Ambassadeurs die ‘het verschil willen maken’ vertrokken met laatste evacuatievlucht
De Nederlandse evacuatieoperatie in Kaboel is voorbij. De laatste Nederlandse vlucht is uit de Afghaanse hoofdstad vertrokken, meldt demissionair minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken. Ambassadeurs Caecilia Wijgers (Afghanistan) en Michel Rentenaar (Irak) vlogen mee met de laatste evacuatievlucht. Wie zijn zij?
Aan boord zijn onder meer de diplomaten en militairen die de afgelopen tijd vanaf het vliegveld hebben gewerkt. ,,Het is verschrikkelijk om Afghanistan na twintig jaar op deze manier te moeten verlaten”, twittert Kaag. ,,Met pijn in het hart zijn het ambassadeteam en militairen vertrokken met de laatste Nederlandse vlucht.”
Kaag erkent dat het vertrek van de Nederlanders ‘ingrijpende consequenties’ heeft voor de mensen die nog niet in veiligheid zijn gebracht. ,,De inzet blijft om, samen met internationale bondgenoten, allen te helpen die recht hebben op terugkeer of evacuatie en de Afghaanse bevolking te blijven steunen.”
Demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld zegt ‘gemengde gevoelens’ te hebben bij het vertrek van de laatste evacuatievlucht uit Kaboel. ,,We zien verschrikkelijke berichten over aanslagen”, aldus de bewindsvrouw.
‘Gepokt en gemazeld’
Als op iemand de sticker ‘gepokt en gemazeld in crisisgebied’ geplakt kan worden is het op Michel Rentenaar (59). De ambassadeur, met als standplaats de Iraakse hoofdstad Bagdad, werd deze week ingevlogen om in Kaboel de ambassadeur in Afghanistan, Caecilia Wijgers, bij te staan.
Afghanistan is geen onbekend land voor hem. Tussen 2009 en 2010 zat hij als diplomaat in Uruzgan. Rentenaar kan ‘met gevaar omgaan’, zei hij vorig jaar oktober in een interview met Het Parool toen hij net in Irak was. ,,Ik blijf heel rustig. Daar hebben we ook goede trainingen voor, hoor. Daarin leer je hoe je rustig kan blijven. Met ademhalingsoefeningen. Door te vertrouwen op je beveiligers.”
Tahrirplein
Rentenaar werkte eerder in Egypte, Jemen, de Palestijnse gebieden, Libanon en Oeganda. In 2011 zou hij ook hebben geholpen bij de evacuatie van vijf Nederlandse journalisten die vastzaten in hun hotel aan het Tahrirplein in Caïro. Door rellen konden zij niet weg. Met twee jeeps werden zij door de ambassade in veiligheid gebracht.
Rentenaar noemt zichzelf ‘een activistische wereldverbeteraar’. In zijn jeugd – hij groeide op in Amsterdam – leek het niet vanzelfsprekend dat hij diplomaat zou worden. Rentenaar was actief binnen de Communistische Partij Nederland (CPN), studentenvakbond LSVb en de anti-apartheidsbeweging. Uiteindelijk ging hij ‘het klasje’ van Buitenlandse Zaken doen omdat hij ‘het verschil wilde maken’.
Ook Wijgers (54) woonde en werkte al eerder in Afghanistan. In 2012 was ze adviseur bij de Nederlandse politietrainingsmissie in Kunduz. Ze is nog geen jaar ambassadeur in Kaboel. Omdat die post geldt als gevaarlijk – net als bijvoorbeeld Bagdad – wisselen Wijgers en haar plaatsvervanger om de paar weken. Daarom zat zij in Nederland toen de taliban Kaboel innamen. De hele Nederlandse ambassadestaf vertrok op een evacuatievlucht nog voor zij terugkeerde met een consulair noodteam en zo’n zestig militairen.
Matjes
De omstandigheden waarin Wijgers werkte waren zwaar. Communicatie ging lastig omdat er niet of slecht internet is, op het vliegveld waren nauwelijks faciliteiten en slapen moest op matjes op de vloer. Voordat Rentenaar werd ingevlogen kwam Wijgers ‘niet eens toe aan een paar uurtjes slaap per nacht’, zei plaatsvervangend secretaris-generaal Carola van Rijnsoever van het ministerie van Buitenlandse Zaken eerder tegen deze site.
Wijgers heeft minder ervaring in crisisgebied. Ze werkte in Litouwen, Pakistan, Burkina Faso en Ghana. Van 2018 tot 2020 was ze ambassadeur in Burundi, een land dat ze in een interview met De Gelderlander ‘het Zwitserland van Afrika’ noemde. Ze voelde zich er veilig. ,,Afghanistan was andere koek.”
Toch voelt ze zich thuis in ‘moeilijke’ standplaatsen, stelde een collega-ambassadeur deze week in De Volkskrant. ,,Wij vinden het werk in ontwikkelingslanden en conflictgebieden extra interessant, omdat je daar als diplomaat echt een verschil maakt.”
Dat ze nu is vertrokken uit Kaboel zal haar somber stemmen. ,,Eenmaal aan boord, blijf je aan boord”, zei ze eind juni bij het ceremoniële einde van de Nederlandse militaire missie in Afghanistan. Ze plaatste daarbij wel een kanttekening: ,,Zolang de situatie dat toelaat.”
Kijk onze video’s over de situatie in Afghanistan in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Van der Plas over premierschap: Geen ambitie maar zeg nooit nooit
Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) heeft niet de ambitie om premier te worden, maar zegt ‘nooit nooit'. Dat laat ze weten bij WNL op Zondag. -
VIDEO
Rutte: Kabinet werkt ‘heel hard’ aan noodplan, is ‘onze heilige plicht’
Het kabinet werkt ‘heel hard’ aan een noodplan voor de Nederlanders en Afghaanse helpers die achterblijven in Kaboel nadat Nederland de evacuaties stopt. ,,We werken koortsachtig – met anderen – aan hoe wij ze de komende tijd zo goed mogelijk kunnen ondersteunen", zei demissionair premier Mark Rutte. ,,Dat is onze heilige plicht.” -
De weg is vrij: Duitsland heft blokkade tegen einde benzineauto op
Duitsland ligt niet langer dwars bij de uitfasering van personenauto’s op fossiele brandstoffen. Brussel en Berlijn zijn het eens geworden over het behouden van enige ruimte voor auto’s op synthetische brandstoffen. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
1028 kinderen in crisisnoodopvang asielzoekers, onbekend of zij onderwijs en zorg krijgen
In de crisisnoodopvang voor asielzoekers (bedden in sporthallen, evenementenlocaties, tenten en op cruiseschepen) zitten 1028 kinderen. In totaal wonen bijna 6800 asielzoekers in deze noodlocaties. Van hen is dus bijna één op de zes jonger dan 18 jaar.
-
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
-
-
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
PREMIUM
Zij werken dag en nacht aan evacuatie in Afghanistan: ‘Zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk wegkrijgen’
De lijst met mensen die weg willen uit Afghanistan groeit nog elk uur. In het crisiscentrum van Buitenlandse Zaken wordt 24 uur per dag gewerkt om iedereen te evacueren. Een race tegen de klok, waarvan niemand weet of het gaat lukken.