Ivo Opstelten
Volledig scherm
Ivo Opstelten © ANP

Ambtenaar: ‘Opstelten stuurde wél aan op vervolging Wilders’

Geert-Jan Knoops, advocaat van Geert Wilders, zegt dat er politieke druk is uitgeoefend om PVV-voorman Geert Wilders voor de rechter te krijgen. Dat meldt De Telegraaf , onder meer op basis van een anonieme bron die in 2011 werkzaam was bij het departement Veiligheid en Justitie.

Volgens De Telegraaf verklaart de onbekende ambtenaar dat hij destijds een gesprek opving tussen minister Opstelten en de toenmalig secretaris-generaal van het ministerie, Joris Demmink.

Opstelten zei volgens de ambtenaar expliciet dat het OM Wilders moest vervolgen „omdat hij ons te veel voor de voeten loopt.” Demmink kreeg die instructie omdat hij de minister zou vervangen tijdens een overleg met het college van procureurs-generaal, de landelijke leiding van het OM.

De ambtenaar  die zegt anoniem te willen blijven meent er niet op te vertrouwen dat zijn anonimiteit bij het OM is gewaarborgd. „Er gaat te veel mis bij het OM.” Volgens advocaat Knoops is hij wel bereid om zijn identiteit te onthullen tegenover het hof, en vragen te beantwoorden.

Minister Opstelten ontkent nog steeds enige bemoeienis met de zaak van Wilders. ,,Het antwoord is nee’’, zei Opstelten eerder tegen deze site, toen hem telefonisch werd gevraagd of de beschuldiging klopte. Het ministerie van Justitie en het OM beklemtonen dat laatstgenoemde zelfstandig tot het besluit is gekomen om de PVV-voorman te vervolgen.