Avondklok steeds dichterbij, ook in Tweede Kamer groeit de steun
VideoEr lijkt alsnog een avondklok te worden ingesteld. In de Tweede Kamer tekent zich langzamerhand een meerderheid af die dit steunt. Volgens ingewijden bereidt het kabinet de maatregel al voor, morgen worden in ieder geval extra maatregelen afgekondigd, liet minister Hugo de Jonge vanmiddag weten.
Delen per e-mail
Daarom wordt woensdag, waarschijnlijk rond 13.00 uur, een persconferentie gehouden. Anders dan gebruikelijk is dit eerder op de dag en niet om 19.00 uur, zodat de Tweede Kamer de kans heeft er meteen over in debat te gaan.
Het instellen van de avondklok is nog niet in beton gegoten, omdat er een nader advies van het OMT moet komen vandaag, waaruit de ‘opbrengst’ van de maatregel zou moeten blijken. ,,Maar we zitten eigenlijk met twee uitbraken ineen: van het gewone coronavirus en de Britse variant, daardoor kunnen we geen enkele maatregel taboe verklaren”, aldus een betrokkene.
Het kabinet gaat er in het scenario vanuit dat de avondklok gaat gelden tot 9 februari. Op overtreding zou een boete komen te staan van 95 euro. Maar over hoe laat de avondklok dan zou ingaan, wordt ook nog gesteggeld: 20.00 uur is een optie, maar 24.00 uur 's avonds ook.
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
Thuis
Er wordt ook nog gekeken naar het beperken van bezoek thuis. Nu is het advies daarvoor nog twee gasten maximaal, maar dat zou teruggebracht kunnen worden naar één. Ook liggen er nog mogelijkheden om reisrestricties op te leggen, bijvoorbeeld dat mensen niet hun provincie mogen verlaten, behalve bij hoge uitzondering.
Alles is er volgens ingewijden op gericht om het aantal besmettingen extra te drukken, ‘zodat de scholen weer open kunnen op 9 februari’.
In de Tweede Kamer was tot vorige week echter nog helemaal geen meerderheid voor zo’n ‘ingrijpende maatregel’ als een avondklok. Maar inmiddels klinkt achter de schermen dat PvdA en GroenLinks niet van plan lijken om de avondklok te blokkeren. Wel willen ze overtuigd worden, maar het tegenhouden doen ze waarschijnlijk niet. Daarmee zou er een meerderheid in de Tweede Kamer zijn.
Kritiek klinkt er overigens nog wel. ,,Mensen zijn het al zat, laat staan als je hun rondje wandelen of hardlopen ’s avonds af gaat pakken’’, zegt een ingewijde. ,,Dan zouden ze wel eens zoiets kunnen hebben van: lazer dan maar op met die andere maatregelen, ik kap ermee.”
Luister nu naar onze politieke podcast Politiek Dichtbij:
Partijen klagen achter de schermen ook al dat de huidige maatregelen nog beter nageleefd én gehandhaafd zouden kunnen worden. Bijvoorbeeld als het gaat om thuiswerken, het handhaven en controleren van coronaquarantaine en het beperken van internationaal vliegverkeer.
In dat laatste geval wordt bekeken of mensen die naar Nederland reizen niet alleen een negatieve uitslag van een PCR-test moeten kunnen tonen, maar ook nog een sneltest moeten doen. Nu geldt de sneltestregel alleen voor Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk.
In een brief aan de Tweede Kamer legt minister Hugo de Jonge (Zorg) summier uit dat nieuwe maatregelen evenwel onvermijdelijk zijn. ,,Het OMT heeft in haar 96ste advies aangegeven dat het landelijke beeld van de besmettingscijfers in algemene zin zeer zorgelijk blijft. De nieuwe virusvarianten kunnen hier in de komende weken in sterkere mate aan gaan bijdragen. Het kabinet acht het daarom noodzakelijk op de kortst mogelijke termijn extra maatregelen te treffen.”
Het kabinet wil morgen om 09.00 uur de knoop doorhakken, dan moet helder worden welke extra maatregelen van kracht worden.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VIDEO
Wilders neemt het op voor Arib: ‘Ik vind het een smerig stuk’
Achter de schermen klinkt steeds meer stevige kritiek op Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib, stelt RTL Nieuws na gesprekken met tien (oud-)politici en ambtelijk betrokkenen. PVV-leider Geert Wilders vindt het ‘een beetje laf’ dat de critici zich anoniem hebben geuit. ,,Ik vind het een smerig stuk naar haar toe.” -
VIDEO
Rutte wil risico nemen nu Nederlanders de coronamaatregelen ‘aardig zat zijn’
Het kabinet wil versoepelingen toestaan en daarbij een ‘beetje risico nemen’, omdat Nederland de coronamaatregelen ‘zat is’. ,,Op zijn Hollands gezegd: het moet wel vol te houden zijn", zei premier Mark Rutte vanavond tijdens een persconferentie. -
PREMIUMINTERVIEW
Omtzigt neemt even gas terug: ‘Het gebrek aan tegenmacht sloopt ook mij’
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt beet zich als een bezetene vast in drie affaires tegelijk en moet nu even een tandje terugschakelen. Het was allemaal te slopend, zegt hij na afronding van een nieuw boek met verbeterplannen voor de rechtsstaat. ,,Ik moet minder gaan werken, maar ik wil door.’’ -
PREMIUMVerkiezingen
Esther Ouwehand: ‘Als Rutte het aantal dieren met 50 procent wil verlagen, wil ik praten’
De Partij voor de Dieren wil best met de VVD in een coalitie stappen, zegt lijsttrekker Esther Ouwehand. ,,Als Rutte bereid is om het aantal dieren met 50 procent te verlagen, zeg ik: dat is een mooi begin, laten we praten.’’ -
Vanaf mei coronaprik bij diabetes en astma, nog ziekere mensen al volgende week aan de beurt
Eén miljoen mensen met een medische aandoening zoals diabetes of astma krijgen vanaf begin mei een uitnodiging voor een coronavaccinatie. Dat staat in de brief die minister De Jonge (Volksgezondheid) vanavond naar de Tweede Kamer zal sturen, melden ingewijden.
-
KIJK TERUG
Kaag ziet gebrek aan durf bij coronabeleid: ‘We moeten leren leven met het virus, coronalens kan verblinden’
Massaal testen en een vaccinatiebewijs vormen volgens D66 een belangrijke sleutel voor het lockdown-slot, maar het ontbreekt aan veel politiek leiders aan moed om zulke plannen te steunen. -
PREMIUMInterview
SCP: Coronacrisis zaait verdeeldheid, overheid moet voorkomen dat vlam in pan slaat
De coronacrisis kan grote verdeeldheid zaaien tussen verschillende bevolkingsgroepen, waarschuwt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). De overheid moet voorkomen dat de vlam in de pan slaat. -
PREMIUM
PvdD-lijsttrekker Ouwehand lijkt in niets op bewoners van haar geboortedorp
Kerken in overvloed in het sterk protestantse Katwijk, en niet alleen in de oude dorpskernen. Toen kleuter Esther Ouwehand eind jaren zeventig met haar ouders naar de nieuwbouwwijk Rijnsoever verhuisde, stond de kerk er al te wachten.