Avondklok steeds dichterbij, ook in Tweede Kamer groeit de steun
VideoEr lijkt alsnog een avondklok te worden ingesteld. In de Tweede Kamer tekent zich langzamerhand een meerderheid af die dit steunt. Volgens ingewijden bereidt het kabinet de maatregel al voor, morgen worden in ieder geval extra maatregelen afgekondigd, liet minister Hugo de Jonge vanmiddag weten.
Daarom wordt woensdag, waarschijnlijk rond 13.00 uur, een persconferentie gehouden. Anders dan gebruikelijk is dit eerder op de dag en niet om 19.00 uur, zodat de Tweede Kamer de kans heeft er meteen over in debat te gaan.
Het instellen van de avondklok is nog niet in beton gegoten, omdat er een nader advies van het OMT moet komen vandaag, waaruit de ‘opbrengst’ van de maatregel zou moeten blijken. ,,Maar we zitten eigenlijk met twee uitbraken ineen: van het gewone coronavirus en de Britse variant, daardoor kunnen we geen enkele maatregel taboe verklaren”, aldus een betrokkene.
Het kabinet gaat er in het scenario vanuit dat de avondklok gaat gelden tot 9 februari. Op overtreding zou een boete komen te staan van 95 euro. Maar over hoe laat de avondklok dan zou ingaan, wordt ook nog gesteggeld: 20.00 uur is een optie, maar 24.00 uur 's avonds ook.
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
Thuis
Er wordt ook nog gekeken naar het beperken van bezoek thuis. Nu is het advies daarvoor nog twee gasten maximaal, maar dat zou teruggebracht kunnen worden naar één. Ook liggen er nog mogelijkheden om reisrestricties op te leggen, bijvoorbeeld dat mensen niet hun provincie mogen verlaten, behalve bij hoge uitzondering.
Alles is er volgens ingewijden op gericht om het aantal besmettingen extra te drukken, ‘zodat de scholen weer open kunnen op 9 februari’.
In de Tweede Kamer was tot vorige week echter nog helemaal geen meerderheid voor zo’n ‘ingrijpende maatregel’ als een avondklok. Maar inmiddels klinkt achter de schermen dat PvdA en GroenLinks niet van plan lijken om de avondklok te blokkeren. Wel willen ze overtuigd worden, maar het tegenhouden doen ze waarschijnlijk niet. Daarmee zou er een meerderheid in de Tweede Kamer zijn.
Kritiek klinkt er overigens nog wel. ,,Mensen zijn het al zat, laat staan als je hun rondje wandelen of hardlopen ’s avonds af gaat pakken’’, zegt een ingewijde. ,,Dan zouden ze wel eens zoiets kunnen hebben van: lazer dan maar op met die andere maatregelen, ik kap ermee.”
Luister nu naar onze politieke podcast Politiek Dichtbij:
Partijen klagen achter de schermen ook al dat de huidige maatregelen nog beter nageleefd én gehandhaafd zouden kunnen worden. Bijvoorbeeld als het gaat om thuiswerken, het handhaven en controleren van coronaquarantaine en het beperken van internationaal vliegverkeer.
In dat laatste geval wordt bekeken of mensen die naar Nederland reizen niet alleen een negatieve uitslag van een PCR-test moeten kunnen tonen, maar ook nog een sneltest moeten doen. Nu geldt de sneltestregel alleen voor Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk.
In een brief aan de Tweede Kamer legt minister Hugo de Jonge (Zorg) summier uit dat nieuwe maatregelen evenwel onvermijdelijk zijn. ,,Het OMT heeft in haar 96ste advies aangegeven dat het landelijke beeld van de besmettingscijfers in algemene zin zeer zorgelijk blijft. De nieuwe virusvarianten kunnen hier in de komende weken in sterkere mate aan gaan bijdragen. Het kabinet acht het daarom noodzakelijk op de kortst mogelijke termijn extra maatregelen te treffen.”
Het kabinet wil morgen om 09.00 uur de knoop doorhakken, dan moet helder worden welke extra maatregelen van kracht worden.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Onderhandelingen over landbouwakkoord gaan nog weken door: ‘Als dit een marathon is, zijn we op een derde’
-
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen. -
met video
Sigrid Kaag weegt impact op gezin mee: ‘Zoon wil niet dat ik langskom, bang om nageroepen te worden’
Minister Sigrid Kaag (Financiën) denkt er vooralsnog niet aan te stoppen met de politiek, zei ze vanochtend. Maar voorafgaand aan de ministerraad lichtte ze wel verder toe wat de impact is van alle bedreigingen op haar gezin. ,,Mijn zoon wil niet dat ik langskom.’’ -
PREMIUM
Kan Nederland 70.000 asielzoekers aan? VVD zegt ‘nee’, ChristenUnie zegt ‘ja’
Twee partijcongressen, twee coalitiepartners, twee denkwijzen over asiel. De verschillen tussen VVD en ChristenUnie zijn groot, bleek zaterdag in Apeldoorn. Voor VVD-leider Rutte tikt de klok, zijn partij wil vóór de zomervakantie een migratieplan van het kabinet zien. -
PREMIUM
Afrika is een slapende reus die langzaam wakker wordt: in strijd met China voor bodemschatten
De Afrikaanse reus ontwaakt: in 2050 zijn er 2,4 miljard Afrikanen op het continent, twee keer zoveel als nu. Zonder Afrikaanse bodemschatten kan Europa zijn klimaatambities wel vergeten. Hoog tijd dus voor een Afrikastrategie, dacht het kabinet. Die ligt er nu, maar zijn we nog wel op tijd? En hoe doe je zaken met landen die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten en al wurgcontracten hebben gesloten met China?
-
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
-
-
-
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Rond deze tijd verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Tuinexpert Laurence Machiels weet raad: ,,Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.’’ -
PREMIUMnieuw stelsel4
Kunnen gepensioneerden nu gekort worden? En 14 andere prangende vragen
Wat er precies gaat veranderen in het nieuwe pensioenstelsel is voor veel mensen onduidelijk en zorgt bij sommigen voor stress en slapeloze nachten. ‘Blijft mijn pensioen even hoog?’ In een Q&A met deze site geeft pensioenminister Carola Schouten concrete antwoorden op jullie vragen: ‘Er wordt niet gegokt met je pensioengeld.’