Belofte kabinet: 125.000 mensen extra aan het werk in de zorg
Het dreigende personeelstekort in de zorg moet in 2022 zijn weggewerkt. Dan moeten er zeker 125.000 mensen extra aan het werk zijn. Die ambitie spreken de drie zorgbewindslieden in Rutte III morgen uit in deze krant. Lukt dat niet, dan dreigen grote problemen; niet alleen in verzorgingshuizen, maar ook in ziekenhuizen en de geestelijke gezondheidszorg.
Delen per e-mail
Zorgministers Hugo de Jonge en Bruno Bruins en staatssecretaris Paul Blokhuis trekken deze kabinetsperiode 347 miljoen euro uit om meer studenten, zij-instromers en herintreders te laten kiezen voor een baan in de zorg. Iedereen in opleiding moet straks kunnen rekenen op een stageplek.
De grootste daling van het tekort (zo'n 30.000 duizend extra mensen) moet komen uit de verhoging van het aantal herintreders en zijinstromers met 20 procent per jaar. Maar ook het uitbreiden van alle arbeidscontracten met 1 uur kan het tekort al met 20.000 fte's verminderen.
Begeleiding
De ministers komen met een aanvalsplan om de arbeidsmarkt aan te zwengelen in 28 regio's, die financieel worden afgerekend op hun plannen om meer zorgpersoneel te rekruteren. Er komt een onafhankelijke adviescommissie die de regio's begeleidt om de afgesproken doelen te halen.
Binnen vijf jaar moet het tekort zo zijn weggewerkt, is de nadrukkelijke wens van de bewindslieden. Minister Hugo de Jonge zegt daarover: ,,We leggen de lat bewust hoog voor onszelf. Ik leg straks liever uit dat we onze ambitie net niet halen dan dat we onszelf geen doel meer zouden durven stellen.”
Het kabinet denkt ook handen aan het bed vrij te maken door te snijden in de administratieve rompslomp voor verpleegkundigen. Dat soort werk, maar ook bijvoorbeeld de catering of schoonmaak, kan dan worden overgenomen door werkzoekenden die nu nog aan de kant staan.
Haalbaar
Minister Bruins over de haalbaarheid van het plan: ,,Het Centraal Planbureau zegt dat het te doen is. En we zijn al begonnen. Van de beschikbare 347 miljoen euro voor de arbeidsmarkt is al 80 miljoen vrijgekomen, waarmee nu bijna 60.000 mensen worden opgeleid in de zorg. Om met patiënten te werken, maar ook als stagebegeleider."
Lees een uitgebreid interview met zorgministers Hugo de Jonge en Bruno Bruins in deze krant.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hiddema: Blij dat ik uit de politiek ben
Voormalig Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie Theo Hiddema is blij dat hij niet meer in de politiek actief is. Dat zegt hij tegen De Telegraaf. ,,Het was een geestelijke dwangbuis waar ik niet meer in verder kon na alle aantijgingen van antisemitische drek. Ik werd er politiek depressief van. Ik ben nu weer strafrechtadvocaat en dat bevalt me goed.’’ -
OMT adviseert tegen openen basisscholen op 25 januari
De basisscholen en de kinderopvangcentra kunnen het best voorlopig dicht blijven. Een opening op 25 januari, zoals het kabinet overweegt, is niet verstandig. Dat staat in een advies van het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet, bevestigen ingewijden na berichtgeving door de NOS. -
VIDEO OMT-berekening: één op tien heeft nu Britse coronavariant, maatregelen tot de lente
Nederland zit mogelijk vast aan lockdown-maatregelen tot de lente of tot er genoeg mensen ingeënt zijn. Dat blijkt uit het nieuwe OMT-advies. De experts vinden dat extra actie nodig is nu de nieuwe Britse variant zich snel verspreidt en volgens prognoses in maart leidt tot een derde golf. Een avondklok of reisbeperkingen zijn nog opties. -
Video Avondklok steeds dichterbij, ook in Tweede Kamer groeit de steun
Er lijkt alsnog een avondklok te worden ingesteld. In de Tweede Kamer tekent zich langzamerhand een meerderheid af die dit steunt. Volgens ingewijden bereidt het kabinet de maatregel al voor, morgen worden in ieder geval extra maatregelen afgekondigd, liet minister Hugo de Jonge vanmiddag weten. -
PREMIUM
Ministerraadnotulen VN en Dutchbat hadden volgens minister meer kunnen doen om val Srebrenica te voorkomen
Dutchbat had volgens toenmalig Defensieminister Voorhoeve meer kunnen doen om de val van Srebrenica te voorkomen, blijkt uit vrijgegeven ministerraadnotulen uit 1995. Ook wist Defensie kort na de val al van de genocideplannen van de Bosnische Serviërs via twee hooggeplaatste Nederlandse ooggetuigen, die in allerijl werden teruggehaald en een spreekverbod kregen.
-
Kabinet bijeen over coronamaatregelen: avondklok en nóg strengere regels voor visite
Het kabinet wil nog eens een verzwaring van de coronamaatregelen, bovenop de al geldende lockdown. Ingrediënten zijn een avondklok en strengere regels rond reizen, visite en quarantaine. Die avondklok zou mogelijk op vrijdag al ingaan en lopen van 20.30 uur tot 04.30 uur. -
PREMIUM
Achtergrond Dit was kabinet Rutte III en dit is het huiswerk dat achterblijft
Rutte III wist onderlinge problemen te bezweren en lang de gevaren van buiten te pareren. Toch is de toeslagenaffaire het kabinet alsnog fataal geworden. Er blijft nog heel wat huiswerk achter voor de opvolger. -
PREMIUM
Kabinet betaalt letterlijk hoge prijs voor toeslagenrapport: 1,3 miljard euro erbij
Het demissionaire kabinet trekt vanwege de toeslagenaffaire nog even flink de portemonnee. Alleen al de compensatie voor slachtoffers kost dit jaar 900 miljoen euro extra. Door extra uitgaven aan royalere informatieverstrekking en betere dienstverlening bedraagt het totale prijskaartje voor dit jaar 1,3 miljard euro.