Boeren behouden vaste zetels in waterschappen, bedrijven verliezen inspraak
Boeren blijven ook in de toekomst recht houden op vaste zetels in de waterschapsbesturen. Het ambitieuze plan van GroenLinks en D66 om de geborgde zetels bij de waterschappen helemaal af te schaffen, heeft het niet gered. Samen met Pieter Grinwis (CU) zijn de partijen tot een compromis gekomen waarbij de niet-verkiesbare plaatsen in de waterschappen toch niet helemaal verdwijnen.
De waterschappen - 21 besturen die zowat alles over water in ons land bepalen - gaan toch niet volledig op de schop. De besturen worden iedere vier jaar democratisch gekozen, maar een aantal zetels is al bij voorhand gereserveerd voor boeren, bestuurders en beheerders van natuurgebieden. Via een initiatiefwet probeerden Kamerleden Bromet (GroenLinks) en De Groot (D66) deze ‘geborgde zetels’ volledig af te schaffen, met als doel de verdere democratisering van de waterschappen.
De initiatiefnemers stuitten op felle tegenstand: met de geborgde zetels zou kennis en deskundigheid uit de waterschappen verdwijnen, waarschuwden met name VVD, CDA en BBB. Toch leek een meerderheid te kunnen leven met het voorstel van D66 en GroenLinks. Pieter Grinwis (CU) stak er alsnog een stokje voor en kwam uiteindelijk samen met initiatiefpartijen D66 en GroenLinks met een amendement. Hun voorstel: de geborgde zetels worden niet afgeschaft, maar teruggebracht naar een totaal van vier per waterschap; twee voor boeren (ongebouwd) en twee voor natuur. De zetels voor bedrijven vervallen dus. Wel sneuvelt de verplichte geborgde zetel in het dagelijkse bestuur, dat meestal uit vijf personen bestaat en wordt voorgezeten door de dijkgraaf.
‘Mooi staaltje polderdemocratie’
Aanvankelijk was sleutelspeler PVV van plan vóór de initiatiefwet van D66 en GroenLinks te stemmen, meldde PVV’er Barry Madlener aan deze site. Grinwis bracht hem echter tot nieuwe inzichten in het debat twee weken geleden. ,,Een meerderheid in deze Kamer wil meer democratie in de waterschappen, maar dat voorstel zal in de Eerste Kamer sneuvelen”, aldus Madlener. De PVV ziet hierom toch heil in een compromis. ,,Dat lijkt nu best wel haalbaar. Het gaat niet helemaal volgens het initiatiefvoorstel, maar ik voel dat het zonde is als we dat nu niet doen.”
D66 en GroenLinks kozen eieren voor hun geld en besloten uiteindelijk met Grinwis in zee te gaan, waardoor het wetsvoorstel inclusief amendement vandaag met ruime meerderheid werd aangenomen door de Tweede Kamer. ,,Een mooi staaltje polderdemocratie”, aldus Grinwis. Het is nu aan de initiatiefpartijen om de wet in de Eerste Kamer te verdedigen. Door de verhoudingen in de Senaat lijkt het erop dat ook daar de wet met aanpassing wordt aangenomen, en de geborgde zetels wel worden verminderd, maar zeker nog niet verdwijnen.
Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Geen vet eten om hartkwaal te voorkomen? Een hardnekkige fabel, zegt cardioloog
-
podcast
Ook Rutte in zijn vieze Saab krijgt het niet voor elkaar
Ook 24 uur onderhandelen bracht geen landbouwakkoord , terwijl het o zo nodig is in de stikstofaanpak dat boeren en kabinet op een lijn komen. Wat nu? En hebben minister Sigrid Kaag (Financiën) en haar collega’s de boekhouding van de overheid wel op orde? -
PREMIUMOnder politici
Woensdag gehaktdag, maar het kabinet heeft al 23 jaar niets te vrezen
Verantwoordingsdag (de derde woensdag in mei) heeft sinds de invoering in 2000 nooit vuurwerk opgeleverd. Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. -
Verdachte verplicht naar rechtszaak laten komen, blijkt (te) duur: niet 5 maar ruim 23 miljoen euro
De Tweede Kamer wilde dat verdachten verplicht aanwezig zouden zijn bij hun strafzaken en de uitspraak, maar een plan daarvoor is uitgesteld: het blijkt onder meer te duur te zijn. -
Een spreidingswet voor asielzoekers wil (bijna) iedereen, maar niet déze spreidingswet
Bijna een jaar na de aankondiging sprak de Tweede Kamer voor het eerst over de spreidingswet die asielzoekers eerlijk over het land moet verdelen. In een gesprek met bestuurders en deskundigen was de boodschap duidelijk: er moet een wet komen, maar dan wel een betere.
-
PREMIUMzes vragen
Een zonneboiler levert gratis warm water: in zoveel jaar verdien je hem terug
-
-
-
PREMIUMpolitiek wil actie
Royce de Vries: Filmpjes van aanslag op mijn vader vreselijk, maar nieuwe wet lost niets op
Het actief opsporen en vervolgen van verspreiders van geweldsvideo’s is niet alleen extreem moeilijk, maar ook zinloos, zeggen diverse strafrechtdeskundigen. De wet biedt vaak al voldoende handvatten om filmers strafrechtelijk aan te pakken, stelt advocaat Royce de Vries in een reactie op het plan van CDA en PvdA. ,,Zelf heb ik het als vreselijk ervaren dat de beelden na de aanslag op mijn vader zo massaal werden verspreid. Toch denk ik dat er hier geen taak ligt voor de wetgever.” -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.