Volledig scherm
John Feeley. © REUTERS

Ambassadeur VS in Panama stapt op vanwege Trump

John Feeley, de Amerikaanse ambassadeur in het Zuid-Amerikaanse land Panama, legt zijn functie neer. Hij wil niet langer werken voor president Donald Trump werken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken weet sinds eind vorig jaar dat Feeley ermee stopt.

Het opstappen van de ambassadeur heeft dan ook niets te maken met de recente controversiële uitspraken van Trump, die onder meer Haïti en El Salvador 'achterlijke' landen noemde, meldt de BBC.  Van over de hele wereld is afkeurend gereageerd op de racistische uitspraken van de Amerikaanse president.

Wel heeft het vertrek te maken met het algemene beleid van Trump. Volgens Feeley heeft hij toen hij ambassadeur werd gezworen dat hij zijn werk zou blijven doen, tot hij zich daar niet meer toe in staat achtte. Die tijd is nu gekomen, zegt hij in een verklaring.

Volgens het ministerie stopt  Feeley om 'persoonlijke redenen'.  Feeley was op jongere leeftijd helikopterpiloot bij de marine. Hij werd daarna diplomaat en legde zich toe op Latijns-Amerika. De ambassadeur vervult zijn functie nog tot maart.