Asieldeal maakt niemand écht blij: ‘Pijnlijk’
Met de asieldeal van het kabinet is niemand écht blij: de coalitiepartijen zijn immers tot een compromis gekomen en vanuit de oppositie klinkt ook felle kritiek.
Het kabinet kwam, na maanden van chaos rond aanmeldcentrum Ter Apel, gistermiddag met een deal die soelaas moet gaan bieden. Enerzijds worden gezinsherenigingen vertraagd, anderzijds komt er z’n 740 miljoen euro voor flexwoningen en opvang. Maar coalitiepartijen VVD en ChristenUnie, bijvoorbeeld, lichten de voor hun gunstige delen van de afspraken vooral uit. De strengere onderdelen, zoals het pauzeren van gezinshereniging, is voor de VVD een overwinning, terwijl de ChristenUnie blij is met kleinschaliger opvang.
Dat er 1250 vluchtelingen elders in Europa geplaatst gaan worden in plaats van in ons land, is nog zo’n voorbeeld: de VVD spreekt van minder instroom, ChristenUnie noemt het ‘pijnlijk’.
Het CDA noemt de maatregelen ‘noodzakelijk om de opvang op orde te brengen en de grip op migratie terug te krijgen’, aldus CDA-Tweede Kamerlid Anne Kuik. ,,We hebben een puinhoop van onze asielopvang gemaakt. Goed dat het kabinet nu structurele en noodoplossingen biedt”, zegt D66’er Anne-Marijke Podt.
De VVD laat weten er ‘streng op toe te zien’ of de maatregelen voldoende zijn om de asielcrisis op te lossen. Hoewel het kabinet nog doorwerkt aan een wet om gemeenten, zoals in Tubbergen is gedaan, te dwingen asielzoekers op te vangen, wil de VVD daar vanaf, zegt VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans.
Gemengde gevoelens
De ChristenUnie blijft naar eigen zeggen met ‘gemengde gevoelens’ achter over de maatregelen, schrijft CU-Tweede Kamerlid Don Ceder in een blog op de partijsite. Vooral de aanscherpingen rondom gezinshereniging (nareizigers) liggen bij de partij moeilijk. De Kamerfractie staat wel achter een aantal andere maatregelen, zoals die voor Ter Apel. ‘Ik hoop dat we die voor Nederland beschamende situatie dan ook binnenkort niet meer zien en nooit meer zien.’
Vanuit de oppositie klinkt vooral kritiek over het pakket. GroenLinks vindt dat de rechten van vluchtelingen verder worden ingeperkt. Volt-Kamerlid Marieke Koekkoek noemt het ‘ontzettend wrang’ dat er door ‘bewust beleid’ van het kabinet een asielcrisis ontstaat, en het kabinet als ‘oplossing’ de asielinstroom gaat inperken en gezinshereniging moeilijker gaat maken.
Asielstop niet mogelijk
PVV, Groep Van Haga en JA21 vinden de plannen niet ver genoeg gaan. De drie fracties pleiten al langer voor een asielstop. Maar dat is niet mogelijk, zei premier Mark Rutte vrijdag. ,,Een asielstop kan niet. Dan moeten we uit de Europese Unie stappen, dat gaat niet.”
Het steekt PVV-leider Geert Wilders ook dat er meer huurwoningen naar statushouders gaan. Het percentage huurhuizen dat voor hen beschikbaar komt wordt tijdelijk opgeschroefd van 8 naar 12 procent. Er zullen ook meer flexwoningen worden gebouwd, een derde daarvan gaat naar statushouders, twee derde gaat naar andere woningzoekenden. Daarmee is het aandeel dat naar mensen die een verblijfsvergunning hebben gekregen, veel hoger dan normaal. Normaliter gaat volgens het kabinet zo’n 5 à 10 procent van de woningen naar statushouders.
Diefstal van huizen en geld
Volgens minister voor Wonen Hugo de Jonge is dat te rechtvaardigen. ,,Anders moet je iedere week één of twee nieuwe azc’s (asielzoekerscentra) openen.’’
