CDA-leider Sybrand Buma.
Volledig scherm
CDA-leider Sybrand Buma. © ANP

Buma wordt burgemeester in Leeuwarden

CDA-leider Sybrand Buma verlaat de Tweede Kamer om burgemeester van Leeuwarden te worden. De gemeenteraad in de Friese hoofdstad wees hem vanavond aan als opvolger van PvdA’er Ferd Crone.

In een eerste reactie zegt Buma het een lastige afweging te hebben gevonden: ,,Ik heb weleens gezegd: het is makkelijker om de politiek in te komen dan eruit te gaan.‘’ Hij spreekt van het juiste moment, maar wil niet zeggen dat hij klaar was in Den Haag. ,,Er is geen klaar.’’

Het burgemeesterschap van Leeuwarden is voor hem een droombaan.  Hij wist dat als de vacature vrij zou komen, hij een brief zou schrijven, zei hij vanavond. Buma gelooft niet dat zijn vertrek van het Binnenhof invloed zal hebben op de regeringscoalitie. ,,Deze coalitie heeft een hechtheid die maakt dat die gewoon door kan gaan.’’

Het vertrek van  de 53-jarige Buma komt niet onverwacht: op het Binnenhof werd al enige tijd rekening gehouden met een aanstaand afscheid. Zelf liet Buma steeds in het midden of hij had gesolliciteerd.

Voetsporen

Buma treedt als burgemeester in de voetsporen van zijn vader en grootvader, die eveneens eerste burger waren in Friesland. Buma was sinds 2002 lid van de Tweede Kamer, waarvan de laatste negen jaar als fractieleider. 

Volgens de voorzitter van de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad, Eline de Koning (PvdA), is Buma in staat ‘het boegbeeld van Leeuwarden te worden'. Zij roemde in het bijzonder zijn Haagse en Brusselse netwerk en het feit dat Buma Fries spreekt. 

Telefoontje

Buma werd vanavond eerst persoonlijk op de hoogte gebracht van zijn voordracht, die nog door het kabinet bekrachtigd moet worden. Tot die tijd was het nagelbijten voor Buma. ,,Ik had ook een telefoontje kunnen krijgen dat ik het niet zou worden, ik weet niet eens of je dan een telefoontje krijgt.’’

Verder zegt hij ‘zeer vereerd’ te zijn. ,,Als geboren en getogen Fries voel ik me in Leeuwarden thuis. Het is voor mij eerder thuiskomen dan weggaan. Ik wil voor de stad en dorpen van Leeuwarden doen wat ik kan doen. Dat valt niet te combineren met het Kamerlidmaatschap.’’ 

Haagse collega's feliciteren Buma met zijn aanstaande benoeming. Volgens minister-president Mark Rutte verliest dit kabinet een 'steunpilaar'.  ,,We gunnen hem deze kans enorm. Leeuwarden mag in zijn handen knijpen", aldus Rutte.

Waarschijnlijk kiest de CDA-fractie komende dinsdag al een opvolger. Kamerleden Pieter Heerma en Madeleine van Toorenburg worden getipt als mogelijke opvolger. Ook een scenario waarbij Mona Keijzer of Raymond Knops hun staatssecretariaat opgeven om als fractieleider terug te keren in de Kamer wordt niet uitgesloten.

Gegadigden

Naast Buma meldden zich twaalf gegadigden om Crone op te volgen, die eind deze maand gekozen hoopt te worden als lid van de Eerste Kamer. Buma nam het op tegen 8 mannen en vier vrouwen. De meeste sollicitaties kwamen van VVD’ers (3), gevolgd door de PvdA (2), CDA (2), GroenLinks (1) en een onbekende, lokale partij (1). Drie sollicitanten waren partijloos.