot discussie op het gemeentehuis in Nuenen, op het provinciehuis in Den Bosch en op het ministerie van Binnenlandse Zaken in Den Haag, blijkt uit documenten die de gemeente op verzoek van deze krant openbaar heeft gemaakt.