Wilders noemt dat echter ‘smerige diefstal van onze huizen en ons geld’. ‘Voor al die profiteurs en klaplopers. Nu heb je Nederlanders echt in hun ziel geraakt, dit zullen we je nooit vergeven’, schrijft hij op Twitter aan Rutte.
Ook vanuit de uitvoeringsinstanties klinkt kritiek. VluchtelingenWerk Nederland wijst op de smerige toiletten en het gebrek aan hygiëne op het veld voor het aanmeldcentrum in Ter Apel. Dat moet uiterlijk 10 september leeg zijn, maar dat volgt dus op weken van chaos. VluchtelingenWerk Nederland snapt niet waarom nu pas ingegrepen wordt. ,,Ik ben er met enige regelmaat en het is daar ook gewoon vies, vuil en onverantwoord,” zei bestuursvoorzitter Frank Candel in het NOS Radio 1 Journaal.
Volgens hem is de inspectiedienst van het ministerie eerder in Ter Apel geweest en dus snapt hij niet waarom nu pas wordt ingegrepen.
‘Grote negatieve gevolgen voor kinderen’
Unicef verzet zich tegen de maatregel om gezinshereniging moeilijker te maken. Vooruit gevluchte mannen kunnen hun gezin straks alleen nog naar Nederland halen als ze een woning hebben. Volgens Unicef Nederland gaat dat in tegen bestaande regels en het VN-Kinderrechtenverdrag. ,,Kinderen hebben het recht om spoedig herenigd te worden met hun ouders”, schrijft de VN-organisatie zaterdag in een verklaring. Dit plan heeft volgens Unicef ‘grote negatieve gevolgen’ voor kinderen, die onnodig lang gescheiden zouden blijven van hun ouders.
Vrijdagavond werden nog honderden asielzoekers geëvacueerd en naar andere locaties gebracht. Toch sliepen nog enkele honderden buiten, zij waren bang om weg te gaan uit vrees dat hun aanvraag dan later wordt behandeld.
Bekijk onze video’s over de problemen onder asielzoekers in Nederland:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
-
Met video
Kaag nog niet klaar met KLM na coronasteun: ‘Het is gewoon onvoldoende’
Het kabinet is nog niet klaar met KLM, dat er van wordt beschuldigd dat het niet goed is omgegaan met de coronasteun die de vliegmaatschappij kreeg. Extern juridisch onderzoek moet uitwijzen of het zin heeft als het kabinet naar de rechter stapt. -
PREMIUMAnalyse
Een papieren oplossing? Stop op gezinsherenigingen stelt migratie hooguit vijftien maanden uit
Het kabinet remt de instroom van asielzoekers tijdelijk iets af, maar tuigt de asielopvang weer wat op. Na de bed-bad-brooddiscussies en het kinderpardon is het zoveelste politieke compromis op asiel bereikt. -
GroenLinks ‘trekt lessen’ om verlies Senaatszetel door stemrel in vervolg te voorkomen
GroenLinks in Zuid-Holland laat een externe evaluatie uitvoeren naar de manier waarop de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen is samengesteld. De partij wil hier ‘lessen uit trekken voor de toekomst’. -
met video
Moederbedrijf Albert Heijn onder vuur in Kamer over ‘graaiflatie’: ‘Waar is uw moraal?’
In de Tweede Kamer is hard uitgehaald naar de bedrijfstop van Ahold Delhaize, het moederbedrijf van Albert Heijn. Want verhoogt het bedrijf stiekem de prijzen iets extra nu de inflatie hoog is? Is er sprake van graaiflatie? ‘Onze kosten zijn gestegen, de winst staat juist onder druk.’
-
Rutte wacht zware verwijten in debat over aardgaswinning Groningen
Het Hogeland, Groningen, Eemsdelta -
-
-
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen. -
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Rond deze tijd verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Tuinexpert Laurence Machiels weet raad: ,,Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.’